Fortsatt sura miner på börsen


I fredags backade börsen nästan 3 procent och idag måndag har den startat på ett horribelt humör med en nedgång nära 2,5 procent. När det blir så här på börsen med några riktigt sura dagar så är det ganska vanligt att småsparare gör stora misstag. Ja det är nämligen så att vi småsparare ofta säljer efter en sådan här nedgång. Man kan ju undra hur vi tänker men det är rädsla som slår in och får oss att ta till flykt.

Vi flyr från börsen som om den vore livsfarlig. Visst kan den backa långt mer än 5-10 procent som vi nu är inne på men det som sker i praktiken är att vi säljer efter att det backat en hel del och när vi väl är på bra humör igen och väljer att åter gå in på börsen ja då har den redan stigit en hel del.
Vi säljer billigt och köper dyrt.

Det är få förunnat att lyckas tajma nedgång och uppgång. De allra flesta som försöker misslyckas och med den vetskapen är det ett dåligt beslut att ens försöka. Historiskt har trenden på börsen alltid varit upp på lång sikt och därför är det rimligt att spara på börsen på just lång sikt. Man behöver bara karaktär utöver tron på långsiktig uppgång för att man skall lyckas undvika misstag som att sälja bara för att alla andra gör det. Man har karaktär att inte bry sig om nedgången, att det för stunden är minus. Ty man vet att på lång sikt, som dessutom är sparhorisonten så har börsen alltid gått upp.

Att sälja när börsen surar är inte smart. Det smarta valet är att ha sunda investeringar och fortsätta att köpa mer. Så länge man har en lång sparhorisont skall man ha tro på börsen och fortsätta köpa mer. 5 år är minimum men 10 år eller mer är att föredra om man skall definiera "lång". På kortare sikt än 5 år bör man inte vara på börsen över huvud taget. Behöver man pengarna på 5 år eller kortare bör man titta på ett räntespar istället. Detta eftersom börsen kan backa väldigt mycket på kort sikt och att det kan ta lång tid för den att återhämta sig. Med andra ord är risken att man inom 5 år har mindre pengar kvar. Det är en risk man normalt inte vill ta med tex kontantinsats till bostad eller pengar till renovering. Man behövde 300.000 kronor men kvar fanns bara 250.000 kronor för börsen surade.

På kort sikt skall man ha stor respekt för börsen och om man behöver pengarna inom 5 år är det klart rimligt att sälja nu. Om man inte skall använda pengarna inom 5 år utan fortsatt har en lång sparhorisont: Ja varför skall man sälja nu i så fall?

16 kommentarer:

 1. Ja, det finns ju gedigen statistik, över resultat, på att spararna tyvärr agerar som du skriver ovan. Faktiskt i så stor utsträckning att det blir lukrativt att nyttja beteendet till sin fördel.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Måste ju tas i beaktning vart man kommer ifrån, om man för fem år sedan köpte aktier för att behålla i tio år borde man ju inte sälja nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du gör en tankevurpa. När man köpte aktier och vad man har för anskaffningsvärde på dem förändrar ju inte något för de kommande 5 åren. Utfallet och risken de kommande 5 åren är exakt samma oavsett.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är jag med på, så du menar att man bör sälja fem år innan man tänkt använda pengarna o placera i typ räntefond?

   Radera
  3. Det är en mycket god ide att se över risktagandet när man är inom 5 år av ett behov av pengarna. En lösning är att stegvis minska exponeringen mot börsen. Så gör tex pensionsförvaltare som statliga AP7.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har ett över risken i portföljen nu under sommaren, samt gjort lite städning och fimpat bolag som jag har tappat förtroende för. Inte fel att ha lite kassa om det blir åka av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Då hoppas vi att du får gjort några bra investeringar framöver nu då.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag har shoppat lite smått på börsrean idag såsom Investor, Latour, Holmen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CS,
   Det låter vettigt. BRa bolag de där och nu till lite lägre pris än igår.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Helt klart en möjlighet att komma in lite billigare,har handlat på börsen i 25 år och ser några dagars nedgång som ett köpläge,handlat Investor,Peab,Sampo,Nibe,LVMH,Kinnevik för sexsiffriga belopp idag.Spelar mindre roll om börsen går ner ytterliggare lite då jag är långsiktig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Rimliga bolag du köpt i. Det kommer nog bli bra på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tror på Heba på lite kortare sikt än 5 år. Däremot köper jag inte aktien än. Ser riktigt dyrt ut idag.

  SvaraRadera
 7. Kaos, undergång, domedagen är här! Sälj! ;)

  SvaraRadera
 8. Eftersom jag är ung (25 år) och min portfölj är såpass liten i förhållande till min inkomst och det jag kan spara varje år så är jag bara glad över att börsen går ner.

  Det bästa som kan hända är om portföljen går ner 50% eftersom det "bara" motsvarar vad jag kan spara undan på 1-års arbete. Jag får många fler aktier för det löpande månadssparandet och det tar säkert flera år innan kurserna har återhämtat sig där de var innan fallet, men jag kommer fortsatt köpa under alla år som börsen ännu inte återhämtat sig och fått med mig många fler aktier och avkastning i bagaget från botten under åren.

  Löpande sparande heter det. Du köper på börstoppar men du köper även på börsbottnar vilket ger ett snitt som garanterat kommer generera vinst över tid eftersom börsen historiskt alltid stiger, över tid.

  Ställ dig då frågan varför du ska sälja idag och varför du ska försöka beskydda dina pengar mot en eventuell börsnedgång. Ska du försöka tima marknaden? Vet du med säkerhet att börsen kommer gå ner, ja då ska du sälja. Men ingen kan förutspå framtiden. Det vi vet är att börsen går upp fler dagar än den går ner över tid. Därför vill du alltid vara investerad för då kommer du vinna i det långa loppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Globalpicker,
   Halleluja och amen till det där. Ett bra resonemang du för där.

   Mvh petrusko

   Radera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...