Jag köpte mer Xact Högutdelande


Jag har precis gjort lite bokföring för min enskilda firma och insåg att jag satt undan betydligt mer till skatt och moms än vad jag faktiskt skall betala. Pengar som jag gladeligen sätter i arbete varpå de genast fördes över till mitt ISK hos Avanza.

Till kursen 107,34 kronor köpte jag fler Xact Högutdelande som jag tycker är en mycket rimlig placering i ett risk och potentialperspektiv. Fonden innehåller cirka 45 innehav varav inget utav dem väger värst tungt i fonden. Innehaven i fonden är dessutom sunda bolag med bra utdelningshistorik. Jag hoppas och tror att den här fonden kan fortsätta prestera lite bättre än breda börsindex på lång sikt. Historiskt har den gjort det (eller rättare sagt indexet den följer, fonden har inte funnits mer än något år).

Xact Högutdelande betalar cash utdelning varje år i maj och i våras var den på 5 kronor. De siktar på att distribuera vidare mottagna utdelningar men säger uttryckligen att utdelningen skall vara cirka 4 procent av NAV (Net Asset Value och rådande börskurs följer det nära). Till våren 2019 får vi se hur de gör här om fonden står lägre än förra året och om de då sänker utdelningen. När jag träffade Pär på Xact fick jag intrycket att de försöker ha någon sorts stabilitet i utdelningen i det korta perspektivet men vi får se som sagt. Hur stor utdelningen blir har ingen betydelse för totalavkastningen som blir den samma oavsett. Totalavkastning är kursutveckling plus utdelning och det man ger i utdelning tas ju från fondkursen varpå totalen blir det samma.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Tråkiga med Xact utd är ju som du skriver att utdelningen kan gå ned beroende på kursvärdet.
  Har en kanske korkad fråga, hur bestäms börsfondens värde? Är det köpare/säljare som bestämmer det? Lite svårt för småsparare att räkna på underliggande bolag och om de är värda t.ex 107kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. NAV är värdet på fondens innehav. De har market makers som har köp och säljorders i linje med NAV. På så sätt sker handeln hela tiden i linje med NAV.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...