Hemfosa rapport kvartal 2 2019


Fastighetsbolaget Hemfosa presenterade idag sin rapport för det andra kvartalet och aktien steg initialt vilket jag tyckte var jobbigt. Värderingen var redan i högsta laget och jag hoppades att rapporten snarare skulle bli en reality check. Att marknaden skulle se vad knasigt högt värderad Hemfosa är. Kort efter börsens öppning och den där initiala uppgången så backade dock aktien och handlas nu ned nästan 3 procent på kursen 89,8 kronor.
Jag äger Hemfosa och ökade själv nyligen en bit över 89 kronor. Då gjorde jag ett eget antagande om att jag köpte till 10 procent högre pris än vad bolagets tillgångar var värda. Nu har facit kommit och bolagets tillgångar är värda 81 kronor. Min smärtgräns går vid 10 procent premievärdering vilket tillåter mig att köpa mer vid cirka 89 kronor. För att räkna hem 89 kronor behöver man räkna in bolagets prestanda det närmsta året. Att köpa på högre kurs betyder att man får räkna in vad de presterar för ytterligare några år framöver. Det är inte ett bra utgångsläge för en investering, att från start ligga back flera års utveckling.

Substansvärdet var alltså per sista juni 81,32 kronor.

Förvaltningsresultatet ökade med 25 procent i kvartalet till 335 miljoner kronor.

Fastighetsvärdet i Hemfosa är totalt 39 miljarder kronor. Att relatera till målet om 50 miljarder kronor i bolagets egna 5-års plan.

Hemfosa presterar grymt bra. Det här är riktigt bra prestanda och de har peggat upp för fortsatt framgång. Flera nyrekryteringar som stärker organisationen i norden och möjliggör bolagets fortsatta tillväxt. Inriktningen mot samhällsfastigheter tycker jag verkligen om. Risken i detta är mycket låg med tanke på att en majoritet av bolagets totala hyresintäkter är garanterad av stat, landsting och kommun där det är noll risk för inställda betalningar.
Jag ser fram emot att köpa mer Hemfosa men jag väntar till dess att värderingen inte längre är helknasig.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej och tack för din fina analys av Hemfosa. Jag ökade precis efter din inlägg. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kul att vara till nytta. Hemfosa var ett riktigt fynd när jag skrev om dem för en tid sedan. Det är ett bra bolag som jag tror blir en bra långsiktig investering. Jag hoppas att ingenting förändras utan att jag äger dem även om 30 år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag egentligen köpte mina innehav i HEMF direkt efter avskiljningen från NYFOSA. När aktien gick så bra, sålde 20% vid 79 kr, sen strax fick ångest om försäljningen för att mer och mer visar sig HEMF kommer att bli en av bästa långsiktiga bolag att äga. Då hade hoppats bli en dykning inför rapporten och igår fick den när den gick ner under 90 kr. Jag köpte tillbaka mina 20% på 89 kr. Jag kommer nu att aldrig sälja mina innehav utan bara ökar mer om den går ner. Jag har redan en jätte fin GAV. Jag räknar får hela insatsen tillbaka under 10-15 år.
   Mvh

   Radera
 2. Att risken är lägre med samhällsfastigheter är ändå dubbelsidigt. Mest bra för att det är långa kontrakt. Det låter säkert ja men o andra sidan så är oftast denna typ av byggnader obrukbara om själva myndigheten lägger ner på orten.

  SvaraRadera
 3. Ett alternativ om man plågas av höga fastighetsvärderingar kan ju vara Chatham Loding Trust en REIT som fanns på många bloggares sidor för något år sedan. Månadsutdelning med en DA kring 7%:-))

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chatham Loding Trust bör du avyttra direkt och köpa annan REIT, vilket jag gjorde 2 år sen. Chatham har nämligen INGET UTDELNINGSTILLVÄST! Det finns gott om REIT med utdelningstillväxt i både USA o CAD som du kan köpa. Det är därför många sålda av den.

   Radera
  2. Anonym,

   Som sagt det finns ett pris för allting. För fyra år sedan handlades Chatham runt 30 dollar. Nu kan den köpas för lite över 18 dollar. En månadsutdelare som ger 7% DA kan vara intressant. Hemfosa precis SBB är i fokus nu. Alla skall med på tåget och är givetvis långsiktiga investerare.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Du fortfarande ska sälja den BLANK! För att den HAR INGEN UTDELNIGSUPPVÄXT! Du förmodligen förstår inte innebörden. Först av allt idag finns minst 4-5 REIT med jätte fina 6-9% utdelning som HAR utdelningstillväxt. Å andra säg du köper en REIT som ger 3% o utdelningstillväxt, på några år tack vare utdelningstillväxt denna 3% blir motsv 7-8% på din köpa och blir större o större men under samma tid Chatham har bara trampat och gett samma.

   Radera
  4. Tror Lars har rätt bra koll på det där..

   Radera
 4. Håller med dig Petrusko! Riktigt fin aktie men köper ogärna över substansvärde när direktavkastning är lägre än 2,5 procent. När jag gick in första gången i Hemfosa var direktavkastningen 5 procent och då hade företaget väsentligt högre tillväxtmöjligheter. Sedan avknoppningen av Nyfosa är risken lägre vilket jag gillar men samtidigt är aktien precis som du skriver högt värderad för att vara en defensiv fastighetsinvesterare med fokus på uthyrning till företrädesvis offentliga institutioner. Mycket välskött och fint företag men allt har sitt pris. Hoppas och tror att det förr eller senare kommer tillfällen att öka men vill just nu inte köpa över 80 kronor. Fint med rapporten var att den i praktiken väl bekräftade att vi borde kunna få en utdelningshöjning nästa år för det utrymmet finns redan efter första halvårets ökning i vinst per aktie.

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...