Jag har investerat i Pfizer igen


Igår slog jag till på Pfizer igen. Ett bolag som jag ägt till och från under de senaste 20 åren. Mitt top pick i hälsovårdsektorn är Johnson & Johnson men Pfizer är också bra och jag har kommit att gilla det här med att äga flera bolag i en sektor som jag tror på. Ta byggsektorn tex där jag nu har NCC som top pick men även äger Peab och Skanska. Jag har gjort likadant i bank och bland fastighetsbolag. Liknande Erik Selin som också gör breda bets i sektorer med vissa bolag han satsar mer på.

Pfizer har guidat om en justerad vinst per aktie om $2,98 - $3,02 och på kursen $41,97 ger det p/e 14 ungefär. Utdelningen höjdes precis till $1,44 eller $0,36 per kvartal med start utdelningen som pyntas i mars. Direktavkastningen är 3,4 procent.

Bolaget har en stark pipeline av nya läkemedel med bra potential och de har aviserat ett återköpsprogam av egna aktier för 10 miljarder dollar. Ett par fina faktorer för bolaget.

Pfizer är ett amerikanskt bolag men finns även noterad i Sverige i spåren av att de köpte upp Pharmacia för många år sedan. På svenska börsen handlas den i svenska kronor och även utdelningen är i svensk valuta men allting styrs ju av den amerikanska aktien och dollarkursen. Utdelningen sätts i dollar men betalas ut i kronor. En fördel med det här är att man slipper valutaväxlingsavgift om 0,25 procent som man annars betalar vid köp/sälj och på alla utdelningar i utländsk valuta.

Länk till Pfizer hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Gissar att man borde äga denna i sin KF med tanke på att bolaget har sitt säte i USA? Oavsett om man köper den svenska kursen eller den amerikanska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CnC,
   Japp det är precis så det är. Utländsk källskatt dras på utdelningen eftersom bolaget har skattemässig hemvist i USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Fint bolag helt klart, dras det källskatt på utdelningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle,
   Japp. Utländsk källskatt dras på utdelningen eftersom bolaget har skattemässig hemvist i USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Då behöver man inte ha den i KF med andra ord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den skall absolut vara i KF. Utländsk källskatt dras på utdelningen eftersom bolaget har skattemässig hemvist i USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Gäller samma fördel om man äger den svenska aktien i t.ex. Stora Enso? Och vad gäller kring utländsk källskatt i den typen av bolag. Jag gillar Pfizer och har kikat på den och sitter även med aktier i Stora Enso, så är nyfiken på att veta vad som verkligen gäller :)

  Tack för en riktigt bra blogg! Och podd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och feedback. Ja Stora Enso bör man också välja den svenska noteringen för att slippa valutaväxlingsavgift och få en lägre minicourtage. Utländsk källskatt dras på utdelningen eftersom bolaget har skattemässig hemvist i USA för Pfizer och Finland för StoraEnso.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjänat man inte på att köpa den svenska? Du slipper de dyra cortaget och valuta växlingen.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus,
   Japp som jag skrev är det ju en fördel med att köpa den svenska noteringen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko. Hur ser du på nergångarna i Brookfield-bolagen? Tänker mest på Property Partners och Reneweble. Nåt man ska vara orolig för?
  MVH Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   Tack för din kommentar.
   Jag är inte orolig i Bookfield. Det baserar jag på Q3-rapport och bolagens presentation vid kapitalmarknadsdag. Nu ser jag fram emot nästa rapport för att följa upp att allt löper på hyggligt men jag har svårt att tro att det skulle svängt något större sedan senast.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko!
  Bra blogg och grym frekvens, börjar dagligen med din blogg..;)
  Planerar du nån ny pod efter fondpodden, kanske nån om aktier:)

  Vore trevligt isf.


  Hälsningar
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M,
   Tack för din kommentar och goa feedback. Jag har inga spikade planer just nu på en ny pod men har inte stängt några dörrar.

   God jul

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...