fredag, maj 31, 2019

Jag köpte på dagens lilla dipp


I bilden ovan är Investors kursgraf och den har gått från cirka 450 kronor till nuvarande 411 kronor på en månads tid. Nu har ju förvisso utdelning om 9 kronor avskiljts och det överdramatiserar ju kursgrafen. Det är ändå en slant som Investor backat på bara en månad och idag var det riktigt sura miner på börsen. Investor backade nästan 10 kronor idag och jag passade på att köpa ett knippe för strax över 411 kronor.

Jag fann Investor köpvärd för någon vecka sedan på 430 kronor och då är ju naturligtvis nuvarande 411 kronor en än bättre deal. Årets utdelning är på totalt 13 kronor där 9 kronor delats ut nu i maj och resterande 4 kronor kommer i november. Direktavkastningen är 3,15 procent på årets utdelning.

Utdelningen från Xact Högutdelande gick åt till det här köpet och de pengarna skulle jag egentligen ha till att handla mat och betala räkningar för. Japp jag har handlat för lite mer pengar än jag egentligen har i min budget. Turligt nog har jag några månaders buffert så jag har lite tid på mig att skrapa ihop de där pengarna. Löser jag det inte på annat sätt får jag skippa en del av aktieköpen jag planerat de kommande månaderna.

Jag tycker Investor är en suverän långsiktig placering. Den ger god riskspridning i sina många olika innehav och de har presterat bättre än breda börsindex historiskt. De har potential att prestera bra även i framtiden och jag tror på Investor.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. På sikt så finns det inget som säger emot en investering Investor,
  det är nog det mest stabila bolag som finns på börsen just nu.

  Själv så tog jag chansen och plocka in stora Enso(igen), förra gången
  gick det inget vidare men va fan skam den som ger sig, visst vinsterna
  lär väl gå ner en del men nog fasen kan det bli bra på lång sikt.

  Man måste ju våga för och vinna säger dom och även om det kan bli
  tuffa jämförelsetal i Q2 så tror jag inte att utfallet blir så pass
  dåligt att börsen trycks ner än mera av rapporterna.

  Finns alltid fallhöjd så klart beroende på vad Trump får för sig och
  tweeta om härnäst men fortsätter han så här så tankar han ju totalt
  i valet nästa år och det tror jag inte han är så sugen på.

  I övrigt verkar ju fastigheter gå väldigt stark, vad tror du är
  anledningen till det, tror du att marknaden förväntar sig en
  en ändring i den prognostiserade räntebanan eller är dom bara
  tråkiga och stabila helt enkelt för dom utklassar ju index just nu.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte också för en liten slant idag. Tror tyvärr inte att botten är nådd än.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också Investor verkar intressant på dessa nivåer. Men hur ser du på börsen som helhet de närmsta åren? Företagen visar fina vinster men skribenter skriver om huvud skuldra formation och om handelskrig, konverterad girkurva och att allt detta tillslut kan leda till en eventuell recession. Hur agerar du om det blir som de spår. Vad har du för investeringsregler, har du kanske pengar i räntefonder i portföljen som du köper för när börsen går ner. För att på så sätt vikta rätt portföljen igen efter nedgången eller hur har du agerat i denna situationer?
  Kort och gott man vet ju aldrig när det händer men hur har du agerat tidigare när det har hänt dig och hur har du tänkt agera nästa gång det händer?

  Tack annars för en bra och intressant blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superintressant fråga. Och du Petrusko verkar avsevärt modigare än undertecknad som ligger i 20% cash och väntar på något ... vad vet jag knappt längre. Är det den klassiska "försök inte tajma marknaden" som ligger till grund? Du verkar köra lite mer all in fast kryddat med en rejäl dos sundhet?

   Radera
  2. Tjena,
   Jag är alltid fullt investerad och försöker inte tajma in nedgångar. Historiken visar att vi investerare som grupp misslyckas med tajmingen. Jag köper regelbundet mer via mitt starka kassaflöde från portföljen och via kreditavtal hos min mäklare.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack för svar. Hittills handlar jag bara för utdelningar och månadssparandet, men skall ta mod till mig och börja investera mer av kassakistan i maklig takt under kommande år för att få upp kassaflödet i portföljen. Känslomässigt enklare att investera utdelning än sparpengar.

   Radera
 4. Funderade på mer investor här..men blev fler sbb istället.
  Vad tror du om SBB petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matte,
   Jag tror på fastigheter i långa loppet och har en stor del av min portfölj i sektorn. Just samhällsfastigheter gillar jag med långa kontrakt och verksamhet som ofta är finansierat av stat/kommun/landsting. SBB har gjort sin grej bra. De har växt beståndet och de har fått en bra kredit rating som ger lägre finansieringskostnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tycker industrivärden har en attraktivare värdering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag gillar också Industrivärden till nuvarande förutsättningar. De äger bra bolag och värderingen är attraktiv. Jag har en god slurk Industrivärden i portföljen men satsar mer på Investor då den ger en mycket bredare riskspridning samt lägre risk. I Industrivärden är det få innehav varav flera väger kring 20%. I Investor väger varje enskilt innehav betydligt mindre.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko!

  Även jag shoppade lite extra i fredags och över min budget ��

  Jag investerade över 23,000 kr i Maj och jag tog ut även 5,000 kr till i fredags som jag också investerade för, så totalt 28 tusen ^^

  Jag tankade också på Investor, men även Latour, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen, Sampo och XACT Högutdelande.

  Fortsätter det ned så fortsätter jag även fylla på, är planen ��

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fröken I,
   Det låter riktigt gött det. När man investerar för sådana summor blir det snabbt storlek på portföljen. Rimliga investeringar du valt där också. Kommer nog bli suveränt på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hejsan!

  Så otroligt peppad av att följa din blogg!

  Vad säger du om Lundin Petrolium? ca 5% DA just nu och kursen har sjunkt 50kr senaste månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Kul att du gillar bloggen. Jag är dessvärre inte insatt i Lundin Petrolium. Kan tänka mig att nyckeltalen ser lockande ut men oljebolag generellt sett är i frysboxen nu. Baserat på det jag sett och hört om de amerikanska oljebolagen är det så att investerare ratar dem. Anar att det delvis handlar om oro hur de skall klara en framtida omställning. INvesterare vill sannolikt se investeringar och en bra plan i andra intäktsströmmar/energikällor.

   Mvh petrusko

   Radera