Latour bokslutsrapport 2018 - Höjer utdelning


Latour summerar ett riktigt bra år i sin bokslutsrapport för 2018. Börsportföljen ökade några procent medan svenska börsen (SIXRX) minskade med 4,4 procent. Den onoterade delen presterade fortsatt riktigt stark och stänger året med hög orderingång. För aktieägarna och Latours aktie blev totalavkastningen under 2018 imponerande 13,7 procent.

Utdelningen föreslås bli 2,5 kronor vilket innebär en tillväxt om 11 procent från föregående års 2,25 kronor. På en kurs om 114 kronor ger det en direktavkastning om 2,2 procent.

Per 13/2 är Latours substansvärde 109 kronor.

Jag är som vanligt glad över Latours prestation och precis som vanligt sitter jag här och är grymt imponerad över den onoterade rörelsens prestanda. Det är god tillväxt med riktigt bra marginal/resultat totalt sett.

Med rekordstor orderingång skriver VD Jan Svensson så här om läget/konjunktur:

"Industrirörelsens rekordhöga orderstock vid utgången av
året ser vi som ett bevis på att affärsklimatet har varit fortsatt
positivt. Konjunkturen under fjärde kvartalet har varit stark
på de marknader där vi huvudsakligen är representerade. Oron
för en kommande nedgång kvarstår dock och vissa marknader
uppvisar likt tidigare kvartal under året en avmattning. Detta
gäller främst Storbritannien, Tyskland, Mellanöstern och Kina.
Även i Nordamerika finns tecken på en lägre aktivitet. Även
om oron inte haft någon större effekt på våra verksamheter
under 2018 fortsätter vi att förbereda oss inför en eventuellt
vikande konjunktur."

Okej, det går attans bra och än så länge är Latour inte värst påverkade av vissa tecken på avmattning men bolaget förbereder sig på eventuellt sämre tider. Bra att ha i åtanke när man tänker kring framtida potential, man kanske behöver sänka sina förväntningar något. Jag gillar att höra sådant här, att man är försiktiga/steget före och förbereder sig på sämre tider.
Jag oroar mig inte värst när jag läser om eventuellt sämre tider. Dels så betyder det ju inte jordens undergång utan det rör sig oftast om lite lägre siffror än man hoppas på. En annan faktor för min egen del är att jag inte väger mina investeringar och innehav på kvartalsbasis. Inget bolag slår nya rekord varje enskilt kvartal över tid utan det går lite upp och ned. Sett på lång sikt skall dock trenden och förutsättningarna vara goda och där har jag mycket gott hopp om Latour.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Jag är väldigt fascinerad av att Latour bara maler och maler på uppåt.

  Minns dock när jag skulle välja mitt första IB till portföljen för 1,5 år sedan och Latour aktien låg runt 115kr. Investerade i detta fina bolag då då jag tyckte att priset var befogat och Jan S verkade vara en mycket pålitlig herre.

  Väldigt tråkigt att han ska gå i pension. Det är stora skor som ska fyllas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Daniel,
   Ja Jan är verkligen en bra gubbe men jag gillar hur de aviserade typ 2 år innan att han skall sluta. Efterträdaren är också känd sedan länge, VDn från Fagerhult tar över. Jag tror det blir bra, det är ju en rekrytering där de mycket nära följt och känner till personen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko,
  Off topic: har du haft nån tanke på att hedga din portfölj med gula. Experter menar ju att man bör ha mellan 5-8% i guld och silver. Erik Strand / pacific fonder har ju ett par i mitt tycke intressanta fonder.. Har läst lite om dom och det enda som jag inte gillar är att dom har nåt tröskelvärde för om man skall betals en extra avgift.
  Å andra sidan om din portfölj kan stå emot en större nedgång så är väl det inte fel.
  När börsen väl vänder upp kan man ju sälja fondandelar och fylla på i sina utdelare.
  5-8% på en mille blir ju typ 50-80k som då bör ligga i guld för att få en täckande hedge.
  Tänker jag fel? Tacksam för dina synpunkter.

  Micael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micael,
   Jag gillar inte guld och sysslar inte med det. Har man tur så stiger priset och ger en positiv avkastning. Har man otur så går både guldpriset och dollarn ned.

   Jag ser det mest som spekulation. Guld går inte räkna på och det genererar inga kassaflöden. Man får blint hoppas att någon är villig att betala mer för det i framtiden.

   Potentialen är störst i aktier och vill man ha god avkastning är det nog bäst att hålla sig till det i långa loppet. Att försöka tajma och sälja/köpa guld när det går upp/ned är dämt att misslyckas. Man vet ju aldrig i förväg om det skall gå upp/ned. Mäklares och fondbolags statistik visar klart och tydligt att folk misslyckas med det där tajmandet och resultatet är att man säljer när det redan backar och köper när det redan stigit. Usla affärer.

   Jag skippar guld och tycker som Warren Buffett att det är inget att ha.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...