Spara i fonder hos storbank


Så du är kund hos en storbank och sparar i fonder? Ingen fara du behöver inte vara orolig när du hör prat om "dyra storbanker" eller att man skall spara i fonder med låg avgift. Om man tittar extra noga går det att hitta rimliga fonder även hos storbanken.
 I första hand vill storbanken att man sparar i deras fonder med avgift på 1-2 procent. Där tjänar de stora pengar medan man som sparare i flera fall skulle få betydligt bättre avkastning från en billig indexfond.

Visst finns det fonder med hög avgift som också presterar en god avkastning men det är inte lätt att veta vilka de är på förhand. Även om man vill chansa på att välja rätt sådan fond kan det vara en god ide att ha en del av fondportföljen i billiga indexfonder. Rent statistiskt så misslyckas en majoritet av de dyra fonderna att prestera en bättre avkastning än index.

Hos nätmäklare som Avanza och Nordnet finns det fonder som är helt fria från avgift och medan det är lägst så blir det förmodligen helt okej även med fonder som har väldigt låg avgift. Man kan inte alltid vara störst, bäst, vackrast, billigast. Näe skit i det nu och känn dig lugn med ett väldigt billigt alternativ. Det är bättre än väldigt många andra dyrare alternativ.

Som kund hos Swedbank finns det en serie fonder som heter:

"Swedbank Robur Access"

Det finns olika varianter, tex: Sverige, Global, Asien mfl.

Handelsbanken kör ingen röd tråd i namnet utan man får syna fonderna noga för att finna de billiga. Exempelvis heter deras billiga Sverigefond: Handelsbanken Sverige OMXSB.

SEB har ett gäng billiga de med. De har tex den billigaste sverigefonden som ger exponering mot hela Stockholmsbörsen. Den heter SEB Sverige Indexfond men se upp för de har en snarlik variant med högre avgift. Den billiga varianten kostar 0,25 procent i förvaltningsavgift.

Japp det går utmärkt att spara i billiga fonder utan att byta bank eller att bli kund hos fler. Tänk dock på att avgifter är ett stort hot mot din avkastning på lång sikt och att billiga indexfonder är ett smart val som backas upp av statistik. Även några av världens bästa investerare backar upp billiga indexfonder som det bästa valet för vanligt folk. Warren Buffett mfl förespråkar detta. De fonder jag nämner i detta inlägg har en fondavgift kring 0,25 procent. Långt mindre än 1,5 procent som många fonder faktiskt kostar. På lång sikt blir skillnaden enorm antaget att avgiften är enda skillnaden. På 20 år kommer du med ett månadsspar om 500 kronor och 8 procent årlig avkastning upp i 286.330 kronor. Detta är beräknat på en fond med 0,2 procent avgift. Skulle fonden istället ha 1,5 procent avgift blir det cirka 40.000 kronor mindre kvar till dig. Testa själv i räknesnurran hos Fondkollen. En bra sajt med flera olika verktyg som hjälper dig till ett bra spar. Länk till Fondkollens räknesnurra nedan:
https://fondkollen.se/smarta-verktyg/raknesnurran/

14 kommentarer:

 1. Vilka av dessa banker har en skalavgift för själva ISK/KF:en då? Fördelen (iallafall i tidernas begynnelse) hos Avanza/Nordnet (men det finns förstås i sann SVT-anda andra aktörer som också erbjuder finansiella produkter såsom ISK/KF) var ju att skalen var gratis till skillnad hos storbankerna som gärna såg till att ta ut avgifter för allt från att bara ha ett konto till att ta ut en avgift för att jag som kund ska kunna betala räkningarna via internet (sinnessjukt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kapitalförsäkring hos storbanken finns det med avgifter men ISK har de nog allihop utan att man måste betala diverse avgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror inte man får ta skalavgift för ISK. Däremot är storbanker bra på avgifter, t.ex ha man en gammal ISP så kan man räkna med en skalavgift där osv. Många bäckar små .. slår man sedan ihop allt så blir det ju en del.

   Radera
  3. Just det, ISK måste vara avgiftsfri har jag till och med för mig nu när du säger det.

   Radera
 2. Bra inlägg petrusko! Det är väldigt viktigt att veta vilka avgifter en fond har, och som du säger så underpresterar de flesta fondförvaltarna index över tid. Därför är det mest lönsamt, om man inte är insatt, att investera i billiga indexfonder såsom Avanza Global, Avanza Zero och Avanza Emerging Markets. Då får man i princip räckvidd över hela världen samtidigt som avgifterna blir extremt låga kontra manuellt förvaltade fonder. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja precis man kan göra stor skillnad genom att ha koll på avgifterna för sina fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Sist jag kollade hade Swedbank en 1% skalavgift på en bekants äldre fondkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Det låter knepigt för ett vanligt fondkonto men skit samma, det är ju ISK man skall ha nu för tiden och där har de ingen skalavgift öht.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Petrusko,skulle gärna vilja ha ett råd ang fondplacering då jag har lite koll på detta och har i princip allt kapital placerat i aktier.Har nu ytterliggare 3 milj. att placera men tycker det är svårt i nuläget att hitta lågvärderade aktier och vill placera dessa pengar på lågrisk ,men helst lite mer avkastning än inflation i väntan på stötvis inköp över 1 år i ffa aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CF,
   Jag fattar det som att du skall använda pengarna inom ett år eller så och då är det mest rimliga att ha pengarna på ett helt vanligt bankkonto. Jag gillar statliga SBAB som inte har högst ränta men en helt ok sådan och dessutom i princip helt riskfritt med bankgaranti och staten som ägare.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ditt svar,men menar att pengarna skall slussas in under ca 1år på aktiemarknaden då det är ett större belopp.Där skall dom stå minst 10 år i aktier

   Radera
  3. Aha,
   Jag förstår. Själv är jag mycket förtjust i de svenska investmentbolagen som har slagit index som grupp över tid. Att investera i index är ett annat smart alternativ. Man vet vad man får, det är index liksom. Så vad jag säger är att för ett långsiktigt spar på börsen är Spiltan Aktiefond Investmentbolag och en eller flera billiga indexfonder värt att spana på. Jag sparar så till mina barn. God potential och rimlig risk.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tack,kollar runt lite samt med hjälp av fondkollen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter förnuftigt. Det är en bra tjänst den där Fondkollen.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Investmentbolagen mindre dyra

  Värderingen i investmentbolagen har under en lång period blivit stadigt högre. Substansrabatter har blivit lägre och övergått till premie ...