Mellankvartal av Castellum Q3 2019


Ja så benämner de det själva i rapporten, ett mellankvartal. De syftar på att tillväxten i förvaltningsresultatet kom in lite lägre än historiska snittet om 7 procent. Hittills i år är tillväxten just 7 procent men i det tredje kvartalet isolerat landade den på 5 procent.
Jag tycker att 5 procent är okej och det är vad Castellum säger också mellan raderna. Att det är ju hyggligt. Nöjd och luta sig tillbaka gör man naturligtvis inte. Castellum har ett högt uppsatt mål om 10 procent tillväxt som man arbetar hårt för att nå. Det är ett tufft mål som det skall vara tycker jag. De når det inte alltid men de kämpar hårt för att göra det.

Framåtblickande är bolaget positivt och ser fortsatt rejäla hyreshöjningar. Omförhandlingar genererar den stora skillnaden där snittet hittills i år är 18 procent. Det är dock inte bara omförhandlingar som genererar högre hyra. I princip alla hyreskontrakt har årliga indexerade hyreshöjningar med en miniminivå om 2 procent. Tillsammans har höjningarna genererat en total hyreshöjning för jämförbart bestånd om 5,5 procent.

Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) var per rapportdagen 186 kronor och belåningsgraden var goda 44 procent.

Henrik Saxborn nämner Säve flygplats i sitt VD-ord:
"Förvärvet av Säve flygplats tycks inrymma fler möjligheter än vi
först trodde. Från att ha varit tänkt som en renodlad logistikhub ser
vi nu möjligheter att – redan med dagens hyresgäster - också
utveckla Säve till ett högteknologiskt centrum inom transportlösningar av olika slag. Därmed ökar sannolikheten att logistikanläggningarna också kommer att kompletteras med kontorsytor och
t.o.m. bostäder. Detta i synnerhet som kommunen redan arbetar
med att skapa starkt förbättrade kommunikationer till området."

Jag är inte det minsta förvånad. Det här är ett enormt område med mycket god potential. Castellum köpte det utav Serneke och jag har en kul sak att berätta om det. För flera år sedan var jag på en bolagspresentation av Serneke. De ägde då Säve Flygplats och trots att all fokus redan då låg på det där Karlatornet lyfte de fram Säve Flygplats som sin mest fantastiska tillgång. De var otroligt stolta över att de ägde Säve och hur de lyckades köpa hela stället genom smart affärsnäsa. Alla såg nog inte potentialen i Säve men jag tvekade inte alls när de talade om den på detta vis. Jag har varit där, sett området, dess storlek och närhet till Göteborg, företag, hamn, väg osv. När jag för något år sedan läste att Serneke säljer Säve till Castellum förstod jag direkt att det var motvilligt, att de var tvungna att sälja pga sin finansiella svaghet. Jag förstod också att Castellum köpte en fantastisk tillgång och det är precis vad jag tror att det är. Säve kommer bli kickass för Castellum i långa loppet.

Så med 9 månader i bagaget och 7 procent tillväxt av förvaltningsresultatet kan man anta att helåret inte landar långt därifrån. Skulle vi stänga 2019 med 7 procent tillväxt blir utdelningen nästa år 6,5 kronor. De brukar höja sin utdelning lika mycket som de växer förvaltningsresultatet.

Castellum är ett av mina största och viktigaste innehav. Jag äger det på lång sikt och det är ett viktigt innehav av flera anledningar varav den pålitliga utdelningstillväxten är en. De har höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997. I goda och i tuffa tider. Genom den ena krisen efter den andra.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

21 kommentarer:

 1. Intressanta tankar som alltid, Petruskoo. Morgonkaffet på jobbet och din härliga blogg. Blir till att öka i Castellum vid lön då.

  Tack för en grym blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Kul att det uppskattas och tack för de vänliga orden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det är så himla smidigt att få upp sammanfattningar på det här viset i sitt bloggflöde :-) Då behöver jag inte studera den här rapporten lika djupt utan kan fokusera på alla de andra jag måste läsa...

  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Kul att det uppskattas. Ja de kommer ju i sjok rapporterna och mycket som skall läsas i samma veva =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Fyller du på innehavet idag Petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena UtdelningsBagaren,
   Knasigt nog minskade jag nyligen i Castellum men det var motvilligt. Innehavet hade helt enkelt växt sig alldeles för stort och jag minskade för att ha kontroll på portföljrisken.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Alltid lika uppskattat med dina inlägg!

  Tack för all inspiration och att du delar med dig av din kunskap!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Trollboll,
   Tack för din kommentar och kul att det uppskattas.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Sebastian Melin18 oktober, 2019 10:06

  Castellum, tillsammans med Skistar är i dagsläget mina största innehav (lite för stora) men vill ha det på 5% vardera av min totala portfölj framgent. Castellum var även det första bolag jag köpte när jag gav mig in på aktiemarknaden förra året och jag har inte ångrat det en sekund.

  Ser fram emot årsrapporten om några månader och hoppas den lyfter bolaget :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian,
   Haha, ja det kan jag tänka mig att du är nöjd med Castellum som gått oerhört starkt under den perioden. Japp vi håller tummarna för ett starkt sista kvartal och en trevlig årsrapport.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för sammanfattningen, den är mycket uppskattad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen,
   Kul att det uppskattas.
   Trevlig helg.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tack för sammanfattning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MISS S,
   Kul att det uppskattas.
   Trevlig helg.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Lite för mycket premiumvärdering av fastighetsbolag i allmänhet i dagens läge och Castellum är inget undantag med ett substansvärde under 190 med aktiekurs över 200!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomasK,
   Ja sett ur ett historiskt perspektiv ser värderingen av fastighetsbolagen hög ut. Givet rådande ränteläge och framtidsutsikter ser det ändå hyggligt rimligt ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tack för bra sammanfattning, vad tror du om en påfyllning idag dagen till ära? Smart eller dumt enligt dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag tror att ett köp av Castellum idag har potential att bli en god långsiktig investering. De låga räntorna kommer vara länge och gynnar dem. Fortsatta hyreshöjningar och god outlook.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Jag får instämma med övriga kommentarer och tacka för sammanställningen Petrusko! :)
  // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frilans,
   Tack vad kul.

   Trevlig helg

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Tack för analysen. Jag gillar Dina lättbegripliga analyser där Du lyfter fram något t.ex. Säve flygplats i detta fall.

  Trevlig helg

  //Krusse

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...