Svolder ökade i Magnolia Bostad


Igår ökade investmentbolaget Svolder i sitt innehav i bostadsutvecklaren Magnolia Bostad. De köpte i runda slängar 15.000 aktier och äger en bit över 5 procent av Magnolia nu.

Magnolia Bostad har gått uselt på börsen senaste åren i spåren av tuffare tider för bostadsmarknaden. Jag säger ingenting om bolagets värdering och potential men vill bara kort belysa Svolders köp nu.

Marknaden har lagt Magnolia och övriga bostadsutvecklare i frysboxen. Man ser liten potential i branschen och undviker den nästan som om den luktar riktigt illa. Det här betyder inte per automatik att bolagen i branschen står för sin undergång. Man skulle kunna tro det när man ser nedgången i vissa aktiekurser. Ta Magnolia som exempel; den har backat cirka 50 procent på ett år. Halva bolagsvärdet har utraderats på bara ett år! Det måste väl se otroligt mörkt ut för ett sådant bolag?
Nej, en sådan här nedgång kan ske utan att det behöver vara undergången som står för dörren. Marknaden tror på lägre vinster och ställer sig sval till hela sektorn. Det ger kraftiga kursrörelser.
Ett fiktivt scenario kan alltså vara att en sektor går från stora stigande vinster till en ny betydligt lägre vinstnivå med ljumna utsikter under några år.

Så till poängen nu då: Om man har gjort sin analys väl och får rätt i den är det i ett sådant här läge man kan göra riktigt bra investeringar. Att köpa bra bolag när ingen annan vill ha dem. Det kan ta sin tid och det kan länge se ut som att man satsat helt fel men så tar det fart till slut.

Om fallet är så med Magnolia siar jag inte om, det här inlägget handlar främst om företeelsen i sig inte något specifikt bolag. Vad jag däremot kan säga är att jag har stort förtroende för Svolder samt att jag inte tror att behovet av bostäder utraderats för all framtid. De bra aktörerna kommer ta sig igenom den här bostadskrisen och fortsätta med sin verksamhet i nya "booms och busts".

Investmentbolaget Svolder investerar i små och medelstora bolag och har presterat en mycket god avkastning till sina ägare sedan starten på 90-talet. Jag gillar Svolder och tror att de kan prestera bra även i framtiden.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Klövern har köpt Tobin properties över börsen och tänker tvångsinlösa resterande aktier samt avnotera bolaget.
  https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2019/06/05/tobin-properties-klovern-ab-pakallar-tvangsinlosen-tobin-properties-ab-ansoker-om-avnotering-och-avser-kalla-till-extra-bolagsstamma.html

  Nertryckta aktiekurser i bostadsutvecklarna gör att man kan komma över aktier billigt. De bolag som inte går i KK kommer väl så småningom att generera vinst, ty bostäder kommer att behövas för eller senare. Det gäller bara att hitta bra övervintringsstrategi för bolagen medan försäljningen av nyproducerat ligger i botten. Affärsmodellen att sälja på ritning är kanske också inte den bästa.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko, hur ser du på Abbvies förvärv av Allergan?

  Mvh,
  David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David,
   Jag tycker det är ett bra drag av Abbvie att köpa Allergan. Skrev precis ett inlägg om det.

   https://petrusko.blogspot.com/2019/06/abbvie-koper-allergan-for-nastan-600.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vad tänker du om Abbie's uppköp av Allergan? Abbvie's kurs har sjunkit kraftigt idag.

  Jag är relativt ny till aktier, så det här kanske inte är så konstigt, men det är en sak som jag undrar över. Om Abbvie betalar 120,3 dollar per aktie i Allergan och det finns 327,8 miljoner aktier så betalar de alltså knappt 40 miljarder dollar + aktier i Abbvie för Allergan. Abbvie's börsvärde var ca 115 miljarder dollar igår. Då är väl 40 miljarder dollar väldigt mycket att betala kontant för Allergan. Hur får de ens tag i så mycket kontanter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Carl,
   Jag skrev precis ett kort inlägg om Abbvies köp.

   https://petrusko.blogspot.com/2019/06/abbvie-koper-allergan-for-nastan-600.html

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko
  Fel forum, men vill höra vad som händer med Abbvie idag? Är ju kraftigt ner på börsen. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag skrev precis ett kort inlägg om det.

   https://petrusko.blogspot.com/2019/06/abbvie-koper-allergan-for-nastan-600.html

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Nu skriver du ett inlägg om vad som pågår med ABBVIE! Jag belånade mitt hus och köpte ABBVIE för drygt 3 miljoner kr, då du skrev att de är ett bättre bolag än JnJ! Idag är de ner 15% och jag har gjort en förlust på nästan en halv miljon kr, PÅ EN DAG!! Vad är det som händer?? Ska jag låna mera pengar att köpa ABBVIE för? Sälja allt? Sitta still?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag kan inte minnas att jag på något sätt uttryckt mig att Abbvie är bättre än Johnson & Johnson. Det jag kan minnas är att jag skrivit om en bekant som tyckte jag skulle kolla på bolaget för flera år sedan och uttryckte sig just så. Anyhow, jag tycker Abbvie är ett bra bolag och äger det. Dagens nedgång är jag inte orolig över och jag tycker det är en vettig affär de gör när de köper Allergan.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej,

  tack för ett bra inlägg, hade missat detta men det känns spontant som ett vettigt köp på längre sikt. Har du någon insikt i substansvärdet i Magnolia? Hittar det ingenstans men vore intressant att jämföra mot aktiepriset för att se huruvida det köps till rabatt eller inte i nuläget.

  Tack!

  Mvh,
  sparprofilen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sparprofilen,
   Magnolia är inte ett fastighetsbolag utan ett rörelsedrivande bolag som utvecklar fastigheter, mer åt byggsvägen alltså. Sådana bolag pratar man inte substans i utan där är det p/e osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej,
  Vad tycker du Ligger bakom alla fastighetsaktier som bara tappar och tappar varje dag som går. Kan ju inte vara att det blir sämre framöver (som knappast någon har hållit hemligt).
  Jag får inte ihop det, speciellt inte när räntorna lär vara låga ett tag framöver och ingen direkt har rapporterat dåliga resultat (dock sänkt utsikter framöver jämfört med hur det varit de närmaste åren)
  Tänker på hemfosa, wihlborgs, castellum osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mr T,
   Fastighetsbolagen är ganska högt värderade och i dagarna har det publicerats nya rekommendationer från analytiker som är mindre positiva till sektorn. Det har gjort att sektorn backat lite.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko och tack för ditt svar.
   Vet du vad (eller vart man själv kan läsa det från analyshusen) som ligger bakom att de har sänkt utsikterna och rekommendationerna?
   Kan hålla med om att de har gått väldigt starkt i år så en korrigering var nog bra, men tycker att det kom väldigt plötsligt trots att man ändå varit tydlig med långt innan (VDs ord för Castellum Q4 och Q1 t.ex.) att marknaden inte kommer lysa like hett framöver.
   Är väl mest inne på om det är något som kom fram nu hos DNB och andra analyshus som gjort att de har sänkt utsikterna och vart man i såfall kan läsa det.

   Tack för en bra blogg och svar på allas frågor!

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...