Nu äger jag äntligen läkemedelsjätten Abbvie


I flera år har jag suktat efter Abbvie men av olika anledningar aldrig fått tummen ur att köpa. Senast jag skrev om dem var jag redo att slå till men hade inga pengar och en utnyttjad kredit i taket på vad jag själv tillåter. Well... Sitsen är den samma nu med krediten men nu tycker jag det är ett såpass bra läge att jag verkligen vill slå till. Jag har själv satt en gräns om 10 procent belåning av portföljen och hamnar efter detta köpet strax över men det skall jag beta ned under året.

För ett antal år sedan vurmade jag om mitt fina Johnson & Johnson när min gamle aktievän Apotek1arn nämnde det här Abbvie för mig. JNJ är bra men Abbvie är bättre, det skall du checka in.. Ja så gjorde jag och visst gillar jag Abbvie. Bolaget spanns av från Abbot Labs 2013 och har presterat grymt bra på egen hand sedan dess. De räknas som en utdelningsaristokrat med 46 år av höjningar i följd.  På sistone har aktien pressats ned en del varpå direktavkastningen nu är mäkta god om 5,5 procent på kursen $77,7. Utdelningen är på $4,28 och betalas kvartalsvis i feb/maj/aug/nov.

Bolagets prognos för 2019 är en justerad vinst per aktie om $8,65 - $8,75 vilket ger ett p/e strax under 9. År 2020 väntas vinsten bli rejält högre än så och året efter det osv.

Allt är inte guld och gröna skogar varpå man bör nämna att marknaden är orolig över att bolaget har ett preparat som utgör en väldigt stor del av försäljningen och det väntas få konkurrens efter 2023. Samtidigt har Abbvie efterträdare i rullning samt en gedigen pipeline av nya preparat som väntas omsätta 35 miljarder dollar år 2025.
 Jag är inte orolig för det här utan ser det som en möjlighet att köpa nu. Värderingen på de närmsta 5 årens vinster är väldigt låg och bolaget har god potential att få fram nya omsättningsdrivare.

Nästa vecka rapporterar Abbvie för det första kvartalet och det kan ju få kursen att röra sig mycket både upp och ned men jag lägger ingen vikt i det där rent tajmingmässigt. Jag är nöjd med det pris jag betalat och skulle det bli billigare framöver hänger jag inte läpp över det. Det är på betydligt längre sikt än några kvartal som jag kommer utvärdera den här investeringen. Förvisso siktar jag på att göra några kompletterande köp så den får gärna hålla sig här eller sjunka lite till.

Abbvie presterar mycket bra och har hög avkastning på eget kapital samt växer vinst och utdelning över tid. De har ett pågående återköpsprogram av egna aktien om över 5 miljarder dollar. Jag gillar det jag ser och förhoppningsvis är jag rätt ute i min tilltro till bolaget. Det visar sig år 2026-2030 när Humira fått konkurrens och preparat som nu är i pipeline lanserats.

Länk till Abbvie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

21 kommentarer:

 1. Hej,

  Vet du hur mkt de delar ut av vinsten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Svaret har du redan i texten. Utdelningen är 4,28 och vinsten runt 8,7. Cirka 50% utdelningsandel alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack. Har inte så bra koll, är ganska ny inom detta. Försöker lära mig... =)

   Radera
  3. Bra där, då rullar det ju på bra för det var en mycket bra fråga du ställde. Viktig info att ha koll på.

   Lycka till med dina investeringar. Glad påsk också =)

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Glad Påsk på dig också och tack för en bra blogg. Jag har intagit min första position i AbbVie. Även om den en så länge bara väger 0,2% av portföljen i jämförelse med J&J som väger 5,2, är det en bra början...

   Radera
 2. Intressant tips. Hur stor andel av omsättningen står den där produkten för och är det patentutgång som närmar sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Tack för din kommentar. Humira står för över halva omsättningen i Abbvie. Förra året sålde Humira kring 20 miljarder dollar utav Abbvies totala omsättning på 33 miljarder dollar.

   Det är världens mest framgångsrika läkemedel. Det säljer massvis och genererar stora vinster.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag förstår inte här, risken är väl jättehög? 60% utgörs av en enda artikel som dessutom kan konkurrensutsättas rejält.

   Är kursen så låg nu att den är exklusive Humira? Annars ska dom lansera nytt för att komma ifatt 20miljarder +tillväxt. Hur ska det ens gå?

   Radera
  3. Yo!
   Ja det är inte riskfritt men det ser ganska hyggligt ut. De har nya preparat i pipeline som väntas omsätta 35 miljarder dollar år 2025. Mer än vad Humira säljer idag alltså. Humira lär fortsätta växa till och med 2023. Efter det får de konkurrens i USA.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Då är jag med på hur du tänker, tack!

   Radera
 3. Hej och Glad Påsk!
  Ser ju fin fint ut, har du kollat snittet på direktavkastningen på din portfölj.


  Med vänlig hälsning Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej Pelle,
   Tack för din kommentar. Direktavkastningen på min portfölj är strax under 5%

   Glad påsk

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko,

  Tack för intressant tips! En fråga; när du handlar t.ex. amerikanska aktier, har du då något rimligt minimi-belopp du handlar för? (tänker på vad som blir lönsamt så att säga, avseende courtage)

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Tack för din kommentar. Många bland oss småsparare använder Avanza Mini eller Nordnets motsvarighet och då är courtaget $1 eller 0,25%. Runt 4000 kronor är minsta man bör komma upp i för att optimera courtaget. Handlar man för mindre än så kommer den där $1 minicourtage att utgöra mer än 0,25%.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har också spanat på AbbVie länge och köpte in en post förra veckan ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Trevligt. Ja då får vi se hur den rör sig på rapporten nästa vecka. Skulle den backa mycket får jag klura ordentligt på en lösning att köpa några till redan då.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Ett varningens finger för storsäljaren Humira. Ganska säker att detta numera är släppt fritt för andra läkemedelsföretag att producera. Vad jag dock säkert kan säga är att priset i Sverige på Humira nyligen nästan halverats från ca 10.000kr för en förpackning (2 sprutor) till ca 6.000kr. Osagt hur detta kommer påverka abbvie som företag!? (Anledningen till att jag vet priset är att jag själv använder Humira)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja i EU har Humira redan fått viss konkurrens men i USA dröjer det en 4-5 år ytterligare. Vinsterna forysätter att öka till dess och efter det är de beroende av att nya preparat går bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko,
  Jag undrar om du lägger dina utländska aktier såsom amerikanska eller finska in dina ISK-konton eller om du lägger dom i KF-konton eller något annat?

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko, rolig att du skriver om Abbvie. Även jag äger Abbvie, sedan några år tillbaka. Men då inhandlades Abbvie mot bakgrund av att de jobbade med marknadsföring av Sativex eller Marinol dvs. syntetisk Cannabis, kopplat till att reducera smärta för patienter med kroniska sjukdomar. Jag vet att Abbvie varit inblandad i patent-tvister, och jag blev bekymrad över när kursen dök. Jag har 28 st aktier i bolaget, men hoppas på att vi får se en ljusning snart och hur kursen vänder. Under förra månaden shoppade jag på mig lite mer, men vi får se.

  Tack för inlägget MVH VÄL

  SvaraRadera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...