Nytt innehav med 7,2 procent direktavkastning


Grafen ovan visar utvecklingen för OMXS30 det senaste året, i gul kulör. Den blåa grafen är banksektorn och den har utvecklats svagt som synes. Den gröna är utvecklingen för SEB och medan den gått mindre dåligt än banksektorn i övrigt så är det ingen värst munter utveckling ändå.

Marknaden är väldigt svalt inställd till banksektorn nu och har så varit en tid. Om man likt mig tror att bankerna har en framtid kan detta vara ett tillfälle att köpa bra bolag billigt. I det korta perspektivet kan det naturligtvis bli billigare i spåren av fortsatt press bland bankerna på Stockholmsbörsen men på lång sikt kan det visa sig rimligt att köpa nu.

Jag tror ju inte att bankerna kommer gå under. Flera andra duktiga långsiktiga investerare tror att våra svenska storbanker är en rimlig investering. Christer Gardell i Nordea, Wallenberg i SEB, Fredrik Lundberg i Handelsbanken, Simon Blecher med flera bankinnehav varav SEB är störst.

Hur kan man äga bank nu det går ju kass på börsen och alla hatar banksektorn. I det korta perspektivet ja och det får stå för dem. Långsiktiga investerare ser saken på ett annat sätt och ser bra värde på lång sikt. Det kvittar hur uselt det går den närmsta månaden eller det närmsta året. Är det en bra investering på 5-10 år så kvittar ju den usla prestandan i närtid.

Idag köpte jag SEB på 83,44 kronor vilket på vårens ordinarie utdelning om 6 kronor ger en direktavkastning om 7,2 procent. Banken pyntade även en extrautdelning om 0,5 kronor i våras och analytikers snittestimat är att utdelningen nästa vår blir 6,5 kronor. Skulle så bli fallet är direktavkastningen nu 7,8 procent.

SEB presterar bra och har god avkastning på eget kapital jämfört med övriga nordiska banker. De särskiljer sig lite i att de satsat extra stort på företag och har en större del av sin verksamhet med den inriktningen jämfört med de andra bankerna.

Jag har varit med flera gånger tidigare när en hel sektor ratats av börsen. Kring millennieskiftet var det fastighetsbolagen som ansågs för tråkiga jämte alla fancy IT bolag och värderades därefter. 12 procent direktavkastning hade jag i ett av fastighetsbolagen i portföljen. Likt fastighetsbolagen då presterar storbankerna idag rejäla vinster och är redigt lönsamma. Ingen undergång står för dörren alltså. Nu äger jag SEB och köper gärna mer på de här nivåerna.

Länk till SEB hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Hej igen Petrusko! Såg din artikel på Facebook så var tvungen att slänga iväg en kommentar till dig.

  Plockade själv in SEB A 2019-08-05... ligger redan -4% men är inställd på en liten tråkig period på kort sikt, men bra inköpsläge ur det längre perspektivet. Skönt att se att du tänkt likadant!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Hej Herr Flint,
  Tack för din kommentar. Ja men det ser klart attraktivt ut med SEB på denna nivå. Då håller vi tummarna att vi får lön för mödan i det långa loppet. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej! Hur ser du på SEB vs Handelsbanken. Vill ej vikta för mycket mot banksektorn för tillfället då min portfölj ej är färdig. Äger för tillfället Handelsbanken. Tack på förhand. Mvh Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   BRa banker bägge två men jag gillar Handelsbanken bäst. Anledningen är Handelsbankens mer försiktiga profil och starka finansiella ställning över tid. Jag vill heller inte ha för mycket bank och viktar dem inte värst tungt. Att fördela slanten mellan två banker ger mer riskspridning. Istället för att ha hela bankpengen i en enda bankaktie.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bra val, sitter på både SEB och Handelsbanken sedan en tid tillbaka. Det jag gillar extra med SEB är dess säck med små och medelstora företag som har gett dom förtroendet. Banksektorn är dock inte munter just nu, men man ligger inte sömnlös med dessa två i portföljen :)

  SvaraRadera
 5. Jag sitter på en rejäl gäng Nordea aktier. Hoppas en vändning kan komma snart då det börjar bli svettigt.

  Hälsningar Tandis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandis,
   Nordea blir nog bra till slut men det tar nog ett tag till. Dels presterar de inte i närheten av vad de kan och borde och dels så är hela banksektorn i frysboxen. Fortsatt uthållighet krävs nog av oss investerare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Lundbergs har köpt 1/2 miljon aktier i SHB
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/08/15/shb-lundbergs-kopt-500-000-aktier.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...