Castellum kvartalsrapport 1 2020 - Bra start på året


Fastighetsbolaget Castellum har idag lämnat rapport för det första kvartalet och de visar upp ett stadigt bra kvartal precis som vanligt. Förvaltningsresultatet ökade med 9 procent och de presterar fortsatt bra mitt i den här coronakrisen. VD Henrik Saxborn meddelar att det andra kvartalet har kommit igång bra och ser i princip helt normalt ut. Naturligtvis finns det vissa problem i beståndet relaterat till corona men det är ytterst litet varpå Saxborn ändå säger att kvartal 2 ser i princip normalt ut.

Den fina grafen överst är utvecklingen för Castellums förvaltningsresultat de senaste 10 åren. Så där har det sett ut ända sedan noteringen 1997 med stadigt stigande förvaltningsresultat. Igenom IT-krisen, finanskrisen och nu mitt i coronakrisen.

Det är inte tur det är skicklighet. Med en bra strategi har Castellum undvikit stora smällar i nuvarande coronakris. De verksamheter som drabbats värst är de som redan innan krisen var sköra. Verksamheter inom handel och restaurang. Sådana verksamheter noterade Castellum redan för många år sedan att de är mer riskfyllda än andra sorters fastigheter. Därför har de sedan länge fasat ut och undvikit nya fastigheter av den typen. Kontor och logistik-fastigheter är det som väger tungt hos Castellum. Risken i dessa är betydligt lägre än handelsfastigheter.

Substansvärdet (EPRA NRV) var per 31 mars 193 kronor vilket är en ökning med 8 procent.

Börsen är framåtblickande och lägger stor vikt till framtida potential. Det är positivt att höra från Castellum att kvartal 2 har startat bra och ser normalt ut.

Castellum är ett av mina största innehav. Jag har ägt det i många år och lär göra det i ytterligare många fler. Igenom denna och nya kriser.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Håller med i stort, stabilt och bra som väntat! Notera dock att substansvärdet (EPRA NRV) sen 31 dec 2019 har backat från 195 -> 193, ingen ko på isen men viktigt att notera! Tycker dock förvaltningsresultatet och dess utveckling är betydligt viktigare...

    SvaraRadera
  2. Som VD:en säger Kv2 har betalat i förskott 3 månader i förväg och 96% klarat bra, 4% har haft problem och behövt lättnader. Jag tror det är kv3 som blir mest intressant att se. Det är där kommer att se hur många % har fått problem med betalningar. Samtidigt de har försökt byta från 3 månader till månatliga för att se tidigare ev problem, vilket kan vara bra.

    SvaraRadera

Investmentbolagen mindre dyra

  Värderingen i investmentbolagen har under en lång period blivit stadigt högre. Substansrabatter har blivit lägre och övergått till premie ...