Fortsatt börsnedgång väntas imorgon


Amerikanska börsen fortsatte nedgången efter klockan 17:30 när Stockholmsbörsen stängde och klockade ut 22:00 svensk tid på minus 3 procent ungefär. Imorgon väntas Stockholmsbörsen öppna runt minus 0,4 procent och sedan får vi se vad börsdagen har att erbjuda.

Svenska börsen stängde på minus 2,5 procent idag och jag passade på att köpa till nedsatt pris. Det blev ett nytt innehav i SEB som jag skrev om och jag slog till på fler Peab också.

Jag lade in en köporder en god bit under dagslägsta som gällde för stunden i Peab och den gick till avslut under dagen. Det blev fler Peab på 78,2 kronor vilket också blev dagslägsta men hold your horses; imorgon är en ny dag och börsen väntas backa än mer då. Bjuds det på fint läge imorgon slår jag nog till på fler aktier. Jag är inne och nallar på pengar jag satt undan för att klara mig i december som är en svag utdelningsmånad för min portfölj men det är ju långt kvar till dess så det hinner jag lösa.

Med lite flyt består den här surbörsen en tid framöver så vi kan köpa än mer aktier till lägre pris.

12 kommentarer:

 1. Det skulle vara bra att få testa psyket en stund med en lite större nedgång. Bara fortsätta köpa och vara glad då man har många år kvar att spara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mobil1,
   Ja men precis så är det. För den långsiktige är en nedgång på börsen inget annat än ett bra läge att köpa. Man får mer för pengarna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Småaktier är riskfyllt vid större börsnedgångar. Bra att komma ihåg. Hade Umida ett tag då den aktien såg superbillig ut. Men aktiekursen bara sjönk och sjönk utan att jag förstod varför, så jag sålde till slut. Nu när jag kollar igen har aktiekursen gått upp en del. Men jag känner inte som det är läge att hänga på den trenden. Även om jag skulle gå igenom finansiell data är jag inte i en livssituation i nuläget som gör att jag vill riskera att investera där. Det är möjligt ifall makroläget hade varit annorlunda hade jag kunnat ge aktien en ny chans.

   Radera
 2. Dina inlägg är så bra för psyket. När en tvekar, vid nedgång, är du odelat positiv och ser möjligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slutajobba,
   Kul att jag kan inspirera på just det viset.

   Ha en bra dag

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det verkar som du gör nya aktieköp nästan varje dag. Om du tycker att det är ett bra köpläge varför köper du då inte ordentligt istället? Eller är det en del av din strategi att löpande göra småinköp, utveckla gärna!

  Läser ofta på Avanza forum om personer som ligger mycket tungt investerade i en aktie men som hela tiden säger sig vara mycket nöjd med att just den investeringen, fast den aktien har tappat 30 procent. Anledningen till att man är nöjd hänvisar man till att man kan göra småköp i samma aktie billigare nu.

  Jag har lite svårt att förstå det jättefantastiska med detta resonemang så jag är ärligt nyfiken på hur man kan tycka att detta skulle vara en framgångsmetod. I mitt tycke har man snarare hamnat i en dålig sits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag är alltid 100 % investerad vilket är ett smart val baserat på historik och tillgänglig fakta. Jag köper regelbundet mer för en del av mina utdelningar och under perioder skjuter jag till mer pengar för att kunna göra de köp jag vill. Som nu tex använde jag pengar jag skall köpa prinskorv och julklappar för i december. Jag får sätta undan pengar till månader jag inte får så mycket utdelning eftersom jag lever av den. Det är rejält med utdelning på våren och lite tunnare vissa andra månader på året och då gäller det att sätta undan till dem.

   Att investera i aktier och regelbundet köpa mer är en beprövad strategi och sannolikt det smartaste helt vanligt folk kan syssla med. All annan skit som att tajma marknaden osv misslyckas nästan alla med. Det visar mäklares och fonders statistik och det visar även aktiva fonders historiska prestanda. Kring 85-95% av alla aktiva fonder i USA misslyckas med att slå sitt jämförelseindex på 5 års sikt. I Europa är den siffran lite bättre men ändå usel under de senaste 5 åren. På längre sikt än så är statistiken än sämre.

   Hur folk på Avanza Forum gör vet jag ingenting om.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. plockar du ut utdelning ur ISK för att sen sätta in igen, eller hur gör du eftersom du lever på utdelningen? Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Den summan som jag budgeterat att köpa för varje månad plockar jag aldrig ut från mitt ISK. Den vet jag ju att den skall investeras och investerar den direkt jag får möjlighet varje månad. När jag gör extra köp utöver det blir det ofta insättning i depån. Inte skattemässigt det mest optimala men jag fokuserar snarare på affären än att spara någon krona i skatt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Bra frågeställning från Anonym.
   Hade gärna sett ett inlägg kring detta. Alltid intressant hur de få i Sverige som lever på utdelningar hanterar sina kassaflöden i praktiken.

   Radera
 5. Vad säger du om att helt sälja av allt i en gammal aktiefond som kostar multum i avgift? Bättre idag/nu än om en vecka/några månader? Handlar inte om mycket pengar totalt, ca 10.000 kr. Men fonden är ingen framtidsgrej för min del på grund av kostnaden. Tänkte sälja allt och välja att lägga det någon global indexfond istället. Dumt eller smart? Vet inte så mycket om sådant här ännu.

  Nybörjare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nybörjare,
   Om jag själv haft ett långsiktigt spar i en gammal dyr fond som jag insett inte alls är vad jag vill vara investerad i så hade jag sålt rakt av och tagit skatten för det och investerat på nytt i en bra fond. En billig global indexfond är smart.

   Höga avgifter äter upp mer på lång sikt än vad en reavinstskatt gör idag.

   Mvh petrusko

   Radera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...