ETF:er hos Avanza


Imorgon öppnar Avanza för handel med europeiska ETF:er. De börjar med ett litet antal ifrån franska Lyxor men har hintat att det bara är en liten del och att fler kommer i "närtid".

En ETF är en börshandlad fond och fördelen med det är att avgiften ofta är lägre och att handeln sker i realtid över börs. Tidigare kunde vi handla ett stort utbud amerikanska ETF:er men efter att EU införde ett knasigt regelverk så kan inte mäklarna längre erbjuda dessa till oss. Det finns dock ett stort utbud av ETF:er noterade i Europa och det är dessa som Avanza nu börjar ta in i sitt sortiment.

Jag har spanat in de ETF:erna från Lyxor som ligger i Avanzas system nu och det var väl ingen jag kommer kasta mig över men det kommer nog. Jag gillar ETF:er och investerar gärna mer i sådana. Det är ett smart och smidigt sätt att investera. Ofta till låg avgift och ofta följer de ett visst index.

Överst är en bild med några av fonderna som nu finns tillgängliga. Nedan är en länk direkt till Avanzas ETF-utbud är man enkelt ser fonderna från Lyxor.

https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/lista.html

De som har "Dist" i slutet på namnet pyntar utdelning medan de som har "Acc" istället ackumulerar utdelningen i fonden (återinvesterar den).

Kul att det händer grejor. Nu håller jag tummarna att de snart erbjuder alla de fina fonderna med låg avgift från iShares, Vanguard, Invesco mfl.

Hos Nordnet finns det här utbudet sedan flera år så för er som är kunder där är detta inget nytt.

6 kommentarer:

 1. Förstår inte riktig om emerging markets ger utdelning eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej den var inte tydlig med det i namnet men jag dubbelkollade hos Lyxor och den är ingen utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hoppas också det inte dröjer för länge innan avanza löser mer urval. Det enda som väckte intresse var green bond. Dock är ishares gröna etfer roligare med lite sektorfokuserade innehav, många med utdelning med.

  SvaraRadera
 3. Verkar inte gå att se vad det är för direktavkastning på de utdelande ETF:erna, ska man behöva gå in på Lyxors hemsida för att göra det? Jag gick dit och fick då i princip intyga att jag är "professionell användare" eller nåt sånt... Och blev ändå inte riktigt klok på vad som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice,
   Ja det är lite omständigt på det viset med ETF:er, speciellt de här från Lyxor som inte har en bra sajt dedikerad för oss svenskar. Man får gå in på Lyxors hemsida och rota rätt på infon och räkna själv.

   Förhoppningsvis lägger Avanza snart upp iShares och Vanguards ETF:er de har utmärkta sajter på svenska.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko, kan du inte uppdaterar oss ang Avanzas ETF:er. Är det någon som verkar intressant för herrn?

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...