Fler Akelius D


Det är rejält skakigt på börserna och det är rena berg och dalbanan. Upp ena dagen och rakt ned i källaren den andra. Totalt sett har det varit betydligt mer ned än upp, det är ett riktigt börsras vi befinner oss i.
Det här coronaraset har fått Akelius D-aktie ned till nivåer jag väldigt gärna köper på. Det har nästan blivit dagliga köp varav det senaste nu i fredags till kursen 1,44 euro. Utdelningen är på 0,1 euro varpå direktavkastningen nu ligger på drygt 6,9 procent.

Akelius har superfinanser med låg belåningsgrad och ett mycket pålitligt kassaflöde från sina hyreslägenheter i städer som Paris, Washington och London.

Likvider har jag egentligen inte utan jag utnyttjar kredit. Nu när börsen har backat så mycket har jag hamnat långt över min egna gräns för belåning men jag ligger mil ifrån mäklarens gränser. Så jag tar det lugnt och siktar på att värdet på lång sikt kommer repa sig och att jag till slut landar kring min egna gräns som ligger på 10 procent igen. Den krediten jag utökar nu kommer jag betala åter via nyinsättning/utdelningar inom kort.

Preferensaktier och D-aktier generellt sett är klart attraktiva nu. De har likt börsen backat de med och ger nu en god direktavkastning. Jag fokuserar på att köpa Akelius D dels för att jag vill bygga upp ett innehav där men framförallt för att jag gillar risk/reward i den. Risken är låg i Akelius och att då få strax under 7 procent direktavkastning gillar jag. Utdelningen betalas kvartalsvis med start nu i maj.

Nu drar en ny börsvecka igång och i skrivande stund pekar det på att Stockholmsbörsen skall öppna ned. Vi får se hur det blir men jag står redo att köpa fler Akelius. Jag hoppas kunna knipa ett gäng på 1,42 euro.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

28 kommentarer:

  1. Då tänker vi lika. Hur stor del av din portfölj tänker du att en aktie som Akelius D bör ligga kring? Jag tänker att 4-5% inte är något problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Akelius preffen var mitt största innehav. För mig med min strategi så kan jag tänka mig ganska tung viktning i en sådan här investering. Jag kommer dock inte vikta den här D-aktien lika tungt eftersom den har valutarisk. Men runt 5% är klart rimligt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag är imponerad av dig som vågar köra kreditlina i detta läget.

      Är du inte på något sätt rädd att detta triggar en ny finanskris /depression?

      Kolla gärna in min blogg.
      Ska slänga in rejält med matnyttig statistik där som kanske får dig att dra ner på risken.

      Radera
  2. Hej!

    Du ser det inte som mera attraktivt att köpa andra stabila bolag som också handlas kring 7 % DA?
    Jag tänker att såväl kursutvecklingen kan vara bättre samt att utdelningen dessutom kan höjas?

    Jag kör också en del Akelius men jag tvekar kring om jag ska köpa flera eller om jag ska köra något annat bolag på smörgåsbordet.

    Vänligen
    Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har köpt aktier i en rad olika bolag de senaste dagarna. Direktavkastningen är ingen faktor på vanliga aktier. Jag köper alltså inte aktier baserat på att det är hög direktavkastning.

      Om man köper preffar eller vanliga aktier är högst individuellt. Hur det förhåller sig till ens strategi. Det är två helt olika sorters investering och är ej jämförbara på sätt och vis. Vanliga stamaktier kommer alltid vara en bättre investering i det långa loppet. Om man nu skall jämföra alltså.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej Petrusko, tar var för en bra och matnyttig blogg! Du ser inte att det är lite för tidigt och gå in i detta pågående "inferno". Signaler visar på att smittspridningen kommer pågå i över 1 år och i närtid ser det ut och vara väldigt lite som ska lyfta börsen. Vh Robert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Robert,
      För tidigt, för sent vet man i efterhand och jag bryr mig heller inte om det. Jag gör investeringar som jag tycker är rimliga. Den som väntar på det mest fantastiska läget går lätt miste om fina möjligheter. Oavsett hur länge Corona håller på och bråkar så funkar börsen som så att den här och nu prisar in framtida potential/risker. Börsen kommer alltså inte backa varje dag så länge Corona existerar. Den prisar in det och sedan förhåller den sig till det. Det kan bli ett börsrally när det fortfarande är djup coronakris.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej!
      Bör jag ha denna i isk eller kf?

      Radera
  4. Hejsan vaeför blir avgiften så hög när dwb handlas i euro ? Jag har courtage small på avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Alex,
      Ja det är en nackdel med den här att den handlas i Euro. Din mäklare tar 0,25% valutaväxlingsavgift på ditt köp utöver din vanliga courtagekostnad.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. tjena Petrusko.
    blev lite mer akelius d här ochså.en del sagax d.
    nära köp på telia här,gick ner lite till idag,läste att utdelningen är 11% nu om man köper på 30kr ,är ju otroligt bra.ingen akte som rusar upp ju,men kan väl gå upp till dom gamla nivåerna igen
    Petrusko vad tycker du om telia?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Matte,
      Telia är ett bättre bolag nu än det var för några år sedan. De har städat upp, avyttrat bajsmackor i öst och de har gjort rimliga förvärv i vår närhet. Verksamheten är stadig och inte så konjunkturkänslig. Hade jag inte redan haft en rejäl kludd Telia så hade jag varit jättesugen på att köpa nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Knep ett par på 1.38.
    Gillar akelius och har velat in igen sen preffen stängdes, nu fanns det ett bra tillfälle att kliva på denna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Flukke,
      Nice, grattis till en bra deal. Ja den är verkligen attraktiv på de här nivåerna.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Tjena Petrusko! Tack för en bra blogg! Vad tror du om Northwest Healthcare vid rådande omständigheter? En månadsutdelare med sjukhus som fastighetsinriktning, borde vara attraktivt nu kan man tycka....

    SvaraRadera
  8. Hej och tack för bra blogg,
    Har jag förstått det rätt att det är möjligt att för Akelius att inte betala utdelning i sin D-aktie? Alltså att om de ställer in utdelning för stamaktierna så kan de också göra det för D-aktierna?
    Känns som preffarna hade mycket bättre skydd - jag är nämligen lite orolig till att Akelius under några kvartal skippar utdelningen efter som Roger Akelius äger bolaget och inte riktigt behöver utdelningar för att leva sitt liv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De kan låta bli att pynta utdelning på D aktien precis som man kan göra på en preff. Om så skulle ske buffrar beloppet upp och skall till fullo betalas senare. För ett seriöst bolag är det sista man gör. De skulle bli helt utfrysta från kapitalmarknaden omnde trixade med utdelningen. Tillgång till kapital är A och O för dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Snarare tvärtom. Det är när de redan är utfrysta från kapitalmarknaden som preffar och d-aktier finns där för att ta första smällen. Det är därför räntan är så hög och stora placerare vräker ut dem när kreditmarknaden får problem.

      Akelius är f ö inget särskilt säkert bolag om räntorna vänder uppåt efter alla stimulanser som nu planeras. Deras driftnetto i relation till fastigheternas substansvärde ligger så lågt som dryga 2%.

      Mvh Mattias

      Radera
  9. Bra tips! Köpte en del idag kring 1,274 känns som ett bra tillägg i utdelningsportföljen på de nivåerna. Hade preffen tidigare.

    SvaraRadera
  10. Tack för en bra blogg. Hur tänker du kring EPR Properties i det här läget?
    Finns det anledning att tro på god återhämtning så ser värderingen väldigt attraktiv ut men jag har svårt att bedöma riskerna kortsiktigt. Tror du att det kan gå helt åt skogen?

    SvaraRadera
  11. Jag tänkte jag skulle tanka på lite med börsens stabilaste preffar/D-aktier. Funderar på Akelius, Volati, Sdiptech och sagax D. Vad har du för tankar på dom. Bör jag välja bort eller lägga till något om jag vill ha de allra stabilaste?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar samma sak, Tänker också ifall alm pref är bra nu? gått ner en bra bit förbi inlösen

      Radera
  12. VAd tycker du man kan köpa för utländska aktier nu? Har utdelning varje månad på mitt KF men lägger det mesta av min lön på isk till svenska aktier istället.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Vad händer med alla fastighetsbolag det är ju fritt fall helt plötsligt! Skriver man ner värdet på fastigheterna eller kommer vinsterna att försvinna? Någon insatt som vet? Mvh Magnus

    SvaraRadera
  15. Hej. Har du köpt dom i ISK eller KF?

    SvaraRadera
  16. jag ökade i klövern preff istället, Nordnet har 70% belåning på dom så dom räknas in i deras "superlån"
    Märkligt att "säkra" preffar ska falla lika mycket som allt annat

    SvaraRadera
  17. Hej Petrusko och tack för en riktigt bra blogg.
    Jag äger liksom du Northwest Healthcare Properties REIT och har ökat innehavet i veckan. Lite orolig blir jag dock när marknaden handlar ner aktien kraftigt även under positiva börsdagar. Vad är man så orolig för? Hälsovårdsfastigheter borde väl vara bland det mest säkra man kan äga i dessa tider tänker jag, till skillnad från köpcenter etc. Tacksam för svar.

    SvaraRadera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...