Pengakranen är öppen. Utdelningar strömmar in


Jag får fler än 2 utdelningar per vecka och det är en stadig ström pengar som rinner in i portföljen. Vissa lite mindre och andra lite större. Det varierar ju naturligtvis på hur stort innehav jag har och hur hög direktavkastning aktien har. När det hela tiden strömmar in utdelningar är det sällan långt mellan de lite större slantarna.

Igår fick jag en rejäl slant i utdelning från Akelius preferens som är mitt näst största innehav. Jag tog en liten del till att betala ned min kredit som jag har hos Avanza och en slant använde jag till att köpa mer Peab. Störst slant gick i vanlig ordning över till mitt bankkonto där jag mellanlandar de pengar jag behöver för mina månatliga utgifter som mat, el osv.

Det blev ett gött gäng Peab igår och nu har jag byggt upp en bra startposition i det innehavet. Framöver siktar jag på att öka regelbundet men jag släpper nu "pressen" att göra större köp för att snabbt bygga upp min position. Innehavet väger fortfarande gott och väl under 1 procent av min portfölj men i kronor räknat är det en rimlig slant och den ger en betydelsefull utdelning till mig. Inom det närmsta året vill jag komma upp i 1 procent och kan jag köpa till bra deal kan jag tänka mig att fortsätta köpa och landa innehavet på 2 procent.

Min portfölj har jag byggt upp med några få innehav som jag satsat stort på och många mindre innehav som väger cirka 1-6 procent. Mina stora innehav är Castellum, Akelius samt Axfood och de väger mellan 11-16 procent. Jag redovisar mina innehav här på bloggen under Min portfölj och några gånger under året publicerar jag ett inlägg med aktuell fördelning av innehaven. Nu är det ett tag sedan sist jag skrev ett sådant där inlägg och jag siktar på att knåpa ihop ett de närmsta dagarna.

15 kommentarer:

 1. Tjenare. Har följt din blogg länge nu och du kommer alltid med nyttig och bra information. jag har hållit på lite med aktier och läst lite men undrar nu om lite tips. har ett startkapital på 100k och sen 5k in varje månad. Hur hade du delat upp dessa? Vilka aktier hade du valt? Mitt mål är 20+ år och bara köpa stabila utdelningsaktier. Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen. Jag skrev för ett tag sedan om en stadig grund och det är vad jag hade lagt krutet på till att börja med. Länk till inlägget: http://petrusko.blogspot.com/2019/04/jag-har-byggt-en-stadig-grund-i.html

   Någon indexfond och några investmentbolag kanske. Egentligen är den där "stadiga grunden" en utmärkt portfölj som den är för sig själv. Vill man ha ett enkelt spar med god potential är det ett smart val att köra helt och hållet på indexfonder och investmentbolag. Köpa mer månad efter månad. Det blir sannolikt en rejäl slant på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Om du får fler än 2 utdelningar per vecka, har du månadsutdelare i te.x USA, kombinerat med flertalet kvartalsutdelare i Sverige som då ligger på olika datum? Grymt oavsett! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det stämmer, jag har 5 innehav som pyntar utdelning varje månad och jag har en hel del som pyntar kvartalsvis. Nu mera går allt fler svenska bolag över till att pynta utdelning halvårsvis också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret! Ja jag såg te.x Telia börjat med det, sen finns det ju fler också. De känns ju fördelaktigt å vettigt speciellt i lite svängigare tider.

   Sambon sålde nyligt Axfood på 202, ändå förvånad att den håller sig uppe så pass. Trodde ändå en dipp skulle komma nu :)
   I övrigt är hennes innehav Akelius, Telia, Hemfosa stamaktie, Aspire global, och cloetta. Igår togs även Evolution gaming in.

   Jag själv kör mer trading å kortsiktigt.

   Radera
 3. Tjena petrusko!
  Vad tror du om att göra som Patrik Brummer... bara preffar i en portfölj som trycker pengar varje månad som återinvesteras direkt? K2, corem, akelius, Klövern, sdi, genova, volati, np3 m.m. Verkar vara en bra strategi.
  /Tomdan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomDan,
   Jag tror inte det är Brummers enda aktier men han har massvis med preffar i vartfall. Jo men det kan vara en strategi att fokusera på preffar. ÅTerinvesterar man utdelningarna blir det fin ränta på ränta och det där växer till sig rejält på sikt. Jag tror det kan bli bra. Jag pratade med en välbeställd gubbe en gång som var med i Balder preferens från start och hela tiden återinvesterade utdelningen, det växte på grymt bra för honom.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Följer din utmärkta blogg sedan länge. Ett av de största innehaven i min utdelningsportfölj är Xact Högutdelande. Nu funderar jag på att lägga till en eller ett par internationella ETF:er med hög och stabil utdelning. Har du någon rekommendation? Är kund hos Nordnet, så jag har tillgång till deras utbud av ETF:er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   Tack för din kommentar och trevliga feedback. En som jag tycker är ganska käck och på liknande tema som Xact Högutdelande är iShares MSCI Europe Quality Dividend. Den har en direktavkastning en bit över 4 procent. Kursen är strax under 5 euro. Läs om den på svenska hos Blackrock/iShares:

   https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/288021/ishares-msci-europe-quality-dividend-ucits-etf-fund

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för tipset! Den ser klart intressant ut.

   Radera
 5. Hej Petrusko!
  Härligt med utdelningar varje vecka.

  Kan inte minnas att jag läst något om hur mycket pengar du plockar ut varje månad och hur mycket pengar du har kvar att investera trots att du lever på portföljen.
  Vore intressant att läsa om hur mycket lön du får av portföljen och hur mycket du lever på.

  Om du vill dela med dig av det såklart.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pb?,
   Jag har valt att hålla mig till att prata procent och inte kronor. Jag har familj med flera barn och står för halva kalaset. Mitt budgeterade månadsspar är på en nivå som blir till något stort på 20 års sikt. Jag höjer även månadssparet varje år. Jag resonerar att lö och utdelningar stiger ju normalt sett varje år och då är det rimligt att öka på sparet även det varje år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Helt okej.

   Det låter som att du har en god marginal i uttagen alltså.

   Vad är planen med portföljen. Har du en "gräns" på hur stor den ska bli? Kommer du plocka ut mer pengar i framtiden? Är tanken att barnen ska ärva en stor summa?

   Mvh PB?

   Radera
  3. Eftersom jag lever på utdelningarna så växer ju portföljen med tiden. Jag har inget mål för storlek på portföljen utan det viktiga är att den fortsätter att leverera det jag behöver. Om inget knasigt inträffar blir det väl en rejäl slant i dödsboet.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Ja precis.

   Låter bra det där.
   Tack!

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...