Axfood starkt första kvartal 2020


Axfood fortsätter att växa snabbare än marknaden och visar upp ett mycket starkt kvartal. Delvis påeldat av bunkringseffekt nu i coronatider men de förutsättningarna är ju samma för hela marknaden. En förklaring till att marknaden växer som den gör medan anledningen till att Axfood fortsatt växer snabbare än marknaden är bra strategi och insatser. Nedan är en graf över marknadens och Axfoods omsättning i butik över flera kvartal.


Omsättningen steg med 9,5 procent till drygt 13 miljarder kronor.

Vinst per aktie steg med cirka 15 procent till 1,93 kronor.

Kassaflödet var som vanligt urstarkt. Avkastning på eget kapital som vanligt väldigt högt.

Axfood är mitt näst största innehav efter den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Jag gillar det för dess stadiga verksamhet. Axfood tuffar på i ur och skur oavsett konjunktur eller kris som bjuds på. Vi måste handla mat och tandkräm oavsett vad. Prisinflation och befolkningsökning är underliggande drivkrafter för ökad omsättning och på det tillkommer Axfoods arbete med expansion och bra strategi som gör att de växer ännu mer. Det är ingen våldsam tillväxt men omsättningen ökar stadigt över tid.

Just nu är aktien upp cirka 2 procent på rapporten medan index stiger cirka 0,8 procent. Börsen har precis öppnat och om en liten stund håller Axfood en telefonkonferens med presentation av sin rapport.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

1 kommentar:

  1. Som ny i gamet med utdelningsportfölj, rekar du Axfood? Ser att det är väl lite ATH nu i stort sätt.

    SvaraRadera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...