Öresund fortsätter att sälja Svolder

Jag har tidigare skrivit om att Investmentbolaget Öresund säljer i sitt portföljinnehav Svolder. I mina ögon det bästa innehavet i Öresunds portfölj. De är naturligtvis duktiga på det de gör hos Öresund men de har haft motgångar på sistone. Avkastningen har varit katastrofal jämfört med börsen som gått urstarkt. Öresund har länge "försvarat" sig med att deras portfölj är väl positionerad när sämre tider kommer. Jag är inte så imponerad av det där faktiskt.

Så här lyder flaggningsmeddelandet från Öresund idag:

"Investment AB Öresund (publ) ("Öresund") avyttrade 40.000 B-aktier i Svolder AB (publ) ("Svolder") den 4 september 2019. Öresund äger därefter 3.662.474 B-aktier motsvarande 14,3 procent av kapitalet och 9,9 procent av rösterna i Svolder."

De har nu gått under 10 procent av rösterna och därför kallas det flaggningsmeddelande, de måste omgående flagga för denna förändring i ägandet.

Jag räknar inte ut Öresund med Mats Qviberg i spetsen men de behöver rycka upp sig nu. Qviberg har ett långt track record av bra affärer. Han har vad man brukar kall just "näsa för bra affärer".

Den usla prestandan på sistone är en avskräckande faktor men det finns ytterligare en sak som i vart fall avskräcker en utdelningsinvesterare som mig: Utdelningen. De har inte uppvisat stabilitet i utdelningen utan det har vart lite hipp som happ. Något år har de inte delat ut några cash alls utan istället delat ut aktier i några portföljbolag. Ett sätt att göra sig av med aktier man kanske vill bli av med. Jag blir inte förvånad om Öresund delar ut aktier igen de närmsta åren. Den svaga prestandan kan inte fortsätta och att stuva om i portföljen kan då vara en del i lösningen. Att dela ut aktier i portföljbolag skulle då kunna ligga nära till hands. Ja ja, det är ju bara spekulation från min del vi får se vad det blir men att Öresund ska komma med en god höjning av sin cash utdelning nästa vår det förväntar jag mig inte.

Länk till Öresund hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker det är bra att de säljer. Även om Svolder är ett bra bolag så anser jag inte att ett investmentbolag ska äga investmentbolag. Det blir som en fond-i-fond med avgift på avgift när jag som aktieägare ska avlöna bolagsledningar i 3 steg.

    SvaraRadera
  2. Förstår inte riktigt varför dem säljer nu, istället för nån månad sedan när bolaget hade en ganska fet premie (typ 10 %). /S

    SvaraRadera
  3. Har kvar en post men funderar på att avyttra vid tillfälle. Håller med om att det är lite hipp som happ med utdelningen, MQ gladde knappast aktieägarna t ex.

    SvaraRadera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...