Hur vågar du vara fullinvesterad nu?


Jag får ofta den frågan och det är vanligt att folk pratar i de där termerna. Hur vågar du vara fullinvesterad nu?

Ja om inte nu, när annars?

Att börsen avkastat 9 procent bara den senaste månaden är ett argument förvisso men grejen är att den lika gärna kunnat backat lika mycket. Vad fakta säger är dock ganska enkelt att ta till sig och besluta kring.

Fakta visar att det är i princip omöjligt att förutspå börsens rörelser. Att sälja vid ett bra tillfälle för att sedan köpa åter vid ett gynnsamt läge. Ingen Teknisk Analys och ingen "börsexpert" kan med uthållig framgång lyckas med det. De där experterna får ofta rubriker som får det att framstå som om det de säger är närapå bergssäkert. Vissa har med stark tro i flera år sagt att nu kommer den stora börsnedgången. Vissa säger lika självsäkert att börsen skall upp. Medan ingen egentligen vet hur börsen skall gå i närtid kan man med stor säkerhet utgå från att börsen skall upp på lång sikt.

Så hur sjutton vågar jag vara fullinvesterad? Ja men det är ju en ickefråga. Det enda förnuftiga är att vara fullinvesterad. Fakta säger att vi misslyckas med att tajma börsen. Fakta säger att börsen stiger.

Hur vågar du vara inte fullinvesterad är en rimligare fråga.

Vi vet inte om börsen skall gå ned imorgon. Vad vi vet är att den som inte är fullinvesterad på börsen har gått miste om 9 procent uppgång bara den senaste månaden.

17 kommentarer:

 1. Tjäna Petrusko.
  Själv har jag samma inställning på börsen som du. 100% full investerad i global index fond långsiktigt. Automatisk månadssparande. Den dag jag skaffar mig spökula som jag kan lita till 100% kommer jag ändra min strategi. Då blir det in/ut som många andra. Resultaten av det brukar bli dålig avkastning långsiktigt för majoriteten. Analitiker jobbar oftast åt banken och då är det bra med mycekt courtage. Det gillar banken. Banken gillar också att vi väljer dyra aktiva fonder som dem tjänar stora pengar på. Men kul att det är fritt land och att det finns tillräckligt många småsparare och större sparare som financierar benkerna. Själv håller jag mig till gratis eller max 0.2% i indexfond avgift. Det gör mig glad och nöjd. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
 2. Mycket handlar om hur mycket man litar på att man har rätt strategi. Har man lyckats med utdelningen och hittat de bolag som går bra så behöver man inte ha rädsla och dessutom är självförtroende då på topp. Har man mycket utdelning aktier så får man in pengar kontinuerligt på kontot. Det kan vara så att man inte tror på vissa bolag som man har eller så har man sämre förtroende då vissa indikatorer pekar neråt.

  Alternativet är att man är envis och tror att man kan tajma börsen trotts att fakta säger något annat.

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det lite underligt att år 2019, så inser de flesta inte att den riktigt stora risken ligger i att inte vara investerad i långsiktigt bra företag som skapar pålitliga vinster?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko, du borde gå Kavastus trender....enligt Kavastu är det enkelt att förutspå börsen.

  SvaraRadera
 5. Väl skrivet!

  För min del handlar det om att formulera tydliga regler som jag måste förhålla mig till, att regelbundet köpa aktier varje månad, att återinvestera utdelningar osv. Jag tycker det underlättar att ha det skrivet svart på vitt, då kan man undvika att agera på sina känslor, det brukar sällan bli bra!

  SvaraRadera
 6. Jag är inte fullinvesterad för närvarande, men jag avser att bli det igen...om några år. Känns i dagsläget som ett oansvarigt beslut att gå in med en stor klumpsumma.

  Även jag skrev idag några rader om börsläget i min nystartade blogg.

  SvaraRadera
 7. Som nybörjare i aktievärlden blir jag glad av ditt inlägg. Är inte helt lätt att sitta lugn i båten när man varje dag matas av nattsvarta rubriker och kommentarer.

  Jag fortsätter med strategin att månadsspara, på så vis kommer man väl förmodligen pricka både botten och toppen.

  En liten kassa för att trycka in vid snabba nergångar är väl kanske alltid en bra idé dock?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag fortsätter med strategin att månadsspara, på så vis kommer man väl förmodligen pricka både botten och toppen.

   En liten kassa för att trycka in vid snabba nergångar är väl kanske alltid en bra idé dock?"

   Låter som en bra strategi in my book
   !!

   Radera
 8. Tips:
  Ökade i skogsbolaget Acadian Timber Corp (ADN)

  Jag vet du Petruska tipsade här från början denna aktien och köpte aktien några år sen. Har du kvar dem?

  Senaste månader skogsaktier generellt har haft bra uppgång utom ADN. Den till och med har haft en liten nedgång. ADN ger 7,1% utdelning med dagens kurs 16,35 CAD och har höjt jämt senaste åren med imponerande ca 10%!!! Utdelningstillväxten ligger på skala 41 (av 100). ADN är av stabila skogsaktier. Jag har haft aktien från tidigare, men med dagens kurs och utdelning lockar till ökning. Jag dubblade mina antal.

  Hemsida:
  http://www.acadiantimber.com/

  Handel hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/212648/acadian-timber-corp


  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko!

  Tack för en grymt bra reflektion! Jag tycker du resonerar helt rätt och det krävs väl liknande diskussioner "utanför sparvärlden" för att folk skall kunna inse det själv?

  Vågar man inte ta några risker så kommer man heller aldrig att vinna något.

  SvaraRadera
 10. Fullinvesterad är rätt i grunden. Däremot kan man ju vara lite ödmjuk när ett eller flera innehav gått väldigt bra och ökat kraftigt i värde.

  Här skalar jag nog ner innehavet och risksprider man andra aktier.

  Erik

  SvaraRadera
 11. Hej petrusko, hur ser du på eqt nu? Har du köpt något sen noteringen, tycker du att den är köpvärd till dagens kurs?

  SvaraRadera
 12. Är nästan fullinvesterad jag med, tror på uppgång då vi har gått sidleds i flera år nu...

  SvaraRadera
 13. Brukar du aldrig sälja eller skala av? Nu tänker jag inte på specifika bolag utan börsen i stort.

  Vilken strategi har du? Buy and hold? Några säljkriterier eller behåller du alltid bolagen? (Nu gäller frågan specifika bolag hehe) 😊

  SvaraRadera
 14. Man har inte förlorat först man säljer!

  Investor har god koll för de vill inte förlora sin förmögenhet!
  Mackan

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Bra tankar. Jag tror som du, att vara investerad på börsen i alla lägen är lättast och säkert över tid.

  Tror det fungerar bäst för de flesta men definitivt för mig.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...