Jag köpte mer aktier under börsnedgången igår


Medan mycket annat backade mer slog jag till på fler Handelsbanken i nedgången igår. Jag har ju under en tid ökat på min position via små regelbundna köp. OMXS30 backade över 2 procent igår medan Handelsbanken A stängde cirka 0,6 procent ned. Banken har en bra verksamhet och genererar stora vinster. De har dock sina utmaningar och arbetar hårt på att stärka sin lönsamhet. När man läser i media och lyssnar runt i branschen kan man få intrycket att storbankerna är i en djup kris och att de gör förluster. Så är det verkligen inte. Storbankerna mår bra och presterar stora vinster.

Jag lyckades knipa ett gäng Handelsbanken på 85,4 kronor igår och det tycker jag är en grymt bra deal. En sund verksamhet, lågt risktagande och en stark finansiell ställning är saker jag gillar med Handelsbanken.

Antaget en vinst strax under 9 spänn i år ger ett p/e en bit under 10. Nuvarande kurs är några kronor över bankens egna kapital och ett PJEK kring 1,1. Den handlas alltså till 1,1 gånger det egna kapitalet och det är en låg värdering i ett historiskt perspektiv.

Bank är ratat på börsen och har varit det länge nu. Det är låga räntor och mutskandaler mm som får investerare att fly sektorn. Det internationella kapitalet drar gärna alla över en kam och bryr sig inte om våra storbanker är bättre eller sämre än övriga europeiska banker. Fondförvaltare mfl kommer inte sticka ut hakan och ladda upp med bank. Det kan bli en så kallad "Career ender" att köpa något så illa omtyckt och inte få rätt. Banksektorn kan förbli i frysboxen länge till framöver och fondsparare röstar med fötterna. Presterar inte fonden får de utflöden och att som förvaltare stå med sin bankplacering i den sitsen är inget kul.

Själv har jag ingen att förhålla mig till. Bank kan få vara där i frysboxen ett tag till det gör mig inget. Så länge verksamheten fortsätter att prestera så kommer en uppvärdering till slut. Jag mår inte dåligt av att se värdet på mina aktier gå ned i det korta perspektivet. Jag vet ju att börsen tuffar på i ett mycket långt perspektiv. Banksektorn tror jag på och tippar på att den också tuffar på i långa loppet.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

16 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko. Får jag fråga varför du föredrar Handelsbanken framför SEB? Jag ligger rätt tungt i SEB nämligen och funderar på om jag valt fel storbank. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag gillar Handelsbanken bäst men tycker att SEB är bra. Faktiskt så bevakar jag SEB och överväger att köpa in mig i den. SEB är välskött, presterar bra och har en intressant inriktning mot företagskunder.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser Du på nischbankerna (Collector, Resurs m.fl). Stigande omsättning och vinst. Vad ser Du för hot mot nischbankerna?
  /JS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   Jag är inte helsåld på de små nischbankerna och deras verksamhet. Resurs bank har jag tittat närmre på och tycker att den ser attraktiv ut.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko! Som bolag går säkert SEB bra men som småsparare och bankkund är dom sådär. Man är inget värd om man inte har flera miljoner och givet att banken tjänar pengar på en. Räntan är icke-förhandlingsbar oavsett tillgångar på flera hundra tusen obelånat. Någon som har liknande erfarenheter? mvh Janne

   Radera
 3. Swedbank handlas till en extrem rabatt jämfört med de andra storbankerna. Vad gör att du inte chansar lite på dem? På enbart halva året har dem ju tjänat lika mkt vad HM tjänar på ett helt år (räknat på vinst per aktie). Ändå handlas dem ca 40kr billigare än HM. Visst är det lite skakigt bland bankerna men det känns nu som Swedbank borde vara en bra chansning, eller?

  SvaraRadera
 4. Funderar också på lite till Handelsbanken...Köpte sista skvätten på 88,70 :-).

  SvaraRadera
 5. Vad tror du om Nordea? Varför är denna storbank så lågt värderad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej sib,
   Ja Nordea är väldigt lågt värderad. Anledningen är att de presterar alldeles för dåligt. De kämpar med att bättra sig men omställningen går trögt. De presterar klart sämre än vad de själva och marknaden förväntar sig. Kanske visar det sig att det är ett bra köpläge i Nordea. Att de presterar halvdant nu och värderas jättelågt men i framtiden får ordning på skutan. Jag tror ju att det blir ordning men det verkar ta tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Skall också tanka lite Handelsbanken idag. Mycket attraktivt pris och borde bli en fin investering på lång sikt. Troligen inget för den som investerar kort, men för oss långa är det en mycket fin rabatt. Gjorde förresten ett inlägg idag om vad som händer om man missar de bästa börsdagarna under året, och hur det påverkar ens investeringar. Ha en fortsatt trevlig dag :-)

  SvaraRadera
 7. Har god lust att låsa in en del av pengarna i någon hedgefond nu så man inte kan göra någon försäljning, ifall det sker någon stark nedgång igen någon dag. Man vill ju inte sälja något i panik. Inte den vettigaste strategin i nuläget säkert, men känns ändå som det skulle kunna vara rätt klokt. Som så många gånger förr handlar aktieplaceringar om stort tålamod samtidigt som man inte slutar se över sina aktieplaceringar regelbundet. Tycker att utdelningsstrategier kan vara en god strategi, inte minst kan det vara det när räntorna är låga, men passar inte alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ha olika värdepapper. Har själv en hedgefond som avkastat ca 1.5 % årligen i några år. Inte riktigt vad jag önskade mig, men förvaltaren är glad :)

   Radera
  2. "No Warning Can Save People Determined To Grow Suddenly Rich" sa en ekonom :)

   Radera
 8. Varnar för annonsen med Filip Hammar och Skavlan. Den är ett bedrägeri. Varför har du den i din blogg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inget jag har lagt in på bloggen utan är en google-annons som baseras på din tidigare webaktivitet. Det är Google som brister när de tillåter sådan reklam men jag utgår från att det spärras ganska snart. Det verkar vara någon som satt det där i system då det verkar poppa upp lite här och var med nya avsändare och nya kändisar de drar nytta av.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Håller med att SHB är en ok investering. De är även min favorit bland storbankerna och jag har även varit kund där tidigare.

  Även cred till dem att de hållit kvar så pass många kontor, även på mindre orter. Tror de har tjänat på det i förtroende gentemot kunder än tex Swedbank som lägger ner mer och mer.

  SvaraRadera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...