måndag, maj 27, 2019

K2A gör nyemission och gör preffen bättre


Idag meddelar fastighetsbolaget K2A att de avser göra en nyemission av stamaktier till ett värde av 230 miljoner kronor. Mitt främsta intresse i bolaget är dock dess preferensaktie och den gynnas av detta. När bolaget nu emitterar nya stamaktier får de in 230 miljoner friska fräscha kronor som preferensaktieägarna har företräde till framför stamaktieägarna. Det är en injektion av pengar utan att öka risken som man tex gör när man tar in pengar via belåning.

Som ägare av preferensaktier skall man hålla utkik efter just sådant här. När bolaget gör nyemission av stamaktier, det är positivt för preffägare.

Här är ett kort stycke från pressmeddelandet:

"K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB ("K2A" eller "Bolaget") offentliggör idag Bolagets avsikt att genomföra ett erbjudande till allmänheten av B-aktier i Bolaget samt att notera B-aktierna på Nasdaq Stockholm ("Erbjudandet"). Erbjudandet avses att utgöras av en nyemission av B-aktier om upp till cirka 230 Mkr samt försäljning av befintliga B-aktier från säljande aktieägare om upp till cirka 70 Mkr. De befintliga B-aktierna avses att erbjudas genom Bolagets VD och grundare Johan Knaust samt styrelseledamoten Ludwig Holmgren. Nasdaq Stockholms bolagskommitté har den 20 maj 2019 bedömt att Bolaget uppfyller Nasdaq Stockholms noteringskrav, förutsatt att sedvanliga villkor uppfylls senast vid första dag för handel. Bolagets preferensaktier, som idag handlas på Nasdaq First North Premier, kommer att flyttas till Nasdaq Stockholm i samband med noteringen av Bolagets B-aktier."

Jag äger i dagsläget inte K2A preferens men jag har ägt dem tidigare. De har gjort sin grej riktigt bra. De noterades och ägde enbart några få fastigheter och har byggt nya för egen förvaltning samt gjort förvärv och har nu ett långt större fastighetsbestånd. Fortsatt ett litet bolag men de har ett kassaflöde från förvaltningen av fastigheter nu. Jag gillar att de har fokus på hyreslägenheter. Preffen pyntar kvartalsvis utdelning om totalt 20 kronor vilket på nuvarande kurs kring 325 kronor ger en direktavkastning om 6,1 procent. Ytterligare en positiv faktor för aktien är att den byter handelsplats till Nasdaq Stockholm. Det kan ge ökat intresse för aktien då det finns aktörer som inte handlar på mindre listor (tex fonder som är bundna till sina egna regler).

Länk till K2A preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Äger lite K2A pref och har tänkt investera mer men undrar om priset kommer dra iväg nu som för "alla" andra preffar, vad tror ni? Hade tänkt komma in <320 men det kanske blir svårt nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas,
   Ja den här nyemissionen är ju en positiv faktor för preffen och bidrar ju till att hålla uppe värderingen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har inte K2A prefen en inlösningskurs på 325?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer så man vill inte gärna betala mer än 325, som man måste göra just nu.

   Radera
  2. Jo så är det - att den kan lösas in för 325 kr.
   Man bör inte köpa preferensaktier med en aktiekurs som överstiger inlösenkursen är en huvudregel för handel med preferensaktier.

   Radera
 3. Stabil preff som jag gärna ökar i. Har dock stigit i värde och ligger över inlösen (325) på 329...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Ja K2A är nog inte så tokig men som du är inne på vill man gärna hålla sig under inlösenkursen. Särskilt i en sådan här preff som kan lösas in när som helst. I motsats till tex Akelius preff som har en sjunkande inlösenkurs där den blir som lägst år 2024. I en sådan som Akelius skulle man kunna räkna hem att betala lite mer än den lägsta inlösenkursen eftersom det är 5 år bort till dess det kan ske.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har du tips på någon köpvärd preff jag tycker alla är för dyra nu ( förutom Alm men den känns lite osäker även om den är en av dem bättre bostadsutvecklarna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,
   Ja det är lite knivigt nu bland preffarna som framstår dyra de flesta av dem. Som du är inne på är risken betydligt högre i Alm Equity. Jag tycker nog att Akelius preff är mest attraktiv nu trots att den handlas över sin lägsta inlösenkurs. Det är dock inte förrän år 2024 som inlösenkursen blir 330 kronor. Risken är låg i hyreslägenheter i starka städer som Stockholm, Berlin, London mfl och Akelius har en stark finansiell ställning.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vad ska man tro om stamaktien? Något att teckna?
  Som sagt, stabilt med nästan bara bostadsfastigheter och på hyfsat bra orter - men samtidigt nästan bara nyproduktion med kanske lite upptrissade hyror. Dessutom känns det väl inte som 2019 att starta nya projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo men den här verksamheten är rätt. Hyresrätter är det enorm efterfrågan på och klockrent att bygga för egen förvaltning. Det är bostadsrätter som varit lite knackigt ett tag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack! Det blir teckning i alla fall men så återstår det att se om man får något.
   Eget kapital per stamaktie blir ca 61 kr enligt min snabba inte kvalitetssäkrade snabbkalkyl. Tittar man å andra sidan på fastighetsvärdet kommer jag till ca 78 kr. Därmed skulle introduktionskursen ligga någonstans mittemellan och det kanske är så man tänkt.
   Så det är bara att hoppas att fastighetsvärderingen är objektiv och sansad. Med dagens låga direktavkastningskrav på fastigheter behöver man inte skruva mycket för att värdet skall sticka iväg åt ena eller andra hållet.
   Som jag förstått är det förvaltningsfastigheterna man värderat och kommande projekt blir en tillkommande bonus. Och det är väl så seriösa bolag presenterar det idag.

   Radera