De rika blir rikare


Vem är rik egentligen? Ja den frågan luftar vi i samband med det här inlägget på ämnet. Ofta springer tankarna iväg på ett belopp rent monetärt. En miljardär är rik. En miljonär är rik. Vart går gränsen då? Ja det kan man diskutera och faktiskt är det upp till var och en att känna sig rik. När det kommer till uttrycket "de rika blir rikare" så har jag nedanstående resonemang.

Den som har något är rik och blir rikare. Jag vill koppla det där uttrycket rakt av till att förränta pengarna. Det är ju vad det handlar om. Den som har pengar får ränta på dem och blir således rikare. Uttrycket används titt som tätt med en negativ ton men det är ju bara knasigt. Du är rik och du blir rikare. Dina pengar växer på börsen och på bankkontot (förvisso långsamt nu när räntan är så låg).

Medan det går väldigt långsamt på bankkontot så växer pengarna desto snabbare på börsen. Hejda dig dock nu, vi snackar inte snabba pengar som i att bli förmögen över en natt. Historiskt har börsen avkastat kring 8-10 procent per år i snitt och över tid blir det till något riktigt stort.

För varje år som går blir du 8-10 procent rikare.

Från ett år till ett annat är det kanske inte så stor skillnad men ge det 20 år så har det blivit något rejält. Om du investerar 10.000 kronor på börsen växer det till cirka 50.000 kronor efter 20 år med 8,5 procent årlig avkastning.

Har du inget spar på börsen? Överväg att starta omgående. Även en liten slant blir till något stort på lång sikt. Om du aldrig kommer igång så blir det dock ingenting. Tiden är den främsta faktorn. Det är vad som kallas ränta-på-ränta-effekten som får dina pengar att växa rejält. Första året har du 10.000 kronor som ger 850 kronor i ränta. Andra året har du 10.850 kronor som ger 922 kronor i ränta. Tredje året har du 11.772 kronor osv. Ju fler år som går desto mer ökar dina pengar i kronor räknat. Detta eftersom du får ränta på den ränta du tidigare erhållit.

Hur sparar man på börsen då? Ja det gör man enkelt via en billig indexfond. Det finns flera mäklare/banker som har indexfonder helt fria från avgifter. En utmärkt fond för ett krångelfritt spar. Det kräver ingen kunskap eller att man lägger ned tid och läser på. Det är bara smacka in pengarna och låta tiden göra sitt. Historiskt har det gett kring 8-10 procent som sagt och framåt kan man hoppas på något liknande. Under perioder kommer börsen gå dåligt och ibland går den jättebra. På lång sikt jämnar det ut sig och har summerat till 8-10 procent årlig avkastning. Eftersom det kan vara svajigt på börsen med riktigt dåliga år så väl som kalasbra så lämpar det sig inte att spara pengar där på kortare sikt än 5 år. Det är helt enkelt för kort tid för att inte riskera en usel avkastning. På längre sikt har börsen mer tid på sig att generera avkastning tillräcklig för att rädda upp en dålig period. Historiskt har det funnits perioder där 5 år givit en dålig avkastning men det är sällsynt. Ju längre tid desto mindre risk. På 20 år är det i princip obefintlig risk att index genererar negativ avkastning. I vart fall sett till historiken men det får till ett otroligt negativt scenario för att radera 20 års vinster och tillväxt.

10 kommentarer:

 1. När livet mål och och menig är bara är att bli rikare, att tillskansa sig mer och mer bara för sin egen skull, är ett ytterst torftigt och fattigt liv. Ett liv där man inte tänker mer på pengar än på människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett liv där man tänker mer på pengar än på människor, ska det vara förstås.

   Radera
  2. Hej Anonym! Jag undrar vad du egentligen menar med ďin kommentar. Det är ju inte ovanligt att höra liknande kommentarer när någon är frangångsrik inom något pmråde. Jag blev inspirerad att skriva ett eget inlägg i min blogg baserat på kommentaren. Så därför ör jag uppriktigt intresserad av vad du vill ha sagt.

   Mvh I-US

   Radera
  3. Jag ser inget motstridigt i att ha viljan att bli rik samtidigt som man tänker på sina medmänniskor. Tvärtom, ju rikare jag blir desto fler kan jag ju hjälpa

   Radera
 2. Hej petrusko.

  Som du skriver har börsen vart ett bra ställe att placera sina pengar på längre sikt. Det gäller dock att ha nerver och inte sälja av i panik de få år börsen går ner rejält. Det är då man ska handla mer om man har möjlighet. Men tyvärr blir det ofta tvärtom. Sparare köper när börsen går som bäst. När det blir rea vågar man inte köpa alternativt säljer av. Aktierna kan ju sjunka mer. För att lyckas på lång sikt räcker ett månadssparande i en indexfond i ur och skur. Då tar man ta del av börsens långsiktiga avkastning och behöver inte bry sig om börsens svängningar.

  Önskar dig en trevlig Lördag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. 👍 Ränta på ränta effekten är otrolig 👍

  SvaraRadera
 4. Efter den iaf av mig oväntade stora nedgången har jag under tiden handlat i Spiltan Invest frekvent vilket förhoppningsvis snart är på plus, då säljer jag och skvätter ut summan på behövande bolag och gör mindre inköp under pågående rapport-period, att handla med aktier, det är min passion dock ej trejda offensivt...
  Lyssnar på samtliga börs-poddar när jag släckt säng-lampan, i lugn å ro, underbar insomnings-metod men igår höll mig Olavi/Hansèn mig vaken i över en mycket givande timme med Paretos två fastighets-analytiker!
  Denna och Kvalitets-aktie-podden är mina toppar...

  SvaraRadera
 5. Hallå!

  Undrar med tanke på inlägget om du har någon plan att visa hur mycket faktiskt kapital du har? Är onekligen intressant att se hur mycket andra har som lever som "ekonomiskt oberoende". Dit man själv vill vara en dag!

  Trevlig dag! mvh

  SvaraRadera
 6. Hur stor är chansen att det blir positiv avkastning på 5 års sikt? om man investerar i en billig indexfond

  SvaraRadera

K-Fast Holding backar på börsen

  Idag backar fastighetsbolaget K-fast rejält på börsen och bakgrunden är oklarheter kring sanningshalten i det VD Jacob Karlsson sagt. Kort...