Smart affär av Hemfosa


Idag meddelade fastighetsbolaget Hemfosa att de köper en fastighet för 156 miljoner kronor av ICA-Handlarnas Förbund Finans AB. Fastigheten är belägen i Nacka och är en vårdfastighet.

Kort om fastigheten:

"Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om 156 mkr. Fastigheten har en uthyrbar yta om totalt cirka 4 720 kvm och är fullt uthyrd, årliga hyresintäkter uppgår till cirka 8,3 mkr. Fastigheten inrymmer lokaler för vård och omsorg. Hyresgäst är Vardaga, med vilka Hemfosa redan har ett etablerat samarbete. Återstående avtalstid är 3,8 år. Tillträde ägde rum idag den 3 juli 2019."

Att jag kallar det för en smart affär har att göra med betalningen i den här dealen. Hela köpeskillingen erläggs via nyemitterade aktier i Hemfosa. 1.760.000 stycken närmare bestämt och till nuvarande kurs om 90 kronor ger det ett totalt belopp om 158 miljoner kronor. Aktien har stigit lite idag och räknar vi på gårdagens stängningskurs landar vi på 156 miljoner kronor.
Den här affären ökar det egna kapitalet i bolaget och den genererar 8,3 miljoner kronor i hyresintäkter. Affären sänker den totala belåningsgraden i bolaget eller om man ser på det så här: Den här fastigheten ökar låneutrymmet och förvärvskapaciteten för Hemfosa.

Men utspädning av ägandet då? Ja vad är det med den saken? Så länge du inte är miljardär flera gånger om så har du inga riktiga maktambitioner i bolaget och kan skita i det där med utspädning av ägandet. För dig handlar det om en finansiell placering och som sådan är denna affären riktigt nice.

Jag äger Hemfosa och tycker det här är en bra affär när de pyntar med egna aktier. Fastigheten är helt i linje med bolagets inriktning mot samhällsfastigheter och de har redan en relation med hyresgästen sedan tidigare.

Hemfosa pyntar utdelning kvartalsvis om 0,6 kronor och nästa tillfälle är faktiskt nu i juli. Utdelningen har X-datum den 9 juli och kommer in på kontot 15 juli. Direktavkastningen är just nu cirka 2,7 procent.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Det är väl så att utspädning gör att vinsten som bolaget gör fördelas på fler aktier så att vinst/aktie blir mindre än den hade blivit utan nyemitterade aktier i Hemfosa. Kanske också mindre utdelning?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Om det vore så att de ger ut nya aktier utan att köpa något nytt så blir det som du säger. Nu ger de ut aktier i utbyte mot en fastighet som genererar intäkter och som dessutom ger möjlighet att förvärva fler fastigheter via ökat låneutrymme. Den här dealen resulterar i mer vinst och utdelning per aktie.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Varför köper inte bolaget alltid fastigheter med denna metod?, om den nu är så bra. Om säljaren inte vill ha Hemfosa aktier så är det väl bra att göra nyemission för gamla och nya aktieägare och betala med de stålar man får in.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 2. Har de gjort tidigare några förvärv på sånt sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det tippar jag på men kan inte komma på ett exempel åt dig. Det är inget unikt upplägg men heller inte det vanligaste.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko.

  Tycker du fortfarande det är köpläge i Hemfosa efter rätt bra uppgång på sistone?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobbe,
   TAck för din kommentar. Mja, det är svårt läge nu i Hemfosa men har man stor tro på dem och är långsiktig på riktigt går den nog att räkna hem. Jag köpte fler idag och skrev precis ett inlägg om det.

   https://petrusko.blogspot.com/2019/07/kopte-mer-aktier-i-2-bolag-idag.html

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ja, att emittera nya aktier är smart om aktien är övervärderad. Det är en strategi som Realty Income använder flitigt.

  SvaraRadera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...