Realty Income höjer utdelningen


Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income höjer sin utdelning igen. Det vara bara någon månad sedan sist de höjde och historiskt har de faktiskt höjt varje kvartal under en mycket lång period. Utdelningen har stigit varje år sedan noteringen 1994 och den vackra bilden ovan är bolagets utdelningsgraf sedan dess. En riktig skönhet.

Utdelningen som betalas månadsvis höjs nu till $0,2325 från tidigare $0,2275. Det är ingen jättehöjning men när man höjer flera gånger under ett år summerar det ändå till en hygglig ökning i årstakt. Den nya utdelningen summerar till $2,79 per år och ger en direktavkastning om 3,7 procent på kursen $75.

Realty Income har en riktigt bra strategi där de cherrypickat hyresgäster med hög kredit rating och en verksamhet som ej hotas av butiksdöden/e-handel. Typiska hyresgäster är FedEx, apotek, gym. Man har hyreskontrakt av typen triple net lease vilket betyder att hyresgästen står för alla kostnader förknippade med fastigheten. Realty Income behöver i princip bara luta sig tillbaka och ta emot hyran bekymmersfritt. Hyran som enligt avtal höjs varje år.

När det gäller REITs skall man inte titta på vinst per aktie då den innehåller bokföringsmässiga saker som nedskrivningar av fastighetsvärdet. REITs använder sig av ett nyckeltal som heter FFO och enkelt förklarat kan man säga att det är den riktiga vinsten bolaget genererar. De riktiga pengarna som man kan se och ta på här och nu. I årstakt presterar Realty Income en FFO per aktie kring $3,3 vilket ger en god täckning av utdelningen på $2,79. För REITs är det normalt att man betalar upp till 80-90 procent av FFO i utdelning. Det är så de är konstruerade. Poängen med bolagsformen är att de skall generera intäkter till ägarna. Växa lyckas de göra ändå tack vare lån och att ge ut nya aktier. De bra bolagen genererar mer värde för varje dollar de tar in. Det resulterar i att FFO per aktie stiger när de tar in pengar genom att ge ut nya aktier.

Jag har ägt bolaget i flera år och tror genuint att jag äger det om 10, 20, 30 år också.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

21 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Perfekt förklaring ang. FFO tror inte alla har koll på det!
  Väntar nu på (förhoppningvis) höjning för EPR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Ja EPR blir riktigt spännande att läsa om när de presenterar sin höjning. De har mycket god täckning av utdelningen och således bra utrymme att höja den.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Reality Income verkar intressant. Ser du några särskilda risker med bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Två risker man kan tänka på är följande.

   Valutan. Som svensk är en dollarbaserad investering en risk i det korta perspektivet. Valutan kan röra sig och förändra värdet rejält i svenska kronor.

   Förändring i ränteläge är en risk. REITs värderas bla baserat på ränteläget där låg ränta ger hög värdering och hög ränta ger låg värdering. Skulle räntan stiga pressar detta ned värderingen på de här bolagen.

   Någon sådär bolagsspecifik risk har jag inget värt att nämna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tänk att folk alltid tror att firman heter Reality Income...

   Radera
 3. Idén med en stabil månadsutdelare är toppen och "O" har en bra modell och enorm diversifiering i sina tillgångar. Har dock svår att acceptera utdelning under 5% när det så att säga är utdelningen som är syftet med ägandet. Kommer den ner mot 55$ ska jag överväga den men för 3,7% känns det rätt meningslöst. Då kan jag ha Cibus, Estea, Northview eller MPW istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast över tid kommer din yeild on cost bli bättre än 5%

   med tanke utdelningshöjningar och värdeökning så ligger jag över 6% idag =D visst delar bar ut 1200kr men endå =D

   Radera
  2. Re: JB
   Håller med dig. "O" just nu är dyrt och kursen gått upp så mycket som finns risk i kursen och dessutom ger endast 3,7%.
   Jag ökade istället i NWH den också är månatlig, ger ca 6-7% och är DEFINITIVT i tryggare bransch. De äger sjukhus och vårdfastigheter i bästa läge i flera länder. Jag är ganska säkert att NWH kommer att bli en "O" fast ligger i starten. Mycket duktiga ledning och väldigt väldigt välskött bolag.
   Här har ni senaste presentation som är rena nöje att läsa:
   https://www.nwhreit.com/Mailers/2019-Q3/Q3%202019%20-%20Investor%20Presentation.pdf

   Radera
 4. Då Realty Income utgör en sådan väldigt liten andel av din portfölj så påverkar höjningen dig marginellt antar jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är väl ett korrekt antagande. Jag har väldigt många innehav varav de flesta väger 5 procent eller mindre i portföljen. De flesta väntas höja utdelningen så totalt sett blir det en fin utdelningstillväxt för portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Älskar utdelare som ökar varje års utdelning även om det är småökningar. Jag äger realty sen dippen under 50 2018 och de kommer få ligga kvar tills pension om 45 år, om det går som jag hoppas ��

  SvaraRadera
 6. Vill verkligen äga Realty Income men på dessa nivåer känns det orimligt att gå in. Är det bara jag som känner så? Jag har varit nära att slänga in en halv månadslön flera gånger men avstått i sista minut för att värderingen känns så hög...kommer den någonsin att komma ner på rimligare nivåer? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika bra att slänga iväg ett köp så du kommer ut dödläget. Jag köpte för 3 år sen när nivån var avsevärt lägre och jag köper vidare även idag, för bra för att avstå. ☺️

   Radera
  2. De kommer med mycket stor sannolikhet kunna köpas billigare i framtiden än idag.
   Det du missar är då månadsutdelningarna på idag ca3,7%/år.

   Radera
  3. Vi får hålla tummarna att det sker i en nära framtid 👍

   Radera
 7. Hur är det med utländsk utdelning och ISK, måste man betala dubbel skatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej Johan,
   Det är individuellt och baseras på din finansiella situation och hur du investerar. För de flesta är KF att föredra. Du kan läsa mer i mitt inlägg om det där.

   https://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Vilken tycker du är mest attraktiv just nu av EPR och O?

  Jag är sugen på att ta in någon av dom till min utdelningsportfölj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   EPR har en mer attraktiv värdering för stunden. Jag ökade i höstas till högre kurs än nuvarande och fann den attraktiv då. De har bra verksamhet och strategi båda två men EPR är lite billigare.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...