Peab bokslutsrapport 2019


Byggbolaget Peab har presenterat sin bokslutsrapport för 2019 och det är en klart rimlig prestanda de visar upp. Vinsten per aktie landade på 7,09 kronor vilket är i princip oförändrat mot föregående år (7,12 kronor). Orderingången är också oförändrad om man justerar för stora projekt som ingick i jämförelsetal från 2018. Cirka 44 miljarder kronor mot cirka 51 miljarder kronor året innan.

VD Jesper Göransson pratar i termer av en mild avmattning i marknaden men fortsatt goda tider och potential.

Stora snackisen i rapporten kretsar kring utdelningen. Peab föreslår en oförändrad kontant utdelning om 4,2 kronor men också en extra utdelning i form av ett fastighetsbolag.

Under andra halvåret 2020 väntas de dela ut ett fastighetsbolag med ett bestånd på runt 4 miljarder kronor.

Att de delar ut fastighetsbolaget är positivt på flera sätt. Dels kan Peabs ägare fortsätta ta del av den utvecklingen och framtida vinster i den delen. Det ger också en tydligare struktur i Peab och dess redovisning. Nu kan de fokusera på att utveckla och bygga projekt medan det där fastighetsbolaget kommer fokusera på att äga och förvalta.

Medan jag är i behov av kontant utdelning och väntade mig en höjning är jag ändå positiv till det här förslaget. På lång sikt kommer det nog generera större aktieägarvärde. Marknaden har tagit emot rapporten positivt och handlat upp aktien kraftigt. Just nu är Peab upp cirka 8 procent och handlas kring 108 kronor. Direktavkastningen är 3,9 procent beräknat på 4,2 kronor utdelning. P/e-talet är cirka 15 på 2019 års vinst.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

  1. Hej! Tycker rapporten ser bra ut
    Har du räknat på vad extrautdelningen kan bli?

    SvaraRadera
  2. Mer pengar till Xact! Spännande med bolaget som dom delar ut!

    SvaraRadera
  3. Ja. Spännande. Frågan är, ska man räkna med bolagets värde i årets utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      börsvärdet på fastighetsbolaget när det delas ut är i runda slängar 1,5 miljarder kronor antaget en belåningsgrad på 60 procent. Det är cirka 5 kronor per Peabaktie.

      Mvh petrusko

      Radera

  4. Tjena!
    Peab är klart intressant, en favorit. Men, jag blir besviken när du har reklam på din sida i stil med ”Gå ur kyrkan, tjäna tusenlappar”. En skitfirma ligger bakom som vill lura av dig 369 kr i ”administrativ” avgift. Det är gratis att gå ur! Det finns en etisk/moralisk aspekt också, vissa saker ska man hålla sig ifrån att göra reklam för.

    I år är det 30 år sedan jag själv gick ur kyrkan, det är inte det att jag är ”kyrklig”. Men, lågvattenmärken inom reklam gör man bäst att hålla sig långt borta ifrån.

    Mvh EDS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena EDS,
      Den där reklamen du nämner tycker jag låter som skit. Det är google som visar den för dig. Inget jag har valt. De brukar ha hygglig koll men ibland visar de "skitreklam" som du säger.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Du borde kunna gå in på ditt reklamkonto och blockera olämplig reklam. Försent för De Sade men kan rädda någon annan i framtiden.

      Radera
  5. Det påminner väldigt mycket om NCC som delade ut NCC Housing (omdöpt till Bonava) för några år sedan.

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...