Xact Sverige - Indexfond med utdelning


Det här är en billig börshandlad indexfond och jag har skrivit ett sådant här inlägg om den tidigare men det har hänt en del sedan dess varpå det passar bra med ett nytt inlägg. Till synes kan förändringen verka stor då fonden bytt både namn och index men det är egentligen ingen stor skillnad mot tidigare.

Förr hette fonden Xact OMXSB Utd och följde indexet OMXSB som innehåller 80-100 bolag.

Nu heter den som sagt Xact Sverige och följer SIX Sweden ESG Selection Index GI.

Det nya indexet som den följer innehåller i stort samma bolag men det har ett hållbarhetskriterium så man som investerare kan känna sig trygg i innehållet ur den aspekten. Bilden nedan visar en del av innehaven i storleksordning. Observera att det inte är alla innehav utan fonden äger fler bolag än så.

Förvaltningsavgift: 0,15 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 3,4 miljarder kronor.
Börshandlad: Handel sker i realtid. Tänk på att vanligt courtage tillkommer vid köp och sälj. Handel och courtage fungerar precis som när man handlar vanliga aktier.
Utdelning: Betalas årligen i juni. Den delar ut 3-4 procent av fondens värde. Utdelningen baseras på det och har inget att göra med de utdelningar som fonden tar emot.

Jag gillar den här fonden som ger en god riskspridning via sina många innehav. Det är smidigt att den är börshandlad då köp och sälj sker omgående. Att kunna investera i en billig indexfond och ändå ta emot utdelningar är riktigt trevligt för oss som gillar/behöver utdelningar. För den som inte är noga med varken utdelningar eller handel i realtid så finns ju vanliga fonder som alternativ.
En sak man bör känna till med den här fonden är det där med hur utdelningen fungerar. Då de delar ut 3-4 procent av fondvärdet blir utdelningen lite svajig. Historiskt har den gått lite upp och ned från år till år och det skiljer sig vida hur utdelningen för bolag generellt sett utvecklas. Normalt sett så stiger utdelningar för börsens bolag stadigt över tid. Här kan den gå upp och ned från år till år men totalavkastningen blir det samma oavsett hur stor del de väljer att dela ut. Man går alltså inte miste om någon avkastning.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

23 kommentarer:

 1. Hej Petruskos

  Glad påsk!

  Hur kommer det sig egentligen att förvaltningsavgiften ofta är lägre i ETFer än vanliga fonder?
  Hade varit intressant att höra mer om hur fonder och ETFer skiljer sig bakom kulisserna.

  MVH Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle,
   Tack för din kommentar och bra fråga där du. När det gäller vanliga fonder så skall delar fondbolaget på avgiften med fondtorget. Så en fond från tex Carnegie med 1,2% avgift får ge hälften utav det till Avanza om man köper fonden via dem. Vore det inte för de här mellanhänderna som Avanza skulle fondavgifterna kunna vara lägre.

   För ETFer finns det inga sådana mellanhänder eftersom de är börshandlade. Det är anledningen till att de generellt sett har lägre avgift än vanliga fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej

   Är de inte också så att ETFer generellt förljer en underliggande vara tex ett index eller en råvara och är således inte "aktiva" vilket många fonder påstår sig vara för att kunna ta ut en högre avgift ?

   De petrusko säger stämmer delvis också, men enligt den teorin så borde då t ex Carnige kunna sälja sin fond billigare själva men så gör de inte .

   Radera
  3. Tack Petrusko. Oj. Är det verlliver så mycket som hälften?

   Är ETFer begränsade i storlek som t ex aktier? Det finns ju alltid ett bestämt antal aktier för varje bolag. Hur är det med fonder och ETFer?

   Radera
  4. Tjena Kalle,
   Vanliga ETF:er är en så kallade "open ended" struktur vilket innebär att de ger ut och stänger andelar regelbundet utefter efterfrågan. Normalt sett har de inga begränsningar utan tar emot alla pengar de kan och ger ut nya andelar utefter det.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. "...hållbarhetskriterium så man som investerare kan känna sig trygg i innehållet ur den aspekten."

  Betyder det att fonden kommer sälja av Swedbank nu när det har visat sig att banken sysslat med pengavätt?

  SvaraRadera
 3. Jag är inte alls övertygad om att en fond som styrs av ett index och hållbarhetskriterium som ngn specificerat på tämligen vaga grunder, skulle vara särskilt bra i längden. Snarare tror jag den typen av ren lathet kan leda fel. Hållbarhet kan inte uttalas i ett indexkrav. Det är bara ren och skär pr, ren dumhet. Det kommer leda till tidernas bubbla. Vi ser redan hur esg etfer pumpat upp aktier till otroligt ohållbara nivåer.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tack för fin artikel 🌸
  Har du möjlighet att beskriva skillnad
  Xact Sverige och Xact högutdelande ?
  Vänligen 💁🏻

  SvaraRadera
 6. Fattar inte riktigt det här med en utdelning som är en förutbestämd procentsats på aktiekursen...var tar resten av pengarna vägen om underliggande bolag höjer utdelningen men börsen råkar vara i en tillfällig svacka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det är väldigt enkelt egentligen. All avkastning som fondens innehav genererar kommer fonden och dess ägare till godo. Utdelningarna som fonden tar emot köper den nya aktier för.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Lite krasst kan man väl säga att utdelning från en fond/etf mest är ett säljargument.
   Inget ont i det men man kan ju också lösa det på egen hand...

   Radera
 7. Hej Petrusko. Syns den mottagna utdelningen från xact, i utdelningsstapeln på Avanza?
  Tack för grym vardaglig läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Tack för din kommentar. Jag kollar aldrig den där stapeln så jag kan inte svära på det men vad jag vet är att Avanzas system inte har stöd för utdelningar från börshandlade fonder. Utdelningen syns tex inte i utdelningskalendern.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena,
   Jag har kollat med Avanza nu och utdelningen från ETF:er från tex Xact syns i utdelningsstapeln.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej!

  Du har inte möjlighet att undersöka det? Också intresserad.

  Mvh / Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har kollat med Avanza nu och utdelningen från ETF:er från tex Xact syns i utdelningsstapeln.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko för alla svar.

   Om du har tålamod med en fråga till.

   Kan man förvänta sig kursrörelser i en ETF i samband med utdelningen?


   T ex Xact högutdelande kommer meddela ang utdelning den 2a maj. Om de ger 5:- kommer värdet stiga med 5:- då för att sedan sjunka med 5:- på ex-dagen?

   Radera
  3. Hej Kalle,
   När de meddelar utdelningen så stiger inte kursen för värdet förändras ju inte då. Däremot backar kursen när utdelningen avskiljs på ex-dagen för då lämnar ju det värdet fonden.

   Så ja man kan förvänta sig kursrörelse på X-datum. Då backar kursen lika mycket som utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko,

  Såg ditt inlägg om Trackers och tänkte höra med dig om inte denna ETF är likadan? Alltså att man inte äger det som den ger exponering i?

  Saxat från XACTs hemsida: "XACT Sverige är en börshandlad indexfond och har som mål att följa utvecklingen i indexet SIX Sweden ESG Selection Index GI så nära som möjligt."

  Till skillnad från XACT Högutdelande: "XACT Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag och placerar med särskilda hållbarhetskriterier. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med låg volatilitet (risk) i aktien."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Den här fonden är ingenting likt en tracker. Både Xact Sverige och Xact Högutdelande har fysisk replikering vilket innebär att de faktiskt äger det de uppger. Inget hokus pokus där alltså.

   Att indexfonder uttrycker sig så där som att de avser följa ett index så nära som möjligt kan förklaras med ett par saker. Dels kan de ha egna hållbarhetskriterier som gör att de inte tillåts äga vissa bolag som ingår i indexet. Det är också så att en fond har kostnader för sina transaktioner, att köpa/sälja bolag. Dels när fonden har in och utflöden av kapital men också när förändringar sker i ett index. Därför kan det vara rimligt att uttrycka sig på det viset, att fonden utvecklas så nära index som möjligt osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej Petrusko!
  Tack för en utmärkt blogg. Jag har en fråga som jag ställt på olika ställen till kunniga personer inom investeringsvärlden men inte fått svar på. Därför frågar jag dig och ber dig att möjligen skriva ett blogginlägg om detta. Frågan rör konventionella fonder kontra börshandlade. Frågorna handlar om varför man ska välja det ena och varför det andra? Passar det ena vissa personer/en viss sparhorisont/en viss investeringsstrategi bättre eller sämre?

  Enligt Joel Dahlberg (författare till ekonomiböcker) håller de konventionella fondföretaget tyst om börshandlade fonder för de kan förlora mycket pengar på att folk övergår till börshandlade fonder. Min fråga är hur det kan bli så? Vad skulle de konventionella fondbolagen förlora på detta? Och vad tjänar småspararen på de börshandlade fonderna jämfört med de konventionella (om det nu förhåller sig så)?

  MVH
  Elisabeth
  (ny på investeringsfronten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elisabeth,
   Generellt sett så är det betydligt lägre avgifter på börshandlade fonder. Jag brukar säga att fondbolagen i Sverige är "fat and happy" på sina vanliga fonder med höga avgifter. De är själva inta intresserade av att lansera billiga börshandlade fonder och de gillar naturligtvis inte att andra har det eftersom det är en tuff utmanare för dem.

   Globalt sett har skiftet kommit långt där sparare flyttar sina pengar till billiga indexfonder. Förlorare är de gamla fondbolagen och deras dyra gammelfonder. Vi är på väg åt det hållet i Sverige också men har inte kommit lika långt som på vissa andra håll.

   Billiga indexfonder är ett mycket smart val för ett långsiktigt spar. Majoriteten av aktiva dyra fonder presterar sämre än index och vinnare på det är de själva eftersom de tar ut sin feta avgift oavsett.

   Mvh petrusko

   Radera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...