Abbvie köper Allergan för nästan 600 miljarder kronor


Idag bekräftade Abbvie att de köper Allergan som mest är känt för sitt skönhetspreparat Botox. Dealen är på 63 miljarder dollar och innebär en premie på cirka 45 procent mot gårdagens stängningskurs i Allergan. Efter dagens handel har Abbvie stämplat ut på minus 16,25 procent som en reaktion på den här affären. Det är en stor nedgång och kan låta väldigt dramatiskt. En god del av det ligger i att många tycker att premien om 45 procent är för hög. Att Abbvie betalar för mycket helt enkelt.

Jag kan inte säga att priset är för högt men vi kan konstatera att det inte är billigt. Det är positivt för hade värderingen framstått billig så hade det funnits en anledning till det och en sådan anledning är att det inte är bra grejer.

Abbvie ser stora synnergieffekter i köpet och god framtida tillväxtpotential. Jag är positiv till den här affären som i ett nafs breddar Abbvies verksamhet som är väldigt beroende av ett preparat; Humira. Ett preparat som dessutom står inför patentutgång 2023 i USA. Abbvie har en mycket lovande pipeline med nya preparat och har ju potential där men man skall inte ta något för givet och därför tycker jag att den här affären är rätt. Med den här affären har man fler ben att stå på.

Beträffande utdelningen har bolaget uttalat sig att man fortsatt har fokus på stigande utdelning och att den här affären kommer bidra till det på sikt. Efter dagens nedgång är direktavkastningen maffiga 6,5 procent och framtiden får utvisa om det blir stadiga höjningar härifrån. Abbvie stängde idag på $65,7 och utdelningen är $4,28.

Länk till Abbvie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Abbvie börjar väl närma sig dividend king tror jag, vore ju minst sagt snopet att tvingas sänka eller slopa utdelningen nu, 50 år skojar man inte bort. Ska bli intressant att följa detta. Jag säljer inte mitt innehav iaf.

  SvaraRadera
 2. Jag ökade under e.m. och kvällen. Köpte i fyra omgångar (billigare för varje försök). Ligger nu totalt 14% i minus, men det är inte viktigt. Det viktiga är att AbbVie fortsätter med utdelningar.
  Bra läsning om AbbVie här.
  https://seekingalpha.com/article/4249896-investors-missing-abbvie

  SvaraRadera
 3. Som abbvie ägare sedan spinoff abbott gillar jag inte dealen. Hade själv inte investerat i allergan till 125 dollar och kan då inte tycka att abbvie skall göra det heller till högre pris. Misskött rollup bolag. Är väldigt skeptisk till abbvie ceo's förvärvs ambitioner som har misslyckats förr. Exvisförsökte man köpa shire till hutlöst pris för att sedan betala par miljarder för att slippa månad senare. Dividend i all ära, långsiktigt kan detta vara ett rejält snedsteg som straffar sig eller så är det ngt jag missar här. Får överväga om dumpa dem när dammet lagt sig. Mvh P

  SvaraRadera
 4. Problemet är väl att både AddV och Allergan kommer att utsättas för mycket hårdare konkurrens i takt med att flera av deras storsäljare kommer att mista sitt pattentskydd inom några år. När man dessutom är beredda att betala så mycket och ge 45 % över rådande börskurs tycker jag att marknaden aggerade rationellt när man sänker bolaget 15 %.

  SvaraRadera
 5. Gillar inte heller det här köpet. För det första känns det för mig ganska desperat. Allergan har till skillnad mot Abbvie ingen bra pipeline av potentiella storsäljare (så vitt jag vet).

  Här kan man läsa en åsikt i frågan https://finance.yahoo.com/news/abbvie-63-billion-mistake-132100080.html AbbVie’s $63 Billion Mistake

  Nu har ju visserligen kursen i Abbvie gått ner rätt mycket igår, men jag är väldigt skeptisk.

  SvaraRadera
 6. Lite surt känns det ju när man köpte in en första post i AbbVie för knappt en vecka sen... Men på lång sikt minskar det nog risker men för tillfället hade ett uppköp till 45% premie av AbbVie känts bättre. :)

  SvaraRadera
 7. Andas desperation inför upphävande av patent.

  Petrusko, du säger alltid att man ska köpa bra grejer. AbbVie har köpt ett bolag med stagnerande tillväxt utan vettiga kandidater i pipeline. Till överpris. Hur kan du stötta att AbbVie köper ”dåliga grejer”?

  Att bredda sin produktbas är en klen tröst om produkternas lönsamhet är tveksam och ingetdera bolag har nån kompetetiv edge.

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...