Latour förvärvar norskt bolag för 155 MNOK


För några dagar sedan meddelade Latour att de via dotterbolaget Aritco Group förvärvar det norska bolaget TKS Heis AS för 155 miljoner norska kronor. Jag har klurat på en sak kring det här förvärvet under helgen.

Latour skriver så här:
"TKS Heis är en ledande norsk tillverkare och installatör av plattformshissar och installatör av personhissar. Företaget grundades 1997 och har byggt upp en verksamhet med utveckling och tillverkning vid huvudkontoret i NÆRBØ och en sälj-, installations- och eftermarknadsorganisation som servar större delen av den norska marknaden. Omsättningen för 2018 uppgick till 155 miljoner NOK och bolaget har 74 anställda.

Förvärvet av TKS Heis kompletterar Aritcos produktportfölj och stärker erbjudandet till existerande distributionsnätverk. Dessutom stärker förvärvet en redan stark position på den norska marknaden."

De tillägger två citat:
”TKS Heis har varit återförsäljare av Aritcos produkter i Norge sedan 1997 och jag är mycket glad över att få Latour och Aritco som ny ägare. Jag är övertygad om att Aritco som långsiktig och industriell ägare med en kundbas på ett stort antal marknader kommer utgöra ett utmärkt fundament för fortsatt tillväxt för TKS Heis och våra produkter i och utanför Norge”, säger Tønnes Helge Kverneland, VD T. Kverneland & Sønner AS.

”Vi har haft ett nära partnerskap med TKS Heis sedan 1997 och vi har lärt känna TKS som en mycket professionell aktör, förvärvet säkrar denna relation för framtiden. TKS ger oss tillgång till en produkt som kompletterar vårt existerande sortiment på ett utmärkt sätt. Dessutom adderar TKS Heis stor erfarenhet och kompetens på området eftermarknad, vilket kommer hjälpa oss i vår utveckling av eftermarknadsprodukter och tjänster”, säger Martin Idbrant, VD Aritco Group.

Det här är förmodligen ett mycket fint förvärv som vanligt men det jag funderat på är kommunikationen eller snarare brist på några saker i den. I ett antal tidigare pressmeddelanden om förvärv har Latour kommunicerat på ett sätt att de ser ut att följa en viss rutin. Exempelvis när de förvärvade Hellberg Safety AB lät de meddela att lönsamheten i bolaget ligger i linje med Latours finansiella mål.

Det är den där biten jag saknar. Visst förstår jag att inte alla förvärv görs till exakt samma nyckeltal. Vissa kanske dessutom behöver åtgärdsprogram för att stärka nyckeltalen direkt från start. Man vill kanske inte ge marknaden en negativ bild av förvärv av bolag som inte riktigt når upp till Latours mål ännu men man borde kunna hitta sätt att uttrycka sig på som medger lite mer info än ingen alls.

En enkel lösning är naturligtvis att sluta kommunicera att vissa bolag presterar i linje med målen direkt vid förvärv men det är en utveckling åt fel håll. Vi vill ha mer transparens och info inte mindre.

Latour är ett investmentbolag med en onoterad del samt en del med börsnoterade innehav som Assa Abloy, Securitas, Tomra mfl.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...