Jag köpte mer i byggarna


Idag hade jag en slant över och sådana skall sättas i arbete. Jag köpte en liten slurk mer i de bägge byggbolagen Skanska och Peab. Sedan tidigare har jag en rejäl stek i NCC medan jag vill bygga upp mitt innehav i Skanska över tiden. Peab är bara ett litet innehav utan ambitioner på att bli något direkt stort utan jag lägger krutet på NCC i första hand och Skanska som ett komplement.

Jag har stor tro på hela byggsektorn i det långa loppet med urbanisering, befolkningstillväxt mm som driver efterfrågan på skolor, sjukhus mm. Medan Peab presterar ganska bra i dagsläget så kämpar NCC och Skanska desto mer. NCC har tagit rejäla nedskrivningar under året varpå de kommer redovisa ett uselt resultat för 2018. Skanska har tagit en del smällar de också men resultatet kommer inte bli lika bedrövligt där. Det blir ju inget toppenresultat men en vinst per aktie som gott och väl täcker utdelningen. Trots att NCC vinst inte kommer täcka utdelningen kan man förvänta sig att de inte sänker sin utdelning vid vårens årsstämma. Visst skulle det kunna hända men de har finanser att behålla den och det påpekade också bolagets VD vid kapitalmarknadsdagen.

Läs mer: Skanska rapport för tredje kvartalet 2018.

Läs mer: Så här skrev jag om Peab när jag köpte dem i oktober.

8 kommentarer:

 1. "Jag har stor tro på hela byggsektorn i det långa loppet med urbanisering, befolkningstillväxt mm som driver efterfrågan på skolor, sjukhus mm." Det känns ju som ett rimligt antagande. Vi ska ju trots allt växa med drygt 30% fram till 2100 och urbaniseringen är - motsatt vad många kan tro - en ekologisk förutsättning för att vi ska kunna energiförsörja oss på ett hållbart sätt. Det jag tycker är spännande är nya materialleverantörer av typen trä istället för betong och cement (som är sämre för miljön). Har du några tankar kring underleverantörer till bygg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Fler och fler aktörer bygger i trä och allt större byggnader byggs i trä. Det är ett hållbart materialval och är en av anledningarna att jag gillar tanken på att äga skogsbolag som Holmen och SCA. Skogen är en fantastisk tillgång som kan användas till mycket. Ersätta andra material vid byggen, ersätta fossila bränslen mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, jag undrar lite hur du tänker kring Atlas Copco idag. Visst var det så att du sålde av allt ditt innehav och köpte Investor istället för att ändå få va med på kakan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Wairam,
   Tack för din kommentar. Jag tycker Atlas Copco är ett fantastiskt bolag och absolut något att äga på mycket lång sikt. Ja jag skiftade helt över till Investor och fick lite högre direktavkastning och sänkt risk.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar. Mmm...kanske lite overkill att ha både Atlas och Investor...men ligger för mycket back på Atlas för tillfället så dom får ligga kvar i portföljen så länge. ;)

   Radera
 3. Gillar när man täcker en hel bransch med de större aktörerna. Jag undrar annars vad du anser om Iron Mountain. Verkar ha både hög dividend och hög tillväxt. Är i valet och kvalet då det höga priset kanske borde förskräcka mer än något man inte bör ta hänsyn till så mycket. Svårt att veta hur man bör agera i olika situationer som utdelningsjägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag vill minnas att jag en gång skrivit en artikel om Iron Mountain men jag hittar den inte nu så det är väl bara tankar jag haft. Anyhoot, Just nu har jag inte koll på värderingen av bolaget men jag gillar deras verksamhet som är ganska unik. När jag spanade på dem sist var det ett väldigt sunt bolag och jag har svårt att se det skulle ändrats på kort tid.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...