Handelsbanken skjuter på utdelningsbeslut


Handelsbanken meddelade idag att de skjuter upp beslut om utdelning till en extra bolagsstämma efter sommaren (som senast i november). Det var ganska väntat efter Finansinspektionens utspel där de uppmanar bankerna att besluta om slopad utdelning. De kan inte tvinga dem att slopa utdelning men de kan kommunicera på ett sådant här sätt och då undviker man gärna att gå rakt emot dem.

Jag tror att Handelsbanken kommer pynta den föreslagna utdelningen senare i år. De påpekar i sitt pressmeddelande idag att de har en mycket stark finansiell ställning och god tillgång till likviditet. Ingen annan bank i världen har en starkare kredit rating än Handelsbanken. Till saken hör också att Handelsbanken som är försiktiga i normalfallet faktiskt varit extra försiktiga inför det här raset. Redan för ett par år sedan valde de att hålla nere på utdelningar för att rusta sig än starkare inför eventuellt sämre tider. De skippade bonusutdelning och de har skippat höjning/höjt mindre än marknaden förväntat sig.

Hela banksektorn står bättre rustad nu i denna krisen jämfört med finanskrisen. De betalar en resolutionsavgift som används som räddning vid en eventuell bankkris. Det är alltså inte staten som räddar några banker i framtiden. Det är bankerna själva och deras ägare som står för det kalaset. Pratet i media om 500 miljarder till bankerna nu i coronakrisen låter ju som att staten är där och öser pengar över dem men faktum är att staten inte skjuter till en enda krona. De där 500 miljarderna är ett lånelöfte. Bankerna får låna de pengarna av staten för att låna ut till företag som har problem i Coronakrisen. Bankerna är dock inte intresserade av de där pengarna som kommer till betydligt sämre villkor än befintliga och med åtaganden som ej är intressanta. Det är banken som får stå för risken. Går företaget som lånar pengar i konken så är det banken som förlorar sina pengar. Det är ett riktigt skitpaket som staten lagt fram. Helt utan kostnad för dem och helt värdelöst för alla andra. Flera politiska poäng blir det dock när folk bara läser rubriker om 500 miljarder till bankerna.

Ja ja nu blev det en lång utläggning om resolutionsavgifter, statliga insater i krisen och what not. Handelsbanken kommer ge staten och dess skitpaket fingret men det blir först i höst man gör slag i saken på allvar och skiftar ut utdelningen som är helt rimligt i Handelsbankens fall. Det är min tro, det där om utdelningen alltså.

6 kommentarer:

  1. Ja nu går mediedrevet om att företag som inte alls behöver ska ställa in utdelningar. Och eftersom vi bor i Sverige kommer förstås många av dessa företag vika sig för detta...Trist!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore förödande för alla stiftelser inom forskning, hjälp och stöd till olika grupper i samhället. Och tänk sedan för cancer-, hjärt- & lungfonder! Pensionssparande (tjänstepensioner) får heller inte glömmas. Det här är ett farligt drev och måste behandlas mer eftertänksamt! ! /Julia

      Radera
  2. Jag hoppas på en utdelning i höst, men jag tror att det hänger mycket på hur mycket kreditförlusterna ökar. Inte så mycket på vad FI tycker

    SvaraRadera
  3. Tack för en mycket informativt inlägg.

    Personligen förstår jag mer om fokus är utdelningar från t.ex industrin eller andra verksamherter som har tagit emot stora ersättningar för korttidspermitterin.

    SvaraRadera
  4. Någon som vet vilka banker som "nappat" på att låna och hur mycket av de 500 miljarderna? Såg att 60 miljarder av 100 mdr gick åt första omgången. Men inte mer sedan.

    SvaraRadera
  5. Det är väl rimligt att de företag som ber staten om hjälp ställer in sina utdelningar till aktieägarna. När staten ber bankerna om hjälp med att ta risk och sköta administrationen av lån anser jag det självklart att bankerna håller sig till sin normala utdelningsfilosofi.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...