Halvårsavstämning 2019


Nu har halva 2019 passerat och jag har snappat upp att flera andra skriver om sin prestanda hittills under året. Jag är osäker på om jag brukar skriva halvårsrapporter men jag hakar på trenden här. Min avkastning till och med juni under 2019 stannade på 17,89 procent vilket är strax sämre än index. En avkastning jag är mycket nöjd med. Framförallt med tanke på min strategi som innehåller en god del fixed income.

Jag tar lägre risk än breda börsindex och jag har lägre volatilitet i portföljen. Med volatilitet avses de kursrörelser som kan vara hastiga upp och ned. Lägre risk säger jag för att jag har investeringar av ränteinslag så som preferensaktier och obligationer via ETF:er. Dessa tickar in en hög direktavkastning men har inte värst stor kurspotential. Det där med volatiliteten jag nämnde syns i grafen ovan där jag har en lite behagligare resa uppåt. Än bättre exempel är 1-årsgrafen som inkluderar den sura perioden på börsen förra hösten. Enligt nedan:

Jag har inte som mål att slå index utan jag siktar på att få en rimlig avkastning medan jag har en försiktig riskprofil. Det är alltså inte jag som kommer stå där och visa upp den mest fantastiska avkastningen. Nä jag siktar på att ta lite lägre risk och nå en rimlig avkastning på sikt. Under en lång period nu har den här "lägre volatiliteten" inneburit en behaglig resa uppåt. Jag är naturligtvis inte immun mot nedgång men som min portfölj sett ut och fungerat har den inte backat lika mycket när börsen surat. Jag är tungt viktad i fastighet och har inte för avsikt att minska det. Skulle den sektorn underprestera i närtid så kommer det slå hårt mot min portfölj.

Nedan är en länk till det senaste inlägget jag skrivit om fördelningen av innehaven i min portfölj:
http://petrusko.blogspot.com/2019/03/fordelning-innehav-i-portfoljen-190306.html

2 kommentarer:

  1. Den där kurvan ser ju fin ut, och du drogs inte med i botten under julhelgen som många andra gjorde, inklusive vi själva. Vi har en hel del bank och detta har verkligen tryckt ner kurvan under senare delen av 2019, bankindex har presterat katastrofalt jämfört med t.ex. industri så vi ligger och guppar runt 14% YTD, helt okej men är inte nöjd.

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko !
    Du har ju en finfin halvårsredovisning.
    För egen del ger halvåret vid hand att min portfölj har utvecklats liksom din strax under index. En utveckling jag känner mig nöjd med. Det stora glädjeämnet är att jag hittills iår fått lika mycket (eller till och med något mera) i utdelning som vad jag fick under hela 2018.

    SvaraRadera

Trevlig midsommar

  Börsen har varit på rackarns dåligt humör men som ni säkert hört förut: efter regn kommer solsken . Idag är det midsommar och börsen är st...