Alarmerande rapport om ungas spar


I helgen som gick läste jag en artikel om ungas spar. Glädjande nog stod det att sparandet ökat rejält i gruppen där hela 41 procent av 18-24 åringar uppger att de sparar till pension. Det är nästan dubbelt upp mot bara två år sedan. Mindre rolig läsning är att den vanligaste sparformen är sparkonto. Swedbank uppger att 3 av 4 ungdomar väljer sparkonto.

Varför är det så illa då?
Det är ju ränta på ränta-effekten som gör något stort av pengarna!

Och hur saftig är då räntan när man sparar på ett sparkonto? Ja om man kollar hos en vanlig storbank är det inte särskilt fett. Låt oss ta Swedbank som exempel då de medverkade i nämnda artikeln med info om spararna. Swedbank erbjuder ett par olika sparkonton.
Det är "E-sparkontot" som är smidigt och erbjuder 0 procent ränta.
Sedan finns det Sparkapitalkonto som är tryggt och erbjuder 0 procent ränta.
Observera att det är Swedbanks egna beskrivningar; Smidigt och Tryggt.

Noll procent hos storbanken alltså. Tittar man på en nischbank men ändå en förtroendegivande sådan kan man spana hos Statliga SBAB.
SBAB krånglar inte till det som Swedbank utan de har ett vanligt sparkonto och erbjuder 0,6 procent ränta på det.

Så noll eller 0,6 procent ränta får man på sparkontot och det är ju inte fett. Blir inte mycket till ränta på ränta utav det.

Men vad är allt det här snacket om ränta på ränta nu då? Ge dig med det tjötet och bara lägg fram hur gött det är egentligen... Ja, här har ni svart på vitt:

Om man sparar 500 kronor per månad i 40 år så sätter man undan totalt 240.000 kronor. Det är så mycket pengar man har på kontot efter 40 år med ett spar till 0 procent ränta hos storbanken. Väljer man SBAB och 0,6 procent ränta blir det som sagt inte mycket mer, då har man cirka 271.000 kronor efter 40 år.
Sparar man istället på börsen via en billig indexfond kan man tänkas få 8 procent ränta per år i snitt och efter 40 år blir de där 500 kronor per månad till 1.620.000 kronor.

Man har satt undan 240.000 kronor totalt och ränta på ränta-effekten boostar det där till 1,6 mille!
Det är 1.380.000 kronor bara i ränta-på ränta effekt. WOOW eller hur.

Nu är det inte garanterat att börsen avkastar just 8 procent. Sett till de senaste 30, 50, 100 åren har den avkastat såpass och det är rimligt att den gör det även de kommande 40 åren. Något man närapå skall ta för givet är att det åtminstone ger bättre avkastning än sparkontot på 40 år.

Här är länk till artikeln jag läst. Längst ned i artikeln finns det en kort video där de pratar om just ränta på ränta. Kolla in den, jag tyckte den var fräsig. https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/allt-fler-unga-sparar-till-pensionen

8 kommentarer:

 1. Kan det vara så att merparten av unga sparar på sparkonto för att de har betydligt större omsättning av stålarna än vad vi lite äldre ha, som redan har köpt allt vi behöver? De kanske sparar några hundralappar i ett långsiktigt spar, medan merparten sitter på ett vanligt bankkonto för att pengarna ska användas i närtid (köpa första bilen, resa, möbler, barngrejor till första bebisen osv) Man vill inte binda upp kapitalet.

  Vågar man verkligen räkna med hela 8% för en indexfond? Går du in på t.ex. minpension.se och gör en prognos tror jag de sätter 2% som default eller något för din portföljtillväxt, vilket i min mening är alldeles för försiktigt om du har kanske 20 år tills dagen D.

  SvaraRadera
 2. Hej Snålgrisen,
  Jo enligt undersökningen de gjort verkar det som att det är till pensionen som de unga sparar på sparkontot. Illavarslande.

  Jag vågar hoppas på 8% från börsen på 40 års sikt. Om det sedan blir 10 eller 6% får framtiden utvisa.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hur har Swedbank gjort den undersökningen då? Jag själv tillhör målgruppen och har ett sparkonto hos Swedbank medan jag även sparar i fonder och aktier hos en annan bank. Men som sagt enbart sparkonto på lite kortare horisont hos Swedbank.

  SvaraRadera
 4. Hej,
  jag tillhör själv den yngre skaran, och jag har vänner som fortfarande är i 18-24 års skalan. Trots att mina vänner är välutbildade så upplever jag att de känner en otrygghet att spara på börsen, och det är inte längesen jag själv resonerade lika. Exempelvis försökte jag för 2 år sedan förklara för mina kollegor i samma ålder att det var bra att spara i indexfonder istället för att spara på sparkonto, men argumentet de gav var att vi var påväg in i en lågkonjunktur, och att de därmed inte vill köpa på toppen utan istället på botten. Jag håller såklart inte med om resonemanget, och jag har därmed sett mina aktier stiga med ~20 procent under denna tid..

  Ett annat stort argument för många vänner är att man behöver spara stora summor till bostad för att komma in på marknaden, och då vill man inte riskera att förlora de pengarna på kort sikt.. Det höll mig utanför börsen i många år då jag behövde spara in många hundratusen till kontantinsats för bostad. Det är skönt att inte vara i den sitsen längre.
  Mvh, sparprofilen.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Ja, Swedbank uppger detta ja. Ingen småsparare som respekterar sina pengar investerar dem hos Swedbank.

  Frågar du Avanza så säger de nog att 1 av 10000 ungdomar sparar till 0% ränta.

  SvaraRadera
 6. Om man sparar till en insats till lägenheten i snar framtid är det väl rätt att välja sparkonto. Kan tänka mig att en å annan i den åldersgruppen gör det.

  Jag stör mig rätt mycket på att minpension räknar med 2.1% värdeutveckling, visserligen med hänsyn till inflation, men samtidigt så borde ju ens lön stiga någorlunda med den också, vilket inte längre tas i beräkningen.

  Jag tänker mig att på tjänstepensionen och PPM där man själv får välja borde man åtminstone kunna räkna med 5%

  SvaraRadera
 7. Själv kör jag 600kr/månaden till pensionssparande för tillfället, pengarna placeras i fonder. (22år)

  SvaraRadera
 8. Hej.

  När är det dags att börja snacka med sina barn om sparande?
  Har 2 st som är 9 och 12. Dem är totalt ointresserade av pengar. Vet att flera av 12 åringens kompisar har Visa kort och själv går ut o shoppar kläder.
  Jag är personligen ingen fantast av detta med VISA kort då barnen ännu mindre förstår vad pengar innebär.
  De ser ju bara en summa på sitt konto, ingen aning om hur pengarna kommer dit. Dem vet att man måste jobba för att kunna betala räkningar och för att kunna köpa hus o bil.
  Men just sparande har jag inte gett mig in och börjat förklara för dem än. Men vi sätter undan några hundra varje månad till dem så att de har lite pengar när väl körkortet eller en lägenhet skall betalas.

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...