tisdag, mars 05, 2019

Jag sålde mina sista Klövern preferens


Preffar har generellt stigit ganska mycket och de flesta är riktigt dyra nu. Över tid brukar de röra sig lite upp och ned och faktiskt under enskilda år brukar de handlas i ett ganska stort kursspann. Klövern preferens på 342 spänn tyckte jag var ett bra läge att sälja för att stå vid sidan till dess den eventuellt bjuder upp på nytt. På 342 kronor är direktavkastningen 5,85 procent.

Exakt samma direktavkastning erbjuder Telia som jag skiftade över till. Nu är det ju inte så att jag går och tycker att Telia är så himla gött va och att jag tror det är bland det mest fantastiska man kan äga just nu. Näe caset jag ser i Telia är lite annat men det förvånar kanske inte eftersom jag inte är en sådan där investerare som jagar de bästa casen för maximal kursuppgång.

Jag gillar Telias pålitliga kassaflöde och stadiga verksamhet. Nu har de ett par riktigt trevliga faktorer som gör att jag tycker att det här är en intressant investering istället för en skyhögt värderad preff.
Telia har lämnat en prognos om ett fritt kassaflöde från kvarvarande verksamhet per 2019 på en nivå om 11 till 16 procent högre än 2018. Detta är underlag för Telias utdelningspolicy där utdelningen baseras på just fritt kassaflöde från kvarvarande verksamhet. Man kommer också återköpa aktier för 5 miljarder kronor under 2019 och för lika mycket under 2020.

Det här är starka faktorer som driver upp nyckeltalen per aktie. Utdelningen per aktie kommer med stor sannolikhet att bli högre de kommande åren och varje aktie är en större del av totala bolaget. Värdedrivare för mig som aktieägare. Jag gillar det här caset som alternativ till preferensaktier. En skyhögt värderad preff har ingen kurspotential men däremot en stor nedsida (risk för kursnedgång). Telia å andra sidan kan förvisso backa i kurs den med men den har potential att stiga och den kommer ge högre utdelning.  Ett ganska tydligt case i min värld; Ut med Klövern som bara kan backa och in med mer Telia som kommer höja utdelningen och i vart fall har potential att stiga.

Telia pyntar utdelning två gånger per år och höjde utdelningen till totalt 2,36 kronor per aktie fördelat på 1,18 kronor i april och lika mycket i oktober.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej!

  Håller helt med det du skriver och skrev själv precis ett inlägg (https://thedividendstory.com/portfoljinnehav-27-heimstaden-pref-2/) där summeringen var att Heimstaden pref känns dyr nu. Kanske att Heimstaden har lite lägre risk än Klövern men direktavkastningen är där nu på 5,42% och kursen är upp med 12,16% hittills i år.

  Jag har dock inte kommit till skott med att sälja och vet inte om jag kommer göra det just nu heller, men tycker ändå du gör det rätta :) Telia lär säkert höja utdelningen framöver.

  Ha en trevlig tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja Heimstaden är ju nice med lite lägre risk i sin inriktning mot hyreslägenheter men ja den är dyr nu den med.
   Förhoppningsvis får vi möjlighet att åter köpa på lägre nivåer inom kort. De går ju lite upp och ned under året.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko,

  Hur ser du på det faktum att Telia verkar svaja lite kring utdelningstillväxten? Exempelvis sänkte de sin utdelning med 33% under 2017 vilket i övrigt var ett starkt börsår sett över flera marknader - och årets utdelning, 2 år senare, är fortfarande rejät under 2016 års utdelningsnivåer.

  Helt med dig i ditt resonemang om stabila kassaflöden men finns det inte ytterligare bakslag framgent vad gäller lägre utdelningar kommande år vilket både kommer slå på kursen och kupongen?

  Tack för en utmärkt blogg!

  /Farsan Investerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja jo det var ju inte kul då, när de sänkte utdelningen men det var en annan tid. Nu ser förutsättningarna annorlunda ut för Telia. De har gjort exit i öst och har en mycket stark finansiell ställning. Att de sänkte för ett antal år sedan var inte som en blixt från klar himmel utan det speglade hyggligt Telia där de var där och då.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Great minds think alike. Jag valde skog istället nu när Klövern Pref blev dyra igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hernhag,
   Nice, jag såg att du var ute och pratade Weyerhaeuser och det är ju ett trevligt case nu. Visst kunde man fångat den betydligt billigare för en tid sedan men det är klart attraktivt nu. Och hey, det är alltid lätt att säga i efterhand att det var där och då det bästa köptillfället.

   Ett bra köptillfälle är vettigt. Att försöka fånga det bästa köptillfället kräver en kristallkula och är dömt att misslyckas.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko. Hur gör du med dina övriga preferensaktier. Säljer du eller behåller du dom ?

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Jag sålde mina idag också och tänker skala in mig i Telia under Mars månad.

  SvaraRadera
 6. Gjorde ett liknande drag för något år sedan när SAS Preffen var på väg att bli inlöst och låg över inlösenkursen.

  Bytte då till Byggpartner som hade en liknande DA efter att ha fått stryk en längre tid. Detta är sannolikt en av mina bättre drag trots att jag nu i efterhand vet att det var väldigt riskabelt.

  Men just då passade risken och det blev en fin affär.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko,

  har du några uppsatta "varningssignaler" som skulle få dig att dra dig ur Telia på kort sikt eller är Telia en stabil en långsiktig investering för dig i linje med Axfood och Castellum?

  Tack för en underbar blogg, följer dig dagligen och tar inspiration!

  SvaraRadera