söndag, mars 10, 2019

FIRE - Mr Block och över 10 år av FIRE


Det här är ett inlägg om FIRE och kretsar kring vad man gör efter man uppnått det. FIRE står för Financial Independence Retire Early och det är precis vad Mr Block gjorde. Han var tidigare i skobranschen innan han skjöt ut sig och satsade på att bara vara en go FIRE-gubbe.

Jag betonar att det här inlägget handlar om vad man gör med sitt FIRE och anledningen till det är att Mr Block cashade ut med ett enormt kapital när han gjorde sin exit. Mr Block heter egentligen Kenneth men kallas för Ken. Somliga känner till honom för det han sysslar med nu för tiden i sitt FIRE men här kommer storyn om Kenneth från förr.

I sin ungdom sysslade Kenneth med det mesta som fick adrenalinet att pumpa till max. Han körde motocross, BMX, skateboard mm. Han tyckte inte att det fanns tillräckligt bra skor för att maxa upplevelsen och tricken på skateboard varpå han helt enkelt startade ett eget skoföretag. Kenneth Block grundade DC Shoes som blev väldigt populärt och hajpat. Efter en rad år sålde han företaget till Quicksilver för 87 miljoner dollar. Han hade en partner i bolaget och jag har inte riktigt koll på ägandeförhållandena men antar att de ägde hälften var. I runda slängar var det alltså med 400 miljoner kronor på fickan han gjorde sin exit.

Med kapitalet och FIRE i hamn valde han att jobba vidare ett tag inom företaget men det riktigt intressanta är den här andra grejen han satsade på. Att bli en soffpotatis är knappast drömmen för någon oavsett om man har 400 eller 4 miljoner på fickan. Att bara rulla tummarna blir vem som helst less på ganska snart varpå man sysselsätter sig med annat när man inte längre går till sitt "day job".
Kenneth köpte en fet bil och körde som en tok, han blev Ken Block.

Ken Block som han kallas är nog mest känd för sin fullkomligt galna bilåkning, han är en driftmästare av sällan skådad rang. Adrenalinpumpet från motocross och skateboardåkandet i sin ungdom var precis vad han ville satsa på och levde ut det i bil. Ganska tidigt i den där satsningen så filmade han när han körde som en tok och lade upp på Youtube. På den vägen är det, Ken Block är viral på Youtube och har postat en lång rad videos där han bränner gummi och leker med livet på en skör tråd.

Jag tycker att Ken Block är stenfräsig och är imponerad av hans skills bakom ratten och de olika tuffa fordon han framför. Jag tycker också han är fräsig och inspirerande för den resa han gjort med actionsporter, skoföretag och living the dream i räserbilar på Youtube.

Det här är Ken Blocks story och vad han gjorde med sitt FIRE. Poängen är att alla lär göra något med sitt FIRE. Något nytt, spännande, satsa mer på en aktivitet som alltid fått stå tillbaka. Starta företag, ta ett mycket sämre betalt jobb men syssla med något attans kul/något man brinner för. Listan kan göras oändligt lång. Alla är vi olika men en sak har vi gemensamt: Att göra ingenting suger och därför sysselsätter vi oss.

Du behöver inte 400 miljoner kronor för att uppnå FIRE men om du skall bränna gummi och spränga bilar likt Ken Block så är det nog en bra start. Vill du vara lite mer alldaglig i ditt FIRE så klarar du dig med långt mindre belopp. Om detta finns det mycket skrivet på världsliga vida webben.

4 kommentarer:

 1. Så istället för att göra något bra, så satsar han på att spy ut ännu mer avgaser. Känns ju smart...eller inte. Snacka om kapitalförstöring dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Miljöperspektivet är vad det är, samma sak för alla motorsporter osv. Det där om kapitalförstöring är du dock fel ute på. Ken Blocks filmer har genererat stora pengar så han har snarare skapat värde. Bra gjort där.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det missunnsamma och dömande inlägget om miljöförstöring bästa för miljö, mänskligheten och allting vore om alla militanta Mp-muppar bara slutade föröka sig.

   Radera
  3. Vanlig grej med väldigt högpresterade motorer (även i motorsport) är att de kör på Etanol. Så de kör iaf Co2-neutralt :)

   Detta eftersom ethanol har högre oktan och därför kan man pressa ut lite mer hästar ur en motor.

   Radera