Höjda utdelningar


Idag presenterade mina portföljbolag Telia och SEB bokslutsrapport och förslag till utdelning. Telia visade upp starkare resultat än väntat och höjde utdelningen till 2,45 kronor. Ett starkare kassaflöde och återköpta aktier medgav den högre utdelningen. De guidade dock lite svagare kassaflöde än väntat för 2020 och återköpsprogrammet är nu avbrutet. Höjd utdelning även nästa år ser därmed inte självklart ut. Telia guidar om ett operationellt fritt kassaflöde om 10,5 - 11,5 miljarder kronor för 2020. Att jämföra med 12,6 miljarder kronor för 2019. Utdelningen baseras på det här måttet. Jag tror inte att de sänker nästa år men just nu ser det som sagt magert ut med en höjning.

SEB drämde till med en riktigt bra rapport som överlag var bättre än väntat. Jag har noterat att media lyft fram att kreditförlusterna ökade men det oroar mig inte det minsta. Detta är isolerat till ett par enstaka kunder och utgör alltså ingen ökning på bred front. Vinsten per aktie landade på 9,33 kronor och ordinarie utdelning föreslås höjas till 6,25 kronor. På gårdagens stängningskurs om drygt 93 spänn handlas SEB till prick 10 p/e-tal och en direktavkastning om 6,7 procent.

Bägge bolagen kommer hålla en presentation av sina rapporter nu på förmiddagen. De överlappar varandra varpå jag siktar på att se SEB live och Telia i efterhand.

Länk till SEB hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

  1. Hej Petrusko!
    Hur ser du på Telia framöver, om utdelningar inte ökar och kursen stiger marginellt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan,
      Jag äger Telia för den pålitliga utdelningen. Det var ett riktigt trevligt case med det 3-åriga återköpsprogrammet och nästan garanterad utdelningstilllväxt. Jag kan gilla Telia även utan tillväxten. Innehavet klassar jag som defensivt och det konkurrerar inte om en plats i väskan med bolag som har högre potential utan snarare med preffar och D-aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko,

    Tack för en bra blogg!

    Kort fråga - vilken värderingsformel använder du dig för att uppskatta aktiepriset på utdelningsbolag? Själv använder jag mig utav Gordons formel + nyckeltal och en titt på det fria kassaflödet. Tycker det ger en rimlig bild av värderingen. Alla tips uppskattas!

    Tack,
    Eric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eric,
      Tack för din kommentar. Jag har inget klockrent svar åt dig utan det varierar helt enkelt. Det varierar med bolag och verksamhet. Något jag väldigt gärna tittar på är avkastning på eget kapital. Det är ett mått som säger väldigt mycket om bolaget och dess skicklighet att generera avkastning. HEderligt p/e-tal är något jag använder mig av i bolag där det är lämpligt.

      Jag ser till riskfri avkastning och jag använder mig av relativvärdering bla. Relativt sektor, konkurrent, sig självt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Låter vettigt, tack för svaret!

      Allt gott,
      Eric

      Radera
  3. Inte alla som höjer, Cloetta och Elanders behöll till exempel.

    Billerud och Gjensidige pytsade dock till med fina extrautdelningar.

    SvaraRadera
  4. Tjena!
    Vad tycker du om Stora Enso? Köpa nu eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag har inte läst den senaste rapporten men i generella termer så tror jag på Stora Enso i långa loppet. De har en bra verksamhet och de har fina skogstillgångar.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej Petrusko!
    Jag har följt din blogg länge nu och måste säga att jag tycker att du gör ett bra jobb! Otroligt skönt och lite förvånande att Telia höjde utdelningen - vi får se om de klarar av att hålla den framöver!
    Hur är livet som förtidspensionär? är det som du tänkte dig att det skulle vara?

    Lycka till framöver nu under 2020
    Hälsningar drommaren!

    SvaraRadera
  6. Tja, alltid kul med höjningar. Har inte Telia men en minipost i SEB iaf ;). Är många intressanta rapporter nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja eller hur! Det är en härlig tid nu på året. Att läsa de här bokslutsrapporterna.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Fint! Höjda utdelningar är alltid bonusar som jag inte räknar med, är alltid kul när det sker!

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...