Xact Högutdelande avkastning hittills i år


Nu är augusti slut och vi säger hej till september. 8 månader av året har gått och jag stämmer av hur den börshandlade fonden Xact Högutdelande har presterat. För vanliga fonder är det väldigt enkelt att se hur de presterat då hela avkastningen syns i kursgrafen men för Xact Högutdelande är det annorlunda eftersom den lämnar cash utdelning.
 Utdelningen syns inte i kursgrafen och därför ser avkastningen lägre ut än den faktiskt är. Jag ser ofta kommentarer från folk som missat detta. De jämför kursavkastningen med en vanlig fond och tycker inte det ser så bra ut. Eftersom Xact Högutdelande lämnar en fet utdelning på strax under 5 procent så gör det väldigt stor skillnad i totalavkastning. Det man får göra är att lägga på utdelningen på kursavkastningen. Men hey, det är inte lätt att hålla koll på allt.

Här är i vart fall siffrorna för Xact Högavkastande hittills i år (till och med 31/8).
Jag har använt mig utav det index fonden följer och förvisso skall fondens avgift dras ifrån men för enkelhets skull skippar jag det. I årstakt är avgiften 0,3 procent och på 8 månader är det 0,2 procent. För att jämföra med något har jag även med prestandan för ett vanligt svenskt index nedanför också.

Xact Högutdelande +20,04 procent hittills i år.

SIX30RX +15,74 procent hittills i år.

SIX30RX är det index som den populära fonden Avanza Zero följer. En vanlig svensk indexfond.

Strategin som Xact Högutdelande och dess index som den följer har historiskt presterat bättre än vanliga börsindex. Det finns gedigna studier som visar på detta. Det är i huvudsak fokuset på sunda bolag med stadig utdelning som överavkastningen grundar sig i. I USA har man studier som sträcker sig nästan 100 år bak i tiden och som visar på att ett sådant här knippe med utdelningsaktier avkastar bättre än breda börsindex. Jag har själv läst en del av dem i Jeremy Siegels bok "Stocks For The Long Run".

Jag äger Xact Högutdelande som jag tycker är en grymt bra komponent i ett långsiktigt spar.

Länk till mitt inlägg med info om fonden: http://petrusko.blogspot.com/2018/08/xact-hogutdelande-uppdaterad.html

11 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko! Sugen att ge en kommentar om min portfölj?

  Balco Group
  Duni
  Firefly
  Handelsbanken
  Hufvudstaden
  Investor
  Kinnevik
  NCC
  Nobina
  Samhällsbyggnadsbolaget i Norden
  Securitas
  Skanska
  Storytel
  Svolder
  Öresund

  Core Ny Teknik
  XACT högutdelande

  SvaraRadera
 2. Låter toppen! Ska definitivt handla av denna när jag får in pengar!

  SvaraRadera
 3. Köper andelar i denna varje månad och längtar efter tills Maj för att se avkastningen! Vill nu att Xact släpper flera intressanta ETF!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore riktigt trevligt om Xact kunde få tummen ur och släppa några nya fräscha ETFer.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Å andra sidan har Skandia sverige exponering gett 19,09%. Men det kanske är att jämför äpple med päron ?

  Det jag funderar på är om det finns anledning att tro att Xact högutdelande kanske klarar sig bättre vid en rejäl nedgång på börsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns inga garantier naturligtvis men det är innebörden av det där "låg volatilitet" att den backar inte lika mycket när det är surt på börsen. Jag har haft den sedan fondstart och den har visat just den egenskapen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,(eller någon annan)

  Vilka fler fonder skulle man skulle kunna komplettera Xact:en med om man skulle vilja ligga som passiv investerare men med fokus att leva på utdelningarna från fonderna? Och hur skulle viktningen kunna tänkas vara för bra balans?

  Mvh
  Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe,
   Det är nog individuellt det där hur man väljer att göra men för riskspridningens skull behöver man egentligen bara en fond. En fond som ger god riskspridning och det gör Xact Högutdelande med sina 45 nordiska innehav.

   Xact Högutdelande har dessutom en ganska hög direktavkastning varpå den passar bra för de som avser leva på utdelningen. Man kan tex komplettera med Xact Sverige som är en svensk indexfond men direktavkastningen i den är betydligt lägre. Har man ett tillräckligt stort kapital är det förvisso inga problem med den lägre direktavkastningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har du tittat något på "DBX EUR DIV" och "DBX MSCI NAM HY"? Liknade strategi med kriterier på utdelning fast för Europa och NA. Har även full replikering om jag förstått det rätt. Finns hos Avaza som ju har lite dåligt ETF-utbud annars.

  https://etf.dws.com/SWE/SWE/ETF/IE00BH361H73/-/MSCI-North-America-High-Dividend-Yield-UCITS-ETF

  Mvh Henrik

  SvaraRadera
 7. Hej! Är det dumt att ha Xact högutdelande om man inte kan ha ISK? (Bor på Åland) Man får ju skatta på utdelning 30%.

  SvaraRadera

Mer info om Vanguard All World High Dividend Yield ETF

  Jag  skriver titt som tätt om den här fonden och mina investeringar i den och ofta får jag frågan om mer info om den. Själv har jag skrivi...