Bonava nytt innehav


Bonava är en bostadsutvecklare som knoppades av från NCC för ett antal år sedan. Likt NCC har de utmaningar nu med svag prestanda och man skyller bla på dålig kontroll över processer, kostnader mm. Medan NCC nog har kommit längre i sitt arbete med omstrukturering osv för att få bukt med detta så är problematiken desto nyare för Bonava. Å andra sidan är problemen inte lika stora för Bonava, ännu. Ja, vi får se hur det här spelar ut. Av erfarenhet från andra bolag i sektorn har jag med mig att det ofta tar längre tid och är mer problem än man tror.

Jag har köpt Bonava idag för 84,5 kronor. Det är en mindre första stek och jag siktar på att göra några köp ytterligare med plan att vikta bolaget kring 0,5 - 1 procent i min portfölj.

Några korta pros/cons för Bonava idag. Jag börjar baklänges med cons.

Cons:
Dålig prestanda nu.
Osäkert kring problem, omfattning och tid för bättring.
Problematik har meddelats i de senaste två kvartalen, blir det mer?
Sänkt utdelning.
Utdragen tillståndsprocess i Tyskland sänker byggstarter och drar ned vinst/intäkter.

Pros:
Verksamhet med framtiden för sig. I det riktigt långa perspektivet.
Rimligt bolag med tillfälliga problem.
Nuvarande värdering är "krisvärdering".

Visst finns det fler dåliga och bra saker att rada upp men det här var några utav dem i vart fall. Jag tror på Bonava i det långa loppet medan de närmsta åren kan bjuda på fortsatt knackig prestanda och "överraskningar". Justerat för diverse engångsposter blev vinsten 2019 7,54 kronor per aktie. Det är en bit under 5-års snittet men det är ju inte så konstigt med tanke på den svaga prestandan. På sikt kan man tänka att de kommer över 10 kronor vinst per aktie igen och till nuvarande kurs om cirka 85 spänn är det en bra deal om man tror på bolaget i långa loppet.

Det är ingen brådska att köpa Bonava dock. De presterar dåligt och inget tyder på att de kommer med pangnyheter i närtid. I det korta perspektivet kan man nog med fördel investera i något annat. Jag går min egen väg och har köpt in mig redan nu. Min förhoppning är att kunna köpa mer aktier i Bonava kring nuvarande värdering den närmsta tiden.

Utdelningen sänkte de till 3 kronor fördelat på hälften nu i vår och andra halvan i oktober. På kursen 85 spänn är direktavkastningen 3,5 procent. Analytikers snittestimat för nästa års utdelning är långt högre men de skall man ta med en nypa salt. I spåren efter den senaste rapporten med utdelningssänkning lär analytikerna justera ned sina förväntningar. I det långa loppet kommer vi nog upp i utdelningar över 5 kronor per aktie igen men jag tror inte det sker nästa år.

Länk till Bonava hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. Alltid lika kul att plocka in en nya aktie i portföljen. Enligt Placeras analys så kommer det att dröja innan vändningen i aktien kommer, se nedan
    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/01/23/vandningen-drojer-for-bonava.html

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Ja det är kul. Den där analysen hos Placera är nog ganska rimlig. Jag är inne på samma spår att det dröjer innan vi ser bättre prestanda.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  2. 3M tror du dom kommer igen på sikt? Peter

    SvaraRadera
  3. Ja, nyfiken vad blev med 3M utdelning? Har de sagt något om utdelning? Höja/sänka/oförändrad?

    SvaraRadera
  4. Grattis med köpet! Bonava är fint bolag och fantastiskt pris! Jag köpte dem över 100 kr men ökade också. Inte alls orolig för kursen. Aktien kommer att ge fina utdelningar flera år framåt.

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg. Jag tror att nu kan vara rätt läge att ta in bostadsutveklarna igen faktiskt. Ska bli kul att se hur det utvecklar sig.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bostadsutvecklarna är undervärderade på börsen, vilket illustreras av stora köp från fastighetsbolagen. Amasten köpte nästan 30% av SSM och under 2019 så köpte Klövern (via något dotterbolag som jag inte kommer ihåg namnet på) över 90% av Tobin Properties och håller på att tvångsinlösa resten av aktierna. Man vill komma åt bostadsutvecklarnas projektportföljer.

      Trevlig Kväll

      //Krusse

      Radera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...