Nytt innehav: Nordea


Jag har ett nytt innehav i portföljen i form av Storbanken Nordea. Som aktieägare i Sampo har jag fått dessa aktier i utdelning. Som en liten sidnot kan jag nämna att jag nästan lite chockartat upptäckte att jag fått aktierna på depån redan idag. Det är ju idag Sampo har X-datum för utdelningen och det brukar ta flera dagar efter det innan man ser röken av en utdelning.

Sampo är storägaren i Nordea som är noterat i Sverige, Danmark och Finland i huvudsak. De Nordea-aktier som jag fått är den finska noteringen eftersom Sampo är ett finskt bolag (naturligt för dem att äga den noteringen då).

För min totala portfölj är den här lilla slurken Nordea närapå betydelselös och jag har inte ritat in några planer på att köpa mer ännu. Om jag köper fler så kommer jag köpa den svenska noteringen för att slippa valutaväxlingsavgift och för att få lägsta möjliga courtage på små köp. Det kommer svida i ögonen att se både den finska och svenska noteringen av Nordea i depån i sådana fall men det får jag leva med. Vi får se hur det blir men jag tycker att Nordea är helt okej och det kan gott hända att jag köper mer i den.

Den svenska noteringen är som sagt bäst för oss svenskar. Utländsk källskatt dras det på utdelningen från Nordea oavsett vilken notering man äger varpå det kan vara en god ide att äga dem via en kapitalförsäkring. Detta för att det är smidigaste sättet att få så stor del som möjligt av skatten i retur.

Nordea har flaggat för att de ser över utdelningspolicyn och en sänkning nästa vår är inte otänkbar. De kommer ändå dela ut såpass mycket att det är en saftig direktavkastning oavsett. Utdelningen i våras var på 0,69 euro vilket på nuvarande kurs om 5,66 euro ger en direktavkastning på 12 procent.

Länk till Nordea hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. Samma här, fick också mina Nordea idag helt oväntat. Hade funderat på att sälja eftersom jag redan har en del Nordea. Men insåg att courtaget äter upp en relativt stor del av totala beloppet så får de ligga kvar så länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jösses vad snabbt de dök upp. Det låter ju rimligt då att låta dem ligga. Tycker man bara bolaget är hyggligt ok kan man ju motivera att spara in på det courtaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko

  För mig är det svårt att se någon uppsida på Nordea.
  Stor konkurrens och en sektor som går dåligt för tillfället

  Men utdelningarna borde va saftiga nog för att behålla aktien

  Vad tycker du eventuellt vid 60 kr? Köp?behåll?sälj?

  SvaraRadera
 3. Hej, fick också min utdelning av Nordea aktier idag. Blev lite förvånad precis som du att de låg i portföljen redan idag! Jag tackar. Kommer nog troligtvis inte köpa fler Nordea eftersom Sampo väger ganska tungt i min portfölj. Det räcker med exponeringen mot Nordea från ägandet av Sampo aktier.

  Jag låter nog aktierna ligga kvar mest för att jag inte vill betala 15kr i courtage för en försäljningslikvid på 488kr. Snål som man är.

  SvaraRadera
 4. Är det verkligen som du säger att det dras utländsk källskatt om du äger den svenska noteringen?
  Hur gör man isåfall för att få tillbaka källskatten på utdelningen om du äger den i ISK?

  Tack för många intressanta och inspirerande inlägg.

  / Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer,
   Ja det är så det funkar att källskatt bestäms utifrån bolagets skattemässiga hemvist och de regler som gäller där ihop med svenska skatteverket. Det skiljer mellan olika länder. AstraZenecca tex som är ett brittiskt bolag dras det ingen utländsk källskatt på.

   Här är ett inlägg jag skrivit med info om utländska aktier och källskatten:
   http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om du har underskott av kapital i deklarationen och ISK får du tillbaka max 500 kr/år i utländsk källskatt. Har du överskott av kapital får du vanligen tillbaka all källskatt (om de aktuella länderna drar max 15%). Har man ISK i Avanza behöver man inte göra något alls för att "få tillbaka" källskatten, det sker automatiskt en avräkning i nästa års deklaration.

   Radera
 5. Vad tror du om återköp från Nordea?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker att ett återköpsprogram vore rimligt givet rådande värdering. Håller sig värderingen här ser jag gärna att de kollar på ett återköpsprogram och exekverar på det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kan inte återköp i Nordea ställa till det så Sampo återigen hamnar över de magiska 20%? Det borde väl i så fall tala mot återköp då det blir en massa stök för Sampo och de har inflytande över beslutet. Eller tänker jag fel?

   Radera
  3. Tjena,
   Jo det påverkar och vägs in i beslutet. Det blir ju ett sätt att behålla ägarandelen medan de säljer. Alltså att Sampo då säljer för att åter hamna på samma ägarandel som tidigare. Det hänger ju på hur de resonerar kring sitt ägande.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko,
  När kan man få en procentuell fördelning av alla dina innehav igen?
  Vore intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Japp jag har fått förfrågan upprepade gånger på sistone och tänker mig ett sådant inlägg i närtid. INget inplanerat ännu dock.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. "god ide att äga dem via en kapitalförsäkring. Detta för att det är smidigaste sättet att få så stor del som möjligt av skatten i retur"
  Stämmer detta verkligen? Om man har det i Isk far man väl göra avdrag på skatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det stämmer det jag säger.
   ISK kan vara okej om man är helt obelånad, inte har så många utländska aktier och inga som helst kapitalutgifter i övrigt samt en lång rad ifs and buts i gällande regler. KF är överlägset för utländska aktier.

   Länk till inlägg jag skrivit om saken:

   http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag sålde själv av min post. Jag tycker Nordea fokuserar enbart på kostnader och det kan inte vara bra för organisationens framgång med det ensidiga fokuset som råder. Man ser ju också att det går allt sämre, totalt visionslöst verkar ledarskapet vara på ngt vis.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...