Jag gjorde en genomusel affär i Swedbank

Swedbank meddelar idag att de sparkat sin VD och aktien är nu handelsstoppad. Detta efter en lång rad av händelser och anklagelser om ruttna företeelser i banken. De är indragna i en stor pengatvätthärva.

Förra året åkte Danske Bank på en rejäl smocka när det uppdagades att deras bank använts i pengatvätt i öst. Senare under året gick Swedbanks VD Birgitte Bonnesen ut och sade att Swedbank har gjort en grundlig genomlysning av sin verksamhet och de är absolut inte inblandade i härvan, helt uteslutet sade hon..
Med det uttalandet i minnet valde jag i slutet av 2018 att investera i Swedbank. Man kan ju inte säga på det viset utan att ha sitt på det torra resonerade jag. Well, där gick jag ju bet och nu pekar mycket på att Birgitte Bonnesen inte talade sanning när hon sade sådär.

Länge satt jag kylig i den här härvan som visade sig växa för var dag som gick och igår landade jag i att jag inte vill äga Swedbank längre. Anledningen är att det nu är så många saker som blossat upp att jag kan inte greppa dem längre. Det är för mycket att ta ställning till. I tillägg till det så har det nu figurerat uppgifter om långt större belopp som skall ha omsatts i fulpengar hos Swedbank. Tidigare kunde jag anta en bot på ett antal miljarder och det kan Swedbank ta utan vidare. Om det nu visar sig att det är långt större belopp och dessutom i dollar så kan böterna bli mycket större. Det här reder de inte ut i en handvändning utan det kommer nog ta sin tid.

Med de här faktorerna i åtanke har jag idag på morgonen avyttrat mina Swedbank. Likt den senaste tiden så innebar även idag att en ny dag bjuder på än mer händelser kring Swedbank. Jag gjorde bedömningen att det är för mycket osäkerhet och faktorer nu att ett handelsstopp är klart troligt. Marknaden behöver tid att ta till sig info och mycket riktigt så kom det där handelsstoppet en stund efter börsens öppning.

Swedbank har sin bolagsstämma idag och de senaste timmarna har en rad storägare meddelat att de ej avser ge VD ansvarsfrihet. Situationen blev till slut ohållbar och Birgitte Bonnesen fick kicken. Nu skall bolagsstämma avhandlas och Swedbank har ett hästjobb nu framför sig att skärpa till sig i sitt samarbete med myndigheter osv samt krishantering och informationsgivning mm.

Jag har gjort en jättestor förlust i kronor räknat i den här investeringen i Swedbank men det hör till. Alla affärer blir inte perfekta. Det kan vara så att Swedbankaktien visar sig en bra investering på sikt men jag lägger ingen vikt i attraktiva nyckeltal osv när jag konstaterat att jag inte vill äga bolaget av ovan anledning. Den stora förlusten är inget jag grämer mig värst över utan jag poängterar den för att vara tydlig och öppen med att det är en usel affär. Sådana gör jag också.

48 kommentarer:

 1. Och förmodligen kommer VDn att få rätt många miljoner i arvode vilket kommer sticka i många Swedbank kunder. Som tur är då är inte jag en av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt. Vore hon en rejäl person skulle hon tacka nej till det. Men det lär väl aldrig hända.

   Radera
  2. Och köper Swebank för pengarna 21 millar..

   Radera
 2. Min erfarenhet av sådana härvor är att ta pengarna och spring. Ju tidigare man säljer desto bättre. Det brukar alltid vara mer som kommer fram vad tiden lider. Inför att första programmet från UG skulle sändas så sjönk kursen till ca 195 kr och det var ett bra läge att sälja. Man tjänar inget på att sitta still i båten. Med mutanklagelser i Telia var det likadant det blev bara värre med tiden. Som sagt var mitt råd är: ta pengarna och spring.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Tack för din kommentar. Jag håller med, visst är det rimligt att agera snabbt när det dyker upp sådana här saker. Bättre stå vid sidan och avvakta till dess man vet, när alla kort ligger på bordet och man kan värdera det korrekt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko.
  Det är alltud större risk med sådana nedslag när man äger direkt ägda aktier. Det var pga detta slutade jag med direktägande föratt köra allt i 100% Avanza Global. Det gör mig lugn och ändå kan jag vara 100% aktie exponerad långsiktigt. Sköter sig själv. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Tack för din kommentar. Ja det är en stor fördel med indexfonder att det nästan helt tar bort bolagsrisk och man bara har marknadsrisken att tänka på. Marknadsrisken är lättare att ha nerver för jämfört med bolagsrisk.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det börjar bli dags att köpa, "när blodet rinner på gatorna" osv
  T.o.m Lundaluppen har vaknat till och gått in, sålt delvis annan svensk bank plus tagit likvider på kontot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det är ett välanvänt uttryck det där "köpa när blodet rinner" men det är inte lika vanligt att det används i sin rätta bemärkelse. Det handlar inte om att köpa vad skit som helst bara för att det backat. Det handlar om att göra en grundlig analys och köpa sådant som är felvärderat, ofta pga breda börsrörelser som finanskrisen osv.

   Swedbank är alltså inte ett sådant case per automatik bara för att det backat en hel del. Den som gör sin hemläxa mycket noga kanske finner att den är det men det är svårt att värdera det som är okänt (omfattning av fulpengar osv). Det är en stor del chansning i en sådan analys, att köpa Swedbank nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Fyfan, beklagar sorgen ändå, först H&M, byggexit o sen det här :(

  Hur står det till med avkastningen totalt de senaste 10 åren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack. Ingen fara ändå, tack vare god diversifiering slår det inte värst på totalen. I år ligger jag på cirka +13% vilket är en liten gnutta bättre än SIX30RX. FÖrra året när jag tog någon smäll också stängde jag året på +8% medan SIX30RX stängde på -7%

   Sett över 10 år är avkastningen god emedan jag inte har följt upp den så jag har exakta siffror så länge. Jag gick på några minor i finanskrisen med bla Bank of America men så är det ju, man får ta någon mina ibland.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Petrusko, nu har du köpt på toppen och sålt på botten. Gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja så kan det mycket väl vara. Jag lägger ingen värdering i tajming eller potential i aktien här. Av ovan nämnda anledningar vill jag inte äga bolaget längre. Det kvittar mig alltså om de är en dubblare på kort tid. Med nuvarande förutsättningar vill jag ej äga Swedbank.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Stark överreaktion från din sida. Swedbank är en systemviktig bank och kommer inte gå i KK pga det här, visst det finns en risk i stora böter - men inga böter kommer vara i linje med Deutches eller Credit Agricols år 2015 och de utförde värre sanktionsbrott än detta och risken att Swedbank inte kommer få hantera USD är obefintlig. Att sitta lång i aktien (vilket jag trodde du gjorde med alla din aktier) borde vara ett ickeproblem då de sannolikt kommer kunna vidrätthålla sin utdelning framöver.

  /Sebbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Som sagt, jag sålde för att det är såpass stor omfattning av händelser/anklagelser nu att jag inte kan greppa det hela. Om du kallar det överreaktion så betyder väl det att jag är trög men det har jag heller i ga problem med.

   Jag vill inte äga Swedbank med nuvarande förutsättningar och potential i aktien kvittar för mig då. Då säljer jag och gråter inte en sekund över det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Anonym, jag tror du har missförstått det där med "systemviktig". Det stämmer med stor sannolikhet att alla 4 svenska storbanker är systemviktiga och att staten inte kommer låta något av bolagen gå i konkurs. Men det betyder bara att verksamheten kommer fortgå och sparare kommer gå skadeslösa. Det betyder INTE att nuvarande aktieägare kommer behålla kontrollen.

   Radera
 8. Såg SVT:s livesändning under förmiddagen och journalisten från Uppdrag Granskning sände ut ganska tydliga signaler om att det kommer komma mera. Frågan är då om det är mer gällande Swedbank eller om nån annan bank åker på stryk....Och ja, jag har också åkt på en förlust, sålt av och sitter med skämskudden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus,
   Ja det här verkar vara en riktig långkörare.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Danske bank hintade ju idag om att SEB kunde vara på väg in i liknande historier. Kan det vara det som UG har på gång?

   Radera
 9. Hej! Sålde nu efter det öppnades igen! Tröstade mig med att köpa lite Xact Högutdelande... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif,
   Jag gjorde likadant :)

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Gjorde samma sak sålde mina 1000 aktier och gjorde en förlust på 6% då jag ägt dom länge.Skit samma,vill inte äga gangsterbolag och det är min lilla protest samt känner några personer som alla varit inne på Swedbank och sagt upp sina konton.Sen kan man undra hur man kan få 20 miljoner för att missköta sitt jobb och få sparken,då är det fel i avtalen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CF,
   En riktig soppa skulle man kunna säga.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Emotionellt beslut. Stor risk att du sålde på botten.
  Xact högutdelande har för övrigt 2% swedbank, 2.5% nordea, 2.7% SEB, 3% Handelsbanken och 3% sampo. Med andra ord skyhög exponering mot svenska banker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Nej inte värst emotionellt. Ett genomtänkt och förnuftigt beslut i min värld. Kan jag inte greppa vidden av händelserna och förstå det hela så är det rimligt att sälja. Kursförslusten gör mig ingenting, det hör till.

   Japp i xact högutdelande finns det banker och mycket annat. Det är grejen med en sådan fond att man diversifierar bort bolagsrisk och främst har marknadsrisk. Självklart skall det vara bank i fonden, precis lika självklart som att det är fastigheter, verkstad och telekom också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Och du känner dig komfortabel med att "diversifieringen" innebär ~10% direkt/indirekt exponering mot seb, swedbank och nordea? Alla har verksamheter i baltikum och nu när det börjar grävas på allvar kommer det definitivt hittas mer saker.

   Vill man nu ha 10% bank skulle jag ta 1/3 JPM, 1/3 SHB och 1/3 BNS eller liknande. Där har du diversifiering som slår xactfondens tvättomatbanker alla dagar i veckan

   Radera
 12. Hej

  Vad tror du om övriga banker? Många kurser har ju åkt ner pga detta och det ryktas om att även SEB har varit inblandade. Jag funderar på att sälja av de jag har förutom Resurs och SHB som verkar ha rent mjöl i påsen (so far).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robin,
   Ja SEB kan ju vara inblandade verkar det som. SHB tror jag inte har verksamhet i landet ens om jag minns rätt.
   Resurs tror jag inte heller är verksamma så att de kan ha exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Rent teoretiskt borde det väl vara fler banker inblandade. För vi tror väl inte på allvar att Swedbank är den enda som tvättar pengar?

   Däremot kan vi anta att det blir som tidigare bankkriser, kursen ner, byter vd, lovar bättring och så kör vi en runda till?

   Jag kommer troligen att fortsätta småköpa bankaktier över tid, och med småköp menar jag hundralappar per månad, skulle aldrig köpa för större belopp. Men uppsidan kan bli rejäl när det vänder, och skiter det sig än mer har jag inte förlorat så mycket. Visst borde jag kanske köpa något som är på väg upp istället, men nu kör jag girighet först.

   Nu det känslomässiga utspelet:
   Swedbank suger ju för övrigt, aldrig gillat dom och var kund där länge. Lokala kontorets kunskap var inte kunskap utan enbart sälj, höga avgifter och annat trams. Men dom tjänar ju pengar på kunders okunskap och face it, majoriteten här i Lyxfällanland har ingen koll. Banken har staten i ryggen och kommer att komma igen. Dom borde kursa eller tas över av annan bank, men det kommer inte att hända.
   /end gnäll

   Eller så händer något revolutionerande och bankerna bli ersatta av något annat, något bättre, och ja då tar jag gärna förlusten.

   Radera
 13. Svarta moln på bankhimlen idag minsann.
  Senaste nytt är att SEB verkar vara på vippen att dras in i soppan:(
  Vad kommer härnäst? SHB också...?

  /K
  http://kollpakontot.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det verkar sprida sig som pesten det här. Handelsbanken har jag för mig inte har verksamhet i landet men inte ens det är väl en garanti för att de är exkluderade.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. SHB finns i Baltikum men deras verksamhet där verkar inte alls vara lika omfattande som Swedbank och SEB. Inte säkert att de är fria från ansvar men riskerna torde ju minska iaf.

   Radera
 14. Ett sätt att undvika sådana storbanker och mycket finans är att investera i Amf Aktiefond småbolag. Billig års avgift 0.44%. Lite högre risk men större potential långsiktigt. Mycket finare riskspridning branch fördelning än i storbolags index. Annars Dnb Norden indeks med låga 0.27% i avg ger utmärkt branchfördelning nästan likt global index fond.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 15. Varför sälja en dag innan utdelning petrusko? Ofta brukar sådana här stormar resultera i uppgång kort efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   När utdelningen sker har ingen som helst betydelse för om man skall äga eller inte äga ett bolag. Det påverkar inte bedömning över huvud taget.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Ligger kvar i banken. Hade precis gått in ytterligare när denna smäll kom. Kan hålla med om att förtroendet är förbrukat för banken. Väljer dock att avvakta i nuläget. Den som lever får se!

  SvaraRadera
 17. Hej Petrusko,
  Nu bör jag ta en liten kritik mot dig (om du tål förstås och inte censurerar detta):
  Jag har följt dig sen ett tag och med detta korta köp-o-sälj aktioner, verkar du tappat den helheten och den generella tänkandet bakom utdelningsportfölj och långsiktigheten.
  Du säljer Swedbank för att gått ner 50-60 kr och ännu värre när ger en 14,2 kr utdelning. Har man en aktie i utdelningsportfölj och är verkligen seriös långsiktig de kan under åren går ner och upp men huvudsaken så länge är ett stor bolag med sund grund och inget annat hänt, bör aktien återhämta sig även tar längre tid. För just Swedbank är detta en levande exempel. Jag har haft aktien sen den gick ner till 20 kr o hotat av KK, men den har gått tillbaka till över 200 kr igen. Under tiden fått alla utdelningar som idag hela insatsen återbetald. Så om du verkligen tänker långsiktig, utdelningar ger till din insats tillbaka.
  Sen annat tänkande som brukar alla med utdelningsprinciper följer:
  Man köper och äger en utdelningsaktie för man tittar på utdelningen och utdelningstillväxten, INTE KURSEN PÅ AKTIEN! Tänker man så, då spelar ingen roll om Swedbank står på 100 kr eller 250 kr. Fråga dig själv: Skulle du kunna sälja Swedbank på 250 kr om den stod idag? Jag svarar NEJ! Då varför sälja nu? Dvs en typiskt nybörjare och oerfaren misstag som bör såna som du undviker.
  Senaste tiden du har börjat sälja och köpa och hoppa hit o dit i korta drag, ser ut mer som antingen brist på kapital (för att du vill köpa o göra något) eller tappet av den helheten och generella utdelningsprinciper.

  Du köper mer i XACT-fonder som tar 7% av dina utdelningar som tycker onödigt när man som du kan och ändå sitter och bevakar aktier, ser ut du betalar extra en person till som ska sitta vid dig och bevaka.

  Det har varit några andra av dina affärer också i samma stil, men jag hinner inte och gör en kortare version. Hoppas du inte tar illa, detta är i alla vänlighets mening.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Du glömmer helt i ditt resonemang den faktiska anledningen till att jag sålde Swedbank. Jag sålde inte för att försöka tajma eller att jag är nervig för att den gått ned. Jag skriver i inlägget varför jag sålde. Tajming mässigt är förmodligen min försäljning urusel och det är jag medveten om. Det är dock egalt, jag vill inte äga Swedbank av nämnda anledningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Jag har på mer än ett ställe nu sett att Xact highdiv tydligen ska behålla 7% av utd? Vad är detta för något? Delar de inte ut 100% av underliggade bolags utdelningar? Varför håller de kassa isf?
  On topic: Tråkigt att göra förluster, men är man inte bekväm med ett innehav så ska man sälja. En del aktier förlorar man på, så är det bara och så kommer det att förbli. Tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det där är knasigt det någon upprepar om 7%. Det är en egen tolkning och ett onöfigt sätt att uttrycka sig på. Hen har räknat om föevaötningavgiften på 0,3% till hur mycket det utgör av den utdelning fonden betalar.

   Det är bara onödigt att uttrycka sig så. Fonden tar 0,3% förvaltningsavgift och inget annat. De tar inget av några utdelningar utan det enda avgift som tas ut är den där förvaltningsavgiften på 0,3%

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Här du har grov fel Petrusko!
   Jag ger ett exempel för att du och andra förstår bättre:
   Låt säga du har 100.000 kr investerat själv i aktier som ger dig 4% utdelning (dvs 4000 kr utdelning), du investerar de i XACT H. med 0,3% förvaltningsavgift:
   Du betalar 100.000 * 0,003 = 300 kr årsavgifter
   dvs 300/4000 = 7,5% av dina utdelningar går till avgifter!!
   Notera dessutom att jag har räknat på 4% utdelning, vi vet ju att XACT H. ger ca 3-3,5% utdelning, om jag räknar på 3% utdelning av XACT H blir det ännu värre, nämligen 10% av utdelningar går till avgifter. (300/3000 = 10%)!!
   Jag trycker skillnader blir stort om du lägger samma pengar i en 6-7% utdelningsaktie i jmf med XACT H med låga ca 3,5% samt avgifter som äter 7,5 - 10% av utdelningar. Har man stora summor och lång period blir det mycket!

   Radera
  3. Hej hej,
   Räkna på som du vill. En rättelse dock om utdelningen. De betalade 5 kr utdelning senast vilket ger kring 4,2% direktavkastning. Nästa utdelning är i maj och just nu står kursen i ungefär samma nivå som vid förra utdelningen så de lär inte sänka den.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. Jag har gjort precis tvärt om, väntat på att det ska braka till ordentligt. Jag köpte igår (fredag) för en liten peng, 40 aktier till 130 spänn stycket. Min bedömning är att Swedbank har gjort bort sig, att ledningen (ink styrelsen) behöver ställa sina platser till förfogande, men att Swedbank inte är ett skurkbolag och att den långsiktiga intjäningsförmågan bara kommer att påverkas mycket marginellt av detta som hänt. Böter kommer säkert att komma, jag bedömer att SB kommer att klara av att hantera dem. Jag kan naturligtvis ha fel, men det är ju därför vi har en marknad. Vissa bedömer sälj, andra bedömer köpläge.

  SvaraRadera
 20. Hej.

  Vad tycker du om att storägare sålde aktier för flera miljoner några dagar innan avslöjandet? Hur kan de få hålla på så? Dessutom swedbank robur fonder sålde swedbank aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej jag tycker inget om det där. Det är skriverier i media och vi vet inte hela historian runt det där. Baserat bara på det du skriver tex så konstaterar man snabbt att de sålt innan något hänt. Avslöjandet alltså. Så baserat på den lilla infon i din kommentar så är det en ren tillfällighet och solklart att inget är tokigt med det.
   Vad som är hela storyn är en annan grej och den känner jag inte till.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Tycker du fortfarande det var bra att sälja ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja absolut. Det finns ingenting som kan förändra det. Jag har skrivit min anledning till att jag sålde. Att kursen stiger förändrar ingenting.

   Mvh petrusko

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...