Mixade signaler från Telia Q3 2019


Det Telia baserar sin utdelningspolicy på är det operationella kassaflödet. Det är ju också de riktiga pengarna ett bolag genererar till skillnad från redovisad vinst som kan innehålla en del störande poster som tex uppskrivet värde på en tillgång. Ja, det här kassaflödet kom in bra nu i Q3 och hittills i år är det klart starkare än föregående år. Bolaget upprepar sin prognos om 12 - 12,5 miljarder kronor operationellt kassaflöde för helåret men påpekar att det är troligt att det blir i lägre delen av intervallet. Detta var också precis vad analytiker väntat sig, att det skall landa i den lägre delen av intervallet för helåret. Bra bra och inga pix för Telia att pynta en fin utdelning här alltså.

Resultatet i form av EBITDA kom in precis ovan marknadens förväntningar och det är väl inte mycket att orda om (8268 MSEK mot väntade 8109 MSEK).

Ett starkt kassaflöde och resultat i linje med förväntningarna men framåtblickande bjuder bolaget på viss osäkerhet. Jag skall kolla på analyskonferensen nu klockan 9 och räknar med att få en bättre bild av läget.
***Uppdatering:
Nu har jag spanat in analyskonferensen som jag vill ge Telia cred för. Den var mycket väl genomförd med god teknisk kvalitet och bra prestanda av talarna. Jo nu är det lite mindre oklart kring 2020 men ändå inte solklart hehe. Jag tolkar Telia som att man i dagsläget kan anta ett kassaflöde per 2020 i linje med 2019 eller lägre. De ser en rad faktorer som orosmoment men påpekar att det är en mycket stabil business de bedriver. Under konferensen fick de många frågor varav flera kretsade kring just kassaflödet och deras luddiga uttalande. De bjöd inte på några raka svar utan pratade runt i kring det samtidigt som de återkom till att de inte ger någon guidning förrän i Q4-rapporten. Så ja det här är min tolkning kring kassaflödet och jag hörde en eller två analytiker som verkade vara inne på samma linje. Att det kan vara viss nedsida per 2020. Den 29 januari presenterar Telia sin rapport för Q4 och med den alltså en guidning för kassaflödet 2020. I samma rapport presenterar de även förslag till utdelning och den har vi ingen anledning att vara oroliga för. Dels presterar Telia ett större kassaflöde nu som utdelningen baseras på och dessutom är det färre aktier som utdelningen skall fördelas på.***

I alla fall så nämner Telia i rapporten att det är lite oklart kring kassaflödet 2020. Jag misstänker att det någonstans i rapporten står mer om det där men där jag läste stod det kort och gott så. Och så kan man ju inte säga bara så där.

En stor sak i rapporten är att de meddelar att de avser att inte genomföra återköp av aktier det tredje och sista året för 5 miljarder kronor. Detta året inräknat så kommer Telia ha återköpt aktier för 10 miljarder kronor och vid nästa årsstämma avser de föreslå att de aktier bolaget äger skall dras in. Man makulerar dem och resultatet av det är ju att dina aktier blir mer värda. De utgör ju en större del av bolaget när det finns färre aktier kvar.

Jag är tudelad kring det här med att återköpsprogrammet avslutas i förtid. Jag har varit ett stort fan av det och sett det som en viktig feature i min investering. De avslutar det i förtid pga målsättningen om en viss kreditrating (A- till BBB+). Den målsättningen har de haft sedan tidigare men nu har de genererat lite sämre kassaflöde än de trott i kombination med diverse förvärv varpå de riskerar sitt kreditbetyg om de pytsar ut de där sista 5 miljarderna i återköpsprogrammet.

Ett starkt kreditbetyg är viktigt då det håller nere bolagets finansieringskostnader. Jag tycker det är ett bra mål som Telia har och de agerar i linje med det. Jag är också klart positiv till de förvärv som Telia gjort de senaste åren och om man summerar de här sakerna så har jag full förståelse för att man stoppar återköpsprogrammet.

Telia är ett bolag jag investerat lite mer i jämfört med flera andra av mina innehav. Inte för att jag tror att det har större potential utan för att det är en defensiv och stadig verksamhet. Jag är en försiktig investerare och uppskattar Telia för vad det är. Dagens rapport tycker jag är bra. Nu ser jag fram emot att läsa och lyssna mer och greppa 2020.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Du får gärna skriva en edit efter konferensen om du har tid och lust :) // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jajjemen. Fixat det nu =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ja, det är lite mjukt. Topline är kass, -3,7%, slopar återköp, oro för 2020 och som jag tycker en kass presentation av tfo CEO. Jag halverar positionen nu. Är lite klassiskt Telia slingrigt, oljigt, ringlande hit&dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Welsh Corgi,
   Jag förstår dig. Ett rimligt agerande att kränga av hälften. Nu hoppas vi på en vettig guidning i Q4-rapporten.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bästa aktiebloggen som finns, så intressant när du går igenom rapporter eller analyser öht av bolag! Fortsätt med ditt grymma arbete Petrusko!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiesamlarn,
   Tack för de vänliga orden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Instämmer, en snabb sammanfattning som gör att en får en överblick av läget. Sen kan fördjupning göras på egen hand. Tack!

   Radera
 4. Tack för ett suveränt bra inlägg och en kanonbra analys. Alltid lika kul att läsa din blogg

  SvaraRadera
 5. Håller med smatterbsndet. Alltid lika bra att analysera och liks roligt att läsa dina inlines. ForForts petrusko

  SvaraRadera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...