15 procent rabatt i Industrivärden


Investmentbolaget Industrivärden har en koncentrerad portfölj med svenska kvalitetsbolag. Historiskt har det lönat sig väl och jag tror de kommer prestera bra även i framtiden. Nedan är en bild över historisk avkastning som man kan se överstiger breda börsindex över tid.


Jag gillar bolagen i Industrivärdens portfölj och jag har stort förtroende för bolagets förmåga att generera god avkastning. I cirka 20 år har jag ägt bolaget och idag köpte jag ytterligare ett knippe aktier, som jag gör då och då. Just nu är värderingen på Industrivärden en rabatt om cirka 15 procent mot substansvärdet. Det tycker jag är en riktigt bra deal och var lite extra glad när jag köpte fler aktier idag. Så där glad som man brukar kunna vara när man gjort en bra deal.

Utdelningen har de dragit in i spåren av coronakrisen. Det kanske blir en utdelning till hösten men nästa år lär det vara igång igen som senast skulle jag tro. Bolagen tjänar fortsatt pengar och coronakrisen kommer vi ta oss igenom.

Storägare och styrelseordförande i Industrivärden är Fredrik Lundberg. En mycket framgångsrik finansman och erkänt duktig investerare. Lundberg är känd för en försiktigare approach till investeringar och det gillar jag. Med sitt inflytande i diverse bolag har han manat till att hålla nere utdelningar och stärka finansiell ställning för att stå starka inför eventuella kriser. Det satt ju fint när coronakrisen slog till.


7 kommentarer:

 1. Om man är nöjd med att de knappt slår index över tid så kan man kalla det en bra investering. Men har inte flera av de andra IB klart bättre historik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alexander,
   Du tolkar nog siffrorna fel. På 10 år har de årligen presterat 3 procentenheter bättre totalavkastning än breda börsindex. Det är väldigt bra och gör enorm skillnad i långa loppet. Visst har tex Latour och Investor än bättre historisk prestanda. Vilket investmentbolag som kommer ha den bästa prestandan de kommande 10 åren är svårt att veta varpå det kan vara en god ide att ha ett knippe av dem. Jag har främst satsat på Investor, Industrivärden och Latour.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej igen! Absolut, jag äger också IV samt typ alla andra IB. Tycker dock inte att de 3 % per åren över snittet är så kul i jämf med de andra. Men dåligt är det ju inte, snarare bra. Och 15% rabatt är ju bra relativt sett. Allt gott // Alexander

   Radera
  3. Flesta investerare slår inte ens index över tid. Så om de ligger lite över är det riktigt bra. Portföljen är tyvärr lite sluggish skulle jag säga. Mycket industri från en annan era. Investor med sin telekominfrastruktur samt positioner i hälsa ligger nog bättre till framöver.

   Radera
 2. Just Industrivärden är ett av få investmentbolag som jag hellre plockar russinen ur kakan. Känner inte att de riktigt lyckas jämfört med andra IB.

  SvaraRadera
 3. Kör hellre investor och tar risken att investor eventuellt skulle gå sämre än industrivärden.

  SvaraRadera
 4. Jag är nöjd bara det går bättre än index så jag har också industrivärden. Men det går nog att hitta bättre alternativ. Men jag är överlag lat då det gäller att läsa in mig på vilka investmentbolag som är bäst. Så jag kopierar bara dom största innehaven i spiltans investmentbolagsfond istället. Där ingår industrivärden som ganska stor andel.

  SvaraRadera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...