Slopar EPR Properties utdelningen snart?


Det amerikanska fastighetsbolaget EPR Properties är hårt drabbat i coronakrisen. Detta då de är helt inriktade på nöjesfastigheter. De äger biografer, restauranger, äventyrsbad, alpinanläggningar ja allt möjligt du kan tänka dig i nöjesväg som är ganska fränt i vanliga fall men väldigt nedstängt just nu. I princip all verksamhet som bedrivs i de fastigheter som EPR äger är nu stängd. I april har de endast fått in 15 procent av hyran.

Inför kvartalsrapporten i maj har de nu skickat ut ett pressmeddelande med lägesrapport och de spekulerar kring sin "burnrate" på ett sätt som jag tolkar som en hint att utdelningen kan komma slopas i samband med rapporten.

Så här ser det ut nu. Slopar de utdelningen överlever de länge. Om de inte slopar den klarar de sig ett ganska bra tag. Fortsätter de få in 15 procent av hyran klarar de 23 månader till med utdelning.

Corona kommer blåsa över och i slutändan är bolagets långsiktiga överlevnad det som betyder något. Jag förstår om de skulle slopa utdelningen samtidigt som det inte är orimligt om de vilar på hanen och stämmer av läget till höst.

EPR Properties pyntar månadsvis utdelning och efter att aktiekursen säckat ihop fullständigt i spåren av att det är katastrof för verksamheten som bedrivs i bolagets fastigheter så ser nu direktavkastningen knasigt hög ut runt 20 procent. Jag ser att folk lockas till sådana här bolag med skyhög direktavkastning men det är ofta en fälla. Det ser skyhögt ut för att bolagen har problem och med problem kommer indragna utdelningar och fortsatt sjunkande aktiekurs. Aktiekursen har repat sig kraftigt nu från lägsta nivån men den är fortfarande ned kring 70 procent på kort tid.

Jag äger EPR men tycker att man skall undvika sådana här bolag. Risken är kraftigt förhöjd och det är en god ide att hålla sig undan sådana investeringar.

Rapporten för kvartal 1 presenteras 6 maj efter att börsen stänger.

16 kommentarer:

 1. Att dom går ut med den informationen tänker jag visar på styrka.
  Kan dom klara sig över 5 år med bara 15% av hyran så står dom sig jädrigt starka. 2 år med full utdelning är jädrigt bra kassa på 15% med. 15% är jädrigt lite. Tvivlar på att dom kommer ta så lite cross the board. och sänka utdelningen för att dryga ut det med är helt ok. Så tänker dom har har styrka bakom sig. Och ställa in utdelningarna kan bli aktuellt. Dom kan ju halvera utdelningarna ett år och endå ha 10% da. Men ja investerar inte i detta bolag pga hög DA. köpt mer nu för snitta ner mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag instämmer. De har en stark ställning in i den här tuffa tiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko!

  Jag förstår inte riktigt din kommentar "Jag äger EPR men tycker att man skall undvika sådana här bolag". EPR var fram tills coronakrisen ett bolag med starka finanser och triple-net-hyresavtal, som dessutom pyntar utdelningen månadsvis. Visst, deras satsning på top golf höjde risken en aning, men på det stora hela ser jag inget som pekar på varför detta bolag ska undvikas. Hade det varit WPG du pratat om hade jag hållit med dig fullständigt. Jag köper inga fler EPR, men behåller de jag har. Nya inköp av alla dessa typer av aktier som slaktats (SAS, Norwegian, Tui, EPR, Macerich, Simon osv) är ju såklart rena spekulationer, då vi inte vet hur länge krisen varar. Antingen är det ditt livs inköp, eller så konkar bolaget.

  En utdelningssänkning i EPR är att vänta, precis som många andra liknande bolag gjort. Men att de slopar den helt och hållet tror jag inte på. Tvärtom tycker jag att amerikanska bolag över lag har visat på en betydligt större vilja att hålla utdelningen intakt jämfört med de svenska... bra eller dåligt får väl framtiden utvisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   EPR har riktigt usla förutsättningar nu och vill det sig illa går det helt åt skogen. Konkurs eller ett kraftigt reducerat bolag som aldrig kommer åter till vad det en gång var.

   Sådant kan man gott undvika och köpa bolag som mår bra här och nu.

   Jag ägde EPR sedan tidigare när det var ett helt vanligt sunt bolag och jag behåller som det ser ut nu med plan att vädra ut den här stormen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ahaa, då fattar jag. Trodde du menade att man ska undvika bolaget oavsett Covid-19. Ja, nu är det ett rent spekulativt köp... som bäst.

   Radera
 3. Nu är ju dock detta en REIT som inte kan hålla på att bolla med utdelningen lika mycket som om det hade varit en traditionell aktie. Jag är ändå imponerad över vilken kassa de har och jag tror att Coronaviruset kommer vara övergående, så jag skulle nog kunna tänka mig att köpa även på dessa nivåer - även om jag tror att det kan dröja längre än väntat för bolaget att vara tillbaka i gamla hjulspår. Jag samlar då utdelning i väntan på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej de kan inte skippa utdelningar bara för att det är skoj. Reglerna kring utdelningen är dock baserade på kassaflödet och när det är negativt så är det helt i linje med gällande skatteregler att inte pynta någon utdelning alls.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Så är det nog, jag kan inte reglerna för REITs så bra för att uttala mig helt tvärsäkert i frågan. Tack för svar!

   Radera
 4. Känns rimligt att de slopar utdelningen. Det lär väl fler bolag inom den sociala sektorn (som kräver social närhet alltså) göra inom kort. Säkert konkar några också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja kan man inte se att verksamheter kommer starta upp i sommar/höst så tippar jag att de slopar utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Samtidigt har de ju startat återköp i stor skala, vilket ger signaler om hur de ser på utvecklingen själva framåt. Jag tycker det vore vettig kapitalanvändning att sänka utdelning för att finansiera återköp.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Ja EPR lär nog slopa utdelningen. Sen kommentarer ang imponerande kassa bör nog kolla på skuldsättning/återbetalning istället. EPR drog ner 750 m $ ifrån kreditlinan för nån vecka sen. Så stora delar av kassan är ju ren kredit man tagit precis. Det är ju ett lån som skall betalas någon gång. Tror inte banken tycker det är "prudent" om man använde det till att betala utdelningar. Kan sätta dem i svår sits med övrig skuld. Är annars mest förvånad att man köper tillbaka aktier för 150 m. Genidrag eller galenskap..

  mvh

  SvaraRadera
 7. Fin kassa de har! Kul att se.

  Men det sjukaste måste ju ändå vara att de tappat 85% av intäkterna första månaden i krisen?? Är det så många av deras kunder som så fort det krisar skippar att betala hyran helt? Jag förstår inte hur detta kan vara ok... Kom igen nu. Driv in pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte bara driva in.

   Hitta kunder, lokalanpassningar och liknande tar både tid och engagemang och kostar i uteblivna intäkter. Så övertid kan det vara bättre att deala med sin hyresgäst och ta en lägre hyra för att komma förbi denna pukel.

   Radera
 8. Tja!

  Är ett stort fan av dig och din kunskap. Men jag tycker du är lite väl hård mot dig själv nu när du säger att man bör undvika bolag som EPR.

  Jag har en stek själv som jag är kraftigt back på. Men jag anser att ingen kunde liksom förstå covid19 i höstat. Det finns studier som visar att ”millennials” helst lägger sina pengar på upplever. Det är en trend som jag upplever.

  Men det sagt så är EPR en större chansning än Realty. Men tycker absolut inte det är ett dåligt bolag och inget man borde känna sig illa till mods av för att man investerat i.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Adam,
   Tack för det. Jag tycker att EPR är ett bra bolag men just nu är det ett riskabelt case. Folk brukar lockas till sådana här case som backat mycket och där direktavkastningen ser jättehög ut. Jag vill mana till försiktighet.

   Ingen kunde förutse coronakrisen men nu är den här och EPRs fastigheter genererar noll i omsättning för hyresgästerna som i sin tur inte pyntar hyra till EPR. Det går ett tag sedan konkar hyresgästen och problemet blir än större för EPR än vad det redan är.

   En snar igångsättning av ekonomin är vad som behövs för att rädda bolag från konkurs.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

  Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och...