OT Diverse funderingar


Så igår gjorde jag en smoothie och det var längesedan sist. En sådan där nyttighetssmoothie alltså och att det var längesedan sist blev väldigt tydligt när jag uppenbarligen glömt vilka grönsaker jag brukar ha i. Jag tog fel sorts spenat och bär ur frysen vilket resulterade i att nyttigheten smakade uselt. Jag drack den ändå, urk!
 En annan sak angående min smoothie är att min blender verkar ha gjort sitt. Något lager eller så verkar ha gått hädan för den låter väldigt högt nu. Den gör sitt jobb men oljudet från den är outhärdligt. Dröjer det lika länge till nästa gång jag använder den så är det ju iof inget problem. Mnja, jag klurar på en ny. Jag googlade lite på det och hittade en som verkar bra. Märket är Hamilton Beach och jag har länkat till den i länken "Bildcreds" uppe till höger. Ja ja, vi får se om jag lägger en halv förmögenhet på en ny fin blender eller om jag helt enkelt behåller min oljudsmaskin och kompletterar den med hörselskydd.

Idag kickstartade familjen petrusko dagen med en cykeltur hela familjen. Snön är borta sedan en vecka och idag var det varmt och soligt varpå en cykeltur verkade rimligt. Jag cyklade på min gubbcykel och smajlade gött när jag tittade på mina barn på sina fräsiga cyklar.

Väl färdigcyklade och hemma igen så lagade jag mat till familjen. Potatis, fiskbullar och hela 4 sorters grönsaker. Stolt som en tupp över den fina maten blev jag en aning matt när den fick stora tummen ned av barnen. All in på makaroner är tydligen devisen. Ikväll har jag planerat en fin sötpotatisgratäng och gissa om den blir godkänd av de små...

Den senaste tiden har jag funderat mycket kring mina nya investeringar och min portföljsammansättning. Jag har landat i att jag gärna vill ha en större "bas" i portföljen, något att stå stadigt på som jag kan vikta tungt utan att vara "rädd". Det är bolagsrisk jag har stor respekt för och den kan man ju slippa genom att investera i indexfonder. Jag är helt öppen för att vara fullt investerad på börsen och är alltså bekväm med den marknadsrisken det innebär. Nu låter det kanske som att jag gått och blivit en indexfantast och skall köra "all in" på det. Nej, inte i närheten men jag vill ha en större bas i portföljen där jag är fri från den där bolagsrisken och till det har jag satsat på Xact Högutdelande som är en börshandlad fond som pyntar cash utdelning varje år. Just nu väger den 4 procent bara och jag tänker att en sådan här "bas" som jag pratar om borde vara den största komponenten i portföljen. Nu har jag ju ett par väldigt tunga poster i Castellum och Akelius preff på cirka 15 procent vardera och på sikt ser jag gärna att den här Xact Högutdelande väger mer än så. Jag har dock inga planer på att sälja något och omplacera i den varpå det för stunden ser ut att komma ta väldigt lång tid för mig att nå upp till en så tung viktning. Ja ja, tiden får ha sin gång och jag köper mer Xact Högutdelande och bygger upp en stadig bas med den i portföljen.

Nu har jag druckit en kopp te och tidsoptimist som jag är skall jag klippa mig (japp jag klipper mig själv och kör buzz cut/snagg) träna och duscha innan vi får gäster här om 50 minuter. Jag hade egentligen mer gött att skriva om men nu lade jag för mycket tid på att surfa blender och tjöta om Xact Högutdelande att tiden rann iväg för mig.

Ha en riktigt härlig lördag hörrni.

26 kommentarer:

 1. Lördag och solen skiner. Tvättdag. Men tänker ändock på mitt sparande. Har fyra portföljer med planerad fördelning: Fonder blandat (18%), Megatrender aktier/fonder i framtidsbolag (18%), Högutdelande (36%) och sedan gammalt IPS/Fonder miljö/räntor/hälsa (18%) - samt kontantbuffert på 10%.

  Om två år har jag fyllt upp hela min sparmodell (har ett mål att sätta in X kr totalt), men funderar redan på vad jag ska göra då. Ska jag utöka min Högavkastningssparande (har ca 5,3% utdelning som helhet) med en KF och skaffa bombmatte-utdelning med utländska innehav, eller ska jag utöka beloppet i min Megatrend-portfölj för att fylla på med fler spännande företag?

  Så många frågor ... får tänka vidare, på väg ner i tvättstugan. Ha en bra lördag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Många frågor där men ganska angenäma sådana att gå och klura på.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant där Petrusko vad det gäller Xact högutdelande. Jag ha valt att göra på samma sätt, att ha den som rejäl bas bas i min portfölj. Sedan kompletterar jag med några bolag som inte ingår i Xactfonden som tex. Hemfosa, Coor, Nobina och kindred. Min tanke är att dessa bolag skall vara viktade på samma sätt som i högutdelande, att inte överstiga 3%.
  Ha det gött. /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,
   Ja den utgör verkligen en utmärkt bas i portföljen. Har läst/hört flera andra använda den på det viset.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack detsamma P, lördagen har tillbringats på ortens fina nya bibliotek med distansstudier som inte har ett smack att göra med vad jag gör på dagarna. Bli en bättre version av mig själv är målet.

  Är det månne NCCs vinstsänkning som var katalysatorn för dina nya funderingar? Uppfattade som att du hade hög tilltro till bolaget? Absolut ingen kritik för att du hade/har det. Bara en stilla lördagsundran.

  Personligen börjar jag komma till insikt med mina egna tillkortakommande gällande finans, och kommer successive glida över till mer fonder. Även om utfallet så här långt varit gott. Men det skyller jag på turen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Biblioteket är inte att förringa, jag är där titt som tätt och det är ju toppen. Läser främst tidningar där.
   Nej NCC har inte satt skräck i mig. Att bolaget presterar dåligt är känt sedan länge och att det kommer ta tid för dem att komma på fötter igen. Däremot hade jag i min kalkyl en oförändrad utdelning och för mig som lever på utdelningen blev det här en utmaning för mig när NCC halverade. Då tog jag mig en rejäl funderare och omplacerade.

   Jag tror fortsatt att NCC blir okej på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Köp en blender från Wilfa. Bra garantier och stryktålig. Ett av mina livs bästa köp, bortsett från de investeringar jag gjort förstås.

  SvaraRadera
 5. Låter mycket sunt. Xact Högutdelande är mitt största innehav med drygt 10% av portföljen, och mer ska det bli!

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Kolla Netonnet utbud av blenders, finns ju kvalite för billigare än ovan.

  Planerar ni skaffa hund? Då kommer du naturligt ut i naturen oftare, väldigt kul faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp jag får kolla in Netonnet innan jag handlar någon annanstans. Hunden har jag redan.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tänker personligen aldrig satsa på index med hållbarhetsprofil. Tappar exponering mot defensiva och högutdelande sektorer som tobak, spel, vapen och energi. Bolag ska även bidra till god samhällsutveckling, sträva mot jämställdhet, arbeta med hållbarhet osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja alla är vi olika. Jag har valt den här fonden då den följer ett index som presterat väldigt bra jämfört med breda börsindex och även aktiva fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Personligen har jag 70% av portföljen i Investmentbolag/konglomerat varav ca 20% i Investor så det är min grundplåt. Xact högutdelande är intressant men jag skulle vilja jämföra högutdelande mot six30 över en 15år för att se om det inte är bättre med Avanza Zero bara. Eftersom högutdelande baserar sig på ett index framtaget av SHB? Så borde det gå att gräva fram detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Handelsbanken har tagit fram historisk prestanda för indexet. Länken funkar inte på deras sajt nu men jag har länkat dit i något inlägg om fonden.

   Det här indexet har gjort slarvsylta med SIX30 historiskt. Indexet har presterat grymt bra. Ett annat liknande index är det som Aktiespararna Direktavkastning följer. Det har funnits sedan typ 2002 och mosat SIX30 det med.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Jula har ett gäng med blenders för 200 kr och lägre. Säkert sämre än tvåochetthalvttusenmixern, men mer än tolv gånger sämre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kan nog vara så men en sådan blender låter förmodligen minst lika mycket som min fina blender och då har jag en halvdan blender som låter jättemycket. Men men, med tanke på hur sällan jag använt den på sistone borde jag väl bara zip it och använda min högljudda nästa gång också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Inga problem! Lägg till 40 spänn så får du ett par hörselkåpor: https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/skydd/horselskydd/horselskapor/horselkapor-540036/

   (Nej, jag är inte sponsrad, men jag har de där kåporna och tycker att de är rätt bra.)

   Radera
 10. Skön läsning och ha en skön helg! Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött där Leif. Det samma till dig

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Det är stor skillnad på blender och blender. Jag har en höghastighetsblender, liknande den du länkar till, och den pulvriserar ALLT till molekyler. Jag slänger i äpplen, päron, apelsiner (utan yttersta skalet) hela med kärnhus och allt. Frysta jordgubbar mm, bara att fylla kannan och köra ihop en sorbet, ingen risk för överhettad motor. Går också att göra eget nötsmör om man är intresserad. Den kanske inte är 12 gånger bättre som Micke ovan säger, men skönt att ha en grej som verkligen funkar och med en design man inte skäms för att ha på köksbänken, utan får gömma undan i ett skåp. /QQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag är inne på din linje. Den jag har nu är av kvalisort strax under den där jag länkar till och jag pyntar gärna en slant extra och köper riktigt bra grejer.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Tjena
  Har kollat in LYSA robot som gör bättre ifrån sig än dig själv :-) Känner du till dem ? Tar visserligen ut årsavgift med ngt ca 0.4% .De har nu en årsutdelande variant på gång, i vår. Kanske kan vara ngt funderar på det som en trygg självskött bas, så kan man lägga energin på det "andra".

  Mvh
  pensionären

  SvaraRadera
 13. Jag får väl inte vara sämre än att rekommendera den blenderna vi själva har (fått till skänks som tur är). Den går som tåget och används till allt från chiliflakes till soppa.

  https://www.pricerunner.se/pl/84-2901296/Blenders/Kitchenaid-Artisan-5KSB5553-priser?source=google&gclid=EAIaIQobChMI3Nul-rnD4AIVF-aaCh01PwmvEAAYASAAEgICMPD_BwE


  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 14. Jag har en liknande superdyr blender från Bosch och det är som QQ, skriver, den mixar verkligen ALLT och jag ångrar inte den investeringen en sekund! Däremot är ljudnivån under all kritik, den för ett himla liv, men som tur är sover resten av familjen stenhårt i ottan när jag drar igång den! /C

  SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...