Nu äger jag Akelius D


Jag älskar fastighetsbolaget Akelius och hade deras preferensaktie som största innehav fram till de löste in den relativt nyligen. Istället gav de ut en D-aktie som funkar ungefär likadant som en preff och den huvudsakliga skillnaden är att kreditratingbolagen ser annorlunda på D-aktierna och medger en bättre rating. Varför denna manöver och jakt på bättre kreditrating? Jo det ger lägre finansieringskostnader i form av än lägre räntor på bolagets lån/obligationer.

Akelius har en råstark finansiell ställning med låg belåningsgrad. I kombination med det så har de dessutom bästa sortens fastigheter i portföljen. De äger uteslutande hyreslägenheter och det på starka orter världen över. Berlin och London tex.

D-aktien har jag varit avvaktande till av några anledningar. Dels tyckte jag den prisades lite högt vid introduktion (nu handlas den lägre). Jag har också avvaktat eftersom den inte pyntar någon utdelning förrän efter stämman nu på våren. Jag har velat avvakta till dess det finns svart på vitt att utdelningen kickar igång och jag har ogärna ägt den under den tid de inte pyntat någon utdelning. Ja nu har de så föreslagit utdelning helt enligt plan och den pyntas med start i maj.

Ytterligare en faktor som fått mig att vara lite avvaktande är att den handlas i euro. Det betyder att värdet på innehavet och utdelningen kommer fluktuera ihop med valutakursen. En extra risk som jag är mindre bekväm med när det gäller en placering i fixed income så som denna aktie. Jag är inte helt anti men heller inte bekväm med att vikta den riktigt tungt som jag gjorde med preffen.

Idag slog jag till på kursen 1,62 euro och det är startskottet på en lång köpräd så länge inte kursen stiger allt för mycket. Jag vill gärna ha mer Akelius D som kommer ge mig ett stadigt kassaflöde med sina kvartalsutdelningar.

Utdelningen är på 0,1 euro per år och till kursen 1,62 euro är direktavkastningen cirka 6,2 procent.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

  1. Hur var det nu igen med denna i isk/kf när det kommer till källskatt? Antar att jag blir förvirrad pga valutan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det är valutan som lurar dig. Den kan du bortse från. Akelius har svensk skattehemvist och funkar utmärkt i ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hos Avanza kan man titta på aktiedata. På andra raden står det ett långt nummer och börjar numret med SE så blir det ingen källskatt. Hos t.ex. Nordea eller Nokia början numret med FI och då blir det källskatt.

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera
  2. Tack för tipset! Köpte också en liten stek, extra bra med utdelning i dem svaga månaderna februari och augusti

    SvaraRadera
  3. På avanza står det 0,03 euro per utdelning. Stämmer inte det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej det stämmer inte. Man kan ju enkelt anta att de ej har stöd för så många decimaler.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kul köp! Saftig och fin utdelning.
    Euro kan vara ett extra verktyg för exponering!

    Snart börjar utdelningsvåren dra igång på riktigt. Kommer du återinvestera något i dina kärninnehav?

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  5. Jag har inte kollat så noga på Akelius men minns att jag tittade på den för ett tag sedan och om man tog med preferensaktien och obligationerna så var inte belåningsgraden så fantastisk som man vill ge sken av. Har du tittat på det och hur ser du på D-aktien? Är det ett obligationslån eller en aktie?

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Obligationer är inräknat i räntebärande skulder/belåningsgrad. Ja det här med preffar och D-aktier bör man tänka på och ha med i totalen. Det är ju per definition inte en skuld men det beter sig ungefär som en sådan. Akelius kan utnyttja hela sitt bemyndigande om nyemission av fler D-aktier och fortsatt ha god täckning för utdelningen på den aktien.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Aktiepappa,
      Vad jag förstått har de fastigheter till ett värde av c:a 130 miljarder och belåningsgraden är en bra bit under 40%. Tror inte det finns så många fastighetsbolag med just dessa fastigheter som Petrusko påtalade dvs hyresrätter i miljonstäder såsom Stockholm, Berlin, New York, Boston, Montreal osv.

      För mig nu med tanke på att kursen dalat en aning sedan introduktionen på €1,75 är denna aktie lysande att ha en skvätt av, över 6% i DA och utdelning per kvartal tycker jag personligen är bra.

      När det gäller att både kurs och utdelning är i € tycker jag nästan är bra. Både $ och € känns som en liten hedge mot våran SEK.

      Ha en härlig dag vänner.

      // Malte

      Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...