Akelius stamaktie Serie D


Som jag tidigare bara spekulerat om verkar Akelius nu skrida till verket med en stamaktie av serie D. Denna typ av aktie liknar en preferensaktie men saknar företräde till bolagets tillgångar. Utdelningen är fast och förutbestämd från start precis som en preferensaktie. Anledningen att dessa aktier kommit till är för att de bolag som ger ut ett kredit betyg ser annorlunda på de två aktieslagen. De ser preffar som delvis eget kapital och delvis ett lån. Detta medan de räknar D-aktier som eget kapital helt och hållet mer eller mindre. Ju starkare kredit rating desto lägre ränta betalar bolaget på sina lån osv. Det är anledningen till att de strävar efter detta. De sparar stora belopp på detta.

Idag meddelar alltså Akelius att de givit ett gäng banker i uppdrag att undersöka förutsättningar för en emission av den nya aktien. Deutsche Bank, Swedbank och Avanza har fått uppdraget att sondera marknaden.

Det här är en nyemission men på sikt kan det bli aktuellt att de emitterar fler D-aktier och använder i ett erbjudande om byte till preferensaktieägarna.

Jag kommer definitivt delta i en nyemission av Akelius Stamaktie serie D.

Akelius preferensaktie är mitt näst största innehav och väger kring 13 procent i min portfölj. Utdelningen är 20 kronor per år och just nu är aktiekursen kring 357 kronor vilket ger en direktavkastning om 5,6 procent. Inlösenkursen är just nu 345 kronor medan den år 2024 sjunker till 330 kronor som är den lägsta nivån den blir.
Att jag viktat Akelius så tungt i min portfölj beror på den pålitliga utdelningen i kombination med en låg risk i verksamheten. Hyreslägenheter i starka städer som London, Stockholm, New York mfl har en mycket låg risk och i tillägg till det har Akelius en stark finansiell ställning med låg belåningsgrad och hög kredit rating.

Länk till Akelius preferensaktie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

20 kommentarer:

 1. Hej.
  Hur ser du på att inlösen ligger lägre än aktiekursen i preffen?
  /D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det måste man ju ta i beaktning att preffen kan bli inlöst till lägre kurs än den nu handlas. Jag är försiktig med att köpa mer till rådande kurs. Mtp den låga risken kan man motivera högre pris men inlösenkursen är ju ett hot. Jag pyntar ogärna mer än inlösenkursen. Man kan spekulera i att det inte blir en inlösen utan ett byte mot Serie D istället och att det sker till en förmånlig deal. Det är ju ren spekulation dock.

   Jag har inga planer på att sälja mina Akelius av rädsla för inlösen. Jag håller hårt i dem och cashar in utdelningen. Blir jag inlöst så blir jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag är benägen att hålla med om att Akelius framstår som en riktig klippa, skapat av en riktig hjälte dessutom. Men ifall jag tecknar beror nog på de slutliga villkoren. D aktier minskar ju bolagets finansiella risk, men kompenseras köparna i tillräcklig utsträckning enligt villkoren?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 3. Intressant! Hoppas de låter oss befintliga ägare vara med vid emissionerna bara tolkade pressmeddelandet lite som att de kan vilja ha ett snabbt förlopp och därmed kan hoppa över förtur för befintliga ägare.

  Men klart intressant särskilt som jag har velat komma in på 345:-!

  Vad tror ni om nyemissionskursen av D-aktie om vi får spekulera lite? Jag gissar på minst 16-17:-/aktie (med utdelning på 0,1€/år)

  Klippt ut ett stycke från pressmeddelandet:
  Syftet med bemyndigandet och skälet till att tillåta avvikelser från aktieägarnas företrädesrätt är att möjliggöra för bolaget att, i enlighet med en accelererad tidplan, anskaffa kapital som ett led i bolagets arbete med att höja bolagets kreditbetyg.

  SvaraRadera
 4. Håller med - vid köp över inlösenkurs begränsas uppsidan rejält. Störst hot mot dyra preffar och för den skull serie D aktier med fast utdelning skule jag säga är ränterisken. Just nu räknar marknaden bort högre räntor och prissätter den här typen av värdepapper historiskt väldigt högt. Ett bekant exempel är SBB D, som ju Petrusko hade en hel del åsikter om, som nu handlas över 36 kr (ca 5,5 % DA)- vid IPOn för inte så länge sedan kostade den 29 kr (6,9 % DA). Stor ned risk och liten uppsida brukar om ni frågar mig..

  Mvh, Per

  SvaraRadera
 5. Tycker inte det är någon större risk i att köpa preffen något över inlösenkursen ,då man sannolikt hinner få utdelning någon/några gånger innan inlösen.Dock är kursen lite hög nu för fler köp,men köpte själv på mig en hög ytterliggare när kursen låg vid inlösen och då har jag hämtat utdelning därefter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CF,
   NEj du har ju rätt där att det är ingen stor risk man tar i att köpa den en bit över inlösenkursen. Skulle den bli inlöst innan en endaste utdelning så är det ändå ingen stor smäll.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Just nu kanske man egentligen borde göra investeringar som ser lite korkade ut. Dvs kvalitetsaktier som gått ner mycket på grund av osäkerhet kring handelskriget mellan USA och Kina men med redan detta inräknat i aktiekurserna inte kommer påverkas så mycket av en hård Brexit längre fram.

  SvaraRadera
 7. sålt av eftersom jag inte räknar få mera än 330kr 2024
  357-330 -27 mera än en årsavkastning borta.
  men kan tänka mig att köpa D aktien...

  SvaraRadera
 8. Förvånad att du har så stor portföljandel i Akelius. Har den också i portföljen men varför köper du inte aktier med hög utdelning och utdelningstillväxt istället? Akelius utdelning inflateras ju bort över tid. Om jag t.ex. hade 6% DA hösten 2016 är den bara värd 5,6% DA idag om man för räkneexemplets skull antar 2% inflation per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har en defensiv strategi där fixed income så som Akelius preferens utgör en viktig del. Ett pålitligt kassaflöde men rent teoretisk en lägre potential än vanliga aktier. Nu har jag haft medvind och ändå fått kursuppgång i Akelius preffen men härifrån torde kurspotentialen vara begränsad.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko.
  Tack för en intressant blogg.
  Vilket är ditt största innehav idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Som Malte skrev nedan är mitt största innehav Castellum som väger kring 16 procent. Jag har Axfood som tredje största på 11 procent och sedan är de övriga ca 1-6 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej Anonym,
  Är ganska säker på att herr Petruskos största innehav är Castellum.

  Ber att få önska er alla en riktigt trevlig helg.

  // Malte

  SvaraRadera
 11. Hej,

  Jag funderar på att köpa mina första preferensaktier, relativt ny inom aktievärlden och har tittat på Volati och Klövern då dom ligger under inlösenkurs om jag förstått det rätt samt har en DA på runt 5%.

  Ha en bra söndag!
  /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Det låter ju rimligt. Det stämmer att Klövern handlas under sin inlösenkurs som är 500 kronor. Volati preferens har just nu en inlösenkurs om 725 kronor men blir stegvis lägre med åren för att bli 625 kronor som lägst år 2025. Det får man ha i åtanke med den att om man siktar på att ha den ett antal år så är det en klar risk att man blir inlöst för 625 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej,

  Om dina 3 största preffar skulle bli inlösta idag vad skulle du placera detta kaptital? Köpa nya preffar? Många preffar känns dyra idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   intressant fråga. Jag håller med dig om att preffar och D-aktier generellt känns dyra. Sett till rådande ränteläge är nog priset rimligt men ändå. Ja om Akelius preff och Sagax D skulle lösas in så behöver jag ta mig en ordentlig fundering. Jag har stora stekar i dem, framförallt i Akelius och det har jag vågat pga den låga risken. Riskmässigt ser jag inga likvärdiga alternativ och skulle inte rakt av flytta över pengarna till två andra lika tunga innehav. Nej jag skulle fördela pengarna på flera olika innehav och förmodligen skulle valet falla på stamaktier primärt. Det finns ingen annan preff som jag skulle vilja vikta så tungt som Akelius som väger 13 procent i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har funderat på samma sak ganska länge. Men "TINA" till Akelius Pref så lika bra att sitta still i båten och se vad som händer. :)


   (TINA = There Is No Alternative)

   Radera
 13. "Om utdelning beslutas på stamaktierna, har stamaktierna av serie D årligen rätt till fem gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A, dock högst 0,10 euro per stamaktie av serie D och år."

  Betyder detta att man i princip har en fast utdelning precis som med preffen? Eller med andra ord, det är en preff med annat namn för att man ska minska skulden bokföringsmässigt och man kan glömma utdelningshöjningar i framtiden?

  SvaraRadera

Mer info om Vanguard All World High Dividend Yield ETF

  Jag  skriver titt som tätt om den här fonden och mina investeringar i den och ofta får jag frågan om mer info om den. Själv har jag skrivi...