Besked från Xact om kvartalsutdelning på Xact Högutdelande


Igår skrev jag om utdelningsschema för Xact Högutdelande och det visar på en årlig utdelning precis som tidigare. Ni är många som sagt att ni gärna vill ha kvartalsutdelning på den här fonden och den feedbacken har ni även gett till fondbolaget Xact som varit lyhörda och sagt att de skall undersöka saken.

Nu meddelade de alltså en årlig utdelning och man skulle kunna tro att det är spiken i kistan för drömmen om kvartalsutdelning. Att de undersökt färdigt och landat i årlig utdelning.

Jag tänkte att det är på sin plats att reda i det här, försöka få fram fakta istället för att bara anta saker. Ni är många som önskar kvartalsutdelning och jag håller med om att det skulle passa bra på den här produkten. Ett jämnt kassaflöde under året. Jo, jag hörde av mig till direktören på fondbolaget och fick besked ungefär så här:

Xact vill gärna tillmötesgå önskan om kvartalsutdelning och de spanar fortfarande på det. De har ett par operativa saker som behöver lösas för att få till kvartalsutdelning men det borde inte vara ett hinder. De lovar inget men meddelar att de arbetar fortfarande på det.

Ingen kvartalsutdelning i år men vi behöver inte ge upp hoppet alltså. Kanske det blir nästa år? Vi får se.

Ni som följt mig ett tag vet att jag tycker det här är en attans bra fond. Den ger fin riskspridning över ett tillräckligt stort antal bolag. Bolag som dessutom passerat ett filter och anses sunda. Jag håller på och bygger upp min position i fonden och köper mer regelbundet. Än så länge har jag bara 4 procent men tycker att den är en suverän grund i en långsiktig portfölj och vill ha långt mer än så. En rimlig tanke är att ha den som mitt största innehav och för att uppnå det behöver den bräcka 16 procent vikt som mitt största innehav Castellum nu ligger på i min portfölj.

Läs mer om Xact Högutdelande.

24 kommentarer:

  1. Anonym Investerare27 mars, 2019 10:26

    Kvartalsutdelning på Xact Högutdelare hade suttit fint. Precis som du så håller jag på att vikta upp den ordentligt i portföljen genom köp varje månad. Siktar på att ha den på ca 10-15% av portföljvärdet.

    SvaraRadera
  2. Hej
    En fundering bara...vad har fonden för avgift? Förlorar man inte flera hundra tusen kronor om man aktivt sparar i fonden under, låt oss säga, 10-20-30 års tid?

    SvaraRadera
  3. Petrusko,din blogg är suverän med mkt info och grävande alltid väldigt trevlig läsning och det är det första jag kollar in på morgonen.Extra kul att läsa om Realty som jag ligger tungt i sedan 10 år,även plockat på mig Xact högutdelande i flera större poster.Har ytterliggare ca 2 milj. att placera men tycker det börjar bli svårt att hitta case så avvaktar och ser om en rekyl kommer.Annars får jag smådutta vid flera tillfällen.Keep going!

    SvaraRadera
  4. Bra att du frågade, det vore riktigt fint! Skulle motivera mig till att köpa mer.

    Min önskelista är att dom skapar övriga utdelningsfonder med fokus:
    USA
    EU
    Asien
    Övrigt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad säger du/petrusko om invescos varianter?

      Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility
      Och
      Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility

      Radera
    2. Hello,
      Jag gilar bägge de där två. Den amerikanska varianten tycker jag är mycket intressant. Europa är inget jag tror på och har aldrig lockats av fonder med just Europainriktning. Den här fonden med sin inriktning hög utdelning och låg volatilitet kanske kan få mig att mjukna upp kring det där, det är en bra fond och jag tror på strategin.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Köpte faktiskt Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility (HDLV) för en vecka sedan. Försökte få till en order på Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility EHDV men den går aldrig igenom hos Nordnet.

      Passade även då på att titta in iShares "motsvarigheter": IDVY: iShares Euro Dividend UCITS ETF och EQDV: iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF. Men kom till slutsatsen att det var skräp helt enkelt.

      Är du av en annan åsikt? Av de få utdelnings ETFer som finns kvar för oss nordbor känns Invescos ovan som enda alternativet.






      Radera
  5. Kvartalsutdelning låter riktigt bra, låt oss hoppas på det. Jag har förresten Xact högutdelande som bas i mitt sparande och den ligger just nu på ca 80% av portföljvärdet. Den nivån känns bra och jag vill fortsätta att hålla den där.
    Må så gott Petrusko.
    /Stefan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. HEj Stefan,
      Tack för din kommentar. Förstår att du känner dig nöjd där med din portfölj, jag tycker det låter mycket förnuftigt.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Låter helt befängt att vilja ha kvartal/månadsutdelning!?

    Skulle samma fråga ställas till en arbetsgivare "Kan du dela ut min månadslön i 4 delar och ge mig den 4 olika tillfällen"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inget konstigt alls att lön delas ut vid flera tillfällen. I många länder runt om i världen är det snarare regel än undantag att göra det. Usa är ett bra exempel där lön ofta betalas ut varannan vecka.

      Radera
  7. Hej Petrusko. Ett tips att skriva lite om den här fina nordiska index fonden som kan konkurera med Seb Sverige index och xact högutdelande. DNB Norden Indeks A. Låg års avg 0.27%. Bra risk spridning hela norden.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jacke,
      Tack för din kommentar. Det där låter som en rimlig fond, jag skall checka in den.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hur skall en fond som äger bolag som delar ut årsvis dela ut kvartalsvis?

      Radera
  8. Off Topic

    Hur agerar du i Swedbank? Köper, säljer eller ligger stilla? Buffett brukar prata om kackelackorna i köket:)

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars,
      Jag har kvar mina Swedbank som gått uruselt i spåren av senaste tidens händelser/skriverier. Jag följer utvecklingen. Än så länge har jag inte sett något som är ett stort hot mot bolagets kassaflöde.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Jag tycker denna produkt passar bäst för en som inte har så mycket kunskap om börsen och aktier, för att då betalar 0,30% avgifter och slipper allt. MEN för en som har hyfsad kunnighet det blir stor skillnad om man köper själv och förvaltar, bortsett från att man kan sortera bort alla dåliga ägg från korgen, man kan också agera snabbare än fonden, sist men inte minst slipper betala 7% av utdelningar årligen till fondförvaltare, detta tycker är vansinnig för en som ändå sitter och bevakar börsen.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej,
      Tack för din kommentar. Xact Högutdelande är en utmärkt produkt för de som inte har så mycket kunskap eller tid/ork att sätta sig in i börsen. Det är också en utmärkt produkt för smarta och kunniga investerare. Otaliga studier visar på att så väl proffs som gemene man misslyckas med att slå breda börsindex på lång sikt. Gedigna studier visar på överavkastning med just en sådan här strategi som denna indexfond använder med inriktning mot högutdelare.

      Indexet som Xact Högutdelande följer gör mos av det mesta. Det har presterat långt bättre än breda börsindex, bättre än Spiltan Aktiefond Investmentbolag och bättre än en aktiv fond som Carnegie Sverige.

      Indexet har avkastat cirka 90% på 5 år vs breda börsindex som avkastat kring 60%.

      Det är lätt att säga att man kan slå börsen, många tror som dig men statistik/historik säger att den här fonden kommer ge bättre avkastning än vad majoriteten av investerare kommer prestera.

      Ett smart och enkelt val.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. 0,3 i avgift är nog stor del av utdelningen ca 7% som du skriver.
      men totalavkastningen bör ju bli större på sikt
      Så kostnaden för ett bra jobb är 0;3%

      Radera
  10. Det skulle göra att jag överväger att ta in fonden. Vilka månader tror du det gäller i så fall? Maj som idag samt Augusti, November, Februari?

    Just februari och augusti är ju de svåraste månaderna så det skulle vara ett starkt incitament att plocka in fonden för diversifiering och jämnare utdelningsutbetalningar.

    SvaraRadera
  11. Är inte lika begeistrad över xact högutdelande som flertalet andra här. Väldigt hög exponering mot finans, telekom och industri/verkstad. Vilket iofs inte är konstigt...finns inte mycket att välja bland när det gäller högutdelare i Sverige.
    Mest mogna bolag med låg utdelningstillväxt, hög konjunkturkänslighet och många av dem är benägna att sänka utdelningen i dåliga tider.

    Plats i portföljen, visst. 100% xact högutdelande och tro att det är ett magiskt superrecept? Nja.

    SvaraRadera
  12. Blir det kvartalsutdelning kommer jag öka innehavet kraftigt. Nu är jag lite för tung i Nordamerika just därför att jag gillar kvartal och månadsutdelning.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...