3M på attraktiv nivå


För ungefär ett år sedan kom 3M med en rapport och outlook för 2019 som gjorde marknaden mycket besviken. Aktien handlades en bit över $200 och har backat rejält sedan dess. Härom dagen kom de med sin bokslutsrapport och den rosade inte marknaden denna gången heller. Det var en del engångskostnader som drog ned och en prestanda som inte riktigt nådde upp till marknadens förväntningar.

Om man tror på 3M i det långa loppet och tittar på prognosen för 2020 så ser det ut som en rimlig deal nu. Det är när bra bolag har tillfälliga problem som man får möjlighet att köpa dem "billigt". För 2020 ger 3M en vinstprognos om $9,3 - $9,75 per aktie. Senast betalt för 3Ms aktie är $158,62 vilket ger ett p/e-tal kring 16-17. Det är en attraktiv nivå för det här bolaget som brukar handlas till högre multiplar än så.
Värderingen är låg av en anledning och det är just den svagare prestandan på sistone. Den har dock kantats av diverse engångsposter och viss press pga oro kring stämningar. 3M är dock fortsatt ett otroligt innovativt bolag med en verksamhet som bör ha framtiden för sig.

Jag äger 3M och tror på dem i långa loppet. Egentligen har jag redan en stek jag är nöjd med men kan tänka mig att öka så smått.

Nästa utdelning har X-datum nu i februari och betalas ut i mars. Det är också den utdelningen de brukar göra sin årliga höjning. 3M har höjt sin utdelning varje år i 60 år och inom någon dag meddelar de sannolikt nästa höjning. Nu betalar de $5,76 i utdelning och det finns gott utrymme att höja den.

Länk till 3M hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

  1. Vilket sammanträffande, sitter på jobbet med en post-it lapp, där jag på lunchrasten skrivit upp kvällens aktier att titta närmare på: 3M och nyemissionen i Train Alliance. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja de där Post-IT lapparna är verkligen ett signum för bolaget. Det är en mäktig samling prylar som de ligger bakom.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Bra resonemang Petrusko, alltid lika härligt att läsa dina analyser.
    Äger också en stek och lite besviken har man ju varit på bolaget, men jag passade på att fylla på med några stycken under rapport dagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja 3M har ju inte rosat marknaden senaste året och visst hoppades jag på mer nu och 2020 men jag får det som en förlängd möjlighet att ackumulera fler aktier. =)

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Intressant. Äger ingen 3M idag men kan vara läge att plocka in en liten andel. Har du studerat Exxons senaste rapport? Många skriker "köp" då den har lite samma signum som 3M, dvs stort gammalt företag, lång historik av utdelningshöjningar, kommer finnas för evigt. Jag är dock inte så säker på att olja är något man vill äga för mycket av, till skillnad från 3Ms produkter. Allt är inte guld som glimmar, eller vad tycker du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Näe det är ju ett speciellt case nu de där oljebolagen. De kan prestera god lönsamhet osv men marknaden ratar dem. Det är ett väldigt stort kapital nu som inte vill äga oljebolag. Oavsett värdering.

      Jag äger hellre 3M.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Men är det inte märklig att de inte kommit än med besked om nya utdelning? Kan vara risk för sänkning? De brukar vara duktiga på detta, men denna gången märklig att de inte kommit ut så nära till utdelningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej inte märkligt alls. Det är så de har gjort tidigare år. Meddelar utdelningen nu i början av feb. Tror det var 6/2 förra året.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Månadssparar i 3m och kommer fortsätta med det några år till. Resonerar som du och tiden är på min sida. Om ett par år är vi säkert kring 190 dollar igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Det låter ju riktigt gött det där, med ett månadsspar i 3M alltså. När vi är i 190 dollar igen kan du skratta hela vägen till banken =)

      Mvh petrusko

      Radera
  6. I höstast när 3M var nere på dessa attraktiva nivåer missade jag tillfället pga brist på kapital, idag köpte jag i vilket fall på mig en liten stek :)

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...