Telias VD Johan Dennelind slutar


Johan Dennelind VD för Telia sedan 2013 har sagt upp sig och bolaget söker nu en efterträdare. Dennelind arbetar kvar tillsvidare och planen är att han slutar någon gång under 2020. Han har varit ledare för bolaget under en tuff tid med muthärvor och diverse utmaningar men framförallt en stor omställning av bolaget till det Telia vi har idag. Verksamheter i öst har avyttrats och fokus ligger här i norden. Det är ingen lätt uppgift han haft och jag tycker att han skött den bra. Att Telias aktiekurs inte varit den mest fantastiska är en annan grej.

Så här skriver Telia i ett pressmeddelande:

"Johan har under sina sex år som koncernchef med en enastående kraft ompositionerat Telia Company. Företagets kultur och strategi har i grunden förändrats och Telia är idag ett bolag som står för ett ansvarsfullt företagande med starkt affärsmässigt fokus. Johans starka, modiga och goda ledarskap har varit avgörande för denna omdaning. Jag och styrelsen beklagar att Johan nu väljer att lämna företaget samtidigt som vi respekterar Johans beslut att ta nya steg i sitt arbetsliv, säger Marie Ehrling, ordförande för Telia Companys styrelse.

– Jag vill också framhålla det mycket goda samarbete som vi haft under den tid som Johan varit koncernchef. Många svåra och allvarliga situationer har hanterats och Johan har alltid visat prov på en styrka och klokhet som har haft stor betydelse för Telia Companys utveckling. Johan har försäkrat att han med full kraft kommer fortsätta i sin nuvarande roll framöver så länge det behövs under uppsägningstiden. Detta säkerställer kontinuitet och fortsatt fokus på flera viktiga pågående processer, säger Marie Ehrling."

Nu står Telia inför helt andra möjligheter och utmaningar än förr och det är ett bra läge för nytt ledarskap. Nu hoppas vi naturligtvis på en riktigt bra VD som tar vidare Telia på sin fortsatta utveckling. Jag äger Telia som en defensiv komponent i min portfölj. Jag förväntar mig lägre avkastning jämfört med flera andra innehav men samtidigt också lägre risk och pålitligt kassaflöde. Telias verksamhet är konjunkturokänslig och tickar på i ur och skur. Det är inte ett saftigt tillväxtcase och det är absolut inte vad jag förväntar mig heller. Jag förväntar mig en stadig verksamhet som tuffar på oavsett handelskrig, oroligheter och allt vad det kan vara.

Telia pyntar en utdelning om totalt 2,36 kronor fördelat på 1,18 kronor på vår och en lika stor del på hösten. X-datum för höstens utdelning är 23/10 och betalas ut den 29/10. På en kurs runt 43 spänn är direktavkastningen 5,5 procent. Telia baserar sin utdelning på kassaflödet som väntas vara 10-15 procent högre i år. Dessutom återköper de aktier för 5 miljarder kronor per år vilket gör att framtida vinster och utdelning fördelas på färre aktier. Man skall förvänta sig en högre utdelning per aktie under nästa år.

Game Over Dennelind. Nu är det dags för nästa hjälte att kliva fram.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Telia har haft en sorglig kurs under många år och jag betraktar den mer som en pref.Har haft en post under många år som jag velat sälja men kursen bara står och stampar så hoppas nu på bättre tider så man kommer ur aktien

    SvaraRadera
  2. Telia har varit väldigt lugn ett långt tag nu. En stabil kurs med ett relativt hög DA är enligt mig en bra aktie. Att aktiekursen inte har växt särskilt mycket beror nog på den mättade marknaden och inte VD:ns arbete. Också trevligt att de verkar höja utdelningen kommande år.

    SvaraRadera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...