lördag, november 10, 2018

Sampo fet direktavkastning och utdelningstillväxt


Sampo är ett finskt bolag som äger bla försäkringsbolaget if och är storägare i banken Nordea. Det här är ett kort inlägg med fokus enbart på utdelningen. För att belysa den och kanske väcka intresse för vidare spaning på bolaget. Jag gillar Sampo och har spanat på det i flera år men aldrig kommit till skott att köpa.

Bilden ovan visar den fina utdelningstillväxten och det är en 10-års graf med start i finanskrisen. Medan tex Swedbank helt drog in sin utdelning 2008 och 2009 så tickade Sampo på fint och höjde sin utdelning. De har en uttalad ambition att höja sin utdelning varje år. Den senaste utdelningen betalades nu i våras och var på 2,6 euro och på en aktiekurs kring 41 euro ger det en direktavkastning om 6,3 procent.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

23 kommentarer:

 1. Utdelningsgraden är 91,5% på årets vinst och utdelning. Finns det bokföringstekniska skäl som motiverar lägre VPA för annars har de en oroväckande hög utdelningsgrad som i princip tar hela VPA i anspråk om fortsatta höjningar sker nästa år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Hög utdelningsandel senaste året ja. Den är beräknad exklusive engångsposter vilket är fair då just engångsposter boostade resultatet rejält. Enligt mina antaganden tjänar de såpass mycket under 2018 att de mäktar med en utdelningshöjning än en gång.
   Försäkringsrörelsen ger ett mycket starkt och pålitligt kassaflöde men visst ser man hellre en payoutratio kring 65% som de legat på om man backar några år.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sampo är ett fint bolag som jag också äger. För egen del gillar jag exponeringen mot euro och försäkringsbranschen då den för övrigt lyser med sin frånvaro i portföljen. I våras hade man dessutom lite tur då euron toppade i samband med utdelningen. Så den blev extra fet :).

  Även Swedbank och Handelsbanken som du köpt ingår i min portfölj. Men jag har en lite bredare aktieportfölj än dig. Äger dock inga preffar alls utan lägger krutet på bra bolag med företrädesvis hög och stabil utfelning och tillväxt. Säljer ogärna något, det krävs att det hänt något som förändrat min bild av bolaget i stor utsträckning.

  Nordea och SEB direktäger jag inte då både Sampo och Investor är stora innehav i min portfölj. Industrivärden äger jag visserligen också men då det innehavet är mindre och det faktum att Handelsbanken är en bra bank direktäger jag den också.

  Lycka till med investeringarna så får vi se om du slår till på Sampo också då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det är en rimlig inställning du har där till ditt bankägande. Japp, jag gillar Sampo såpass att jag är sugen på att ta in den. Nuvarande nivå är helt okej. Jag kommer nog öka lite mer i de andra bankerna först innan jag tar in mer i sektorn.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Banker är kluriga, känns säkrare att äga via proxy. Vid nästa bankkris ( om/när den kommer ) så finns det förhoppningsvis fint kassaflöde och float i If som Sampo kan utnyttja. Long Sampo // Jahadu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja, det är en stark anledning till att jag gillar Sampo, den fina försäkringsdelen. Försäkring på huset, barnen och bilen slutar man inte betala på oavsett vad nästa kris heter.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har Sampo sedan en tid. Köper på mig fler varje månad. Nu sex procent av portföljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nice det låter som en bra plan, att månadsspara sådär i den.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag lär mig aldrig vilka skatter/avgifter etc som tillkommer pga av att den aktien inte är svensk? Jag försöker bara räkna ut vilken den faktiska direktavkastningen blir i slutändan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rolling,
   Tack för din kommentar. Man pyntar valutaväxlingsavgift på alla utländska transaktioner så som köp/sälj och utdelningar. Hos de flesta mäklarna är den på 0,25%. Sedan är det 15% utländsk källskatt som dras på utdelningen men den kan du få i retur om du äger via en kapitalförsäkring. Läs mer om utländska innehav och källskatt i mitt inlägg om det:

   http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Och så får man hålla reda på hur valutorna förändras mot varandra antar jag? Det låter som om det är lättare att hålla sig till svenska aktier av flera anledningar :)

   Radera
 6. skulle gärna köpa Sampo,fortum.har redan nordea.
  men funderar på att sälja nordea..då jag har dem i en ISK.
  synd bara att det ska ta lång tid innan man får tillbaks källskatten,på utdelning

  vill ju ha all utdelning direkt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja det är ju lite segt att behöva vänta ett par år på den där källskatten. Själv har jag ägt utländska aktier i många år och får därför tillbaka källskatt varje år. Jag är liksom i fas i att det dras och tas emot i retur.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Rekommenderar Nordeas KF som de kallar Framtidskapital. 6 veckor är väntan att få tillbaka källskatt. Även från danska innehav. Mvh Chrille

   Radera
 7. Har ägt Sampo i några år, och är inte besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Det kan jag tänka mig. Sampo har ju tickat på och de har pyntat rejäla utdelningar längs vägen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Har stadigt tankat på Sampo de senaste tre månaderna. Hoppas det fortsätter leverera fina siffror! :)

  SvaraRadera
 9. Om man äger Sampo i ISK-depå kan man väl i deklarationen göra avdrag för källskatten där eller har jag fel.Hur sker återbet i en KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Åke,
   Det finns väldigt många snåriga regler och undantag beträffande källskatt och ISK. Läs mitt inlägg på ämnet: http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   I en KF äger du ju egentligen inga aktier, det är försäkringsbolaget som äger dem. Således fixar de saken åt dig. Åtminstone nätmäklarna och Nordea. Övriga banker får du dubbelkolla.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om jag minns rätt så får du tillbaka automatiskt upp till 500 kr i ISK, om du inte har "negativ kapital" eller vad sjuttan skatteverket kallar det när räntan på eventuella lån är större än skatten på kapital

   Radera
 10. Vad är egentligen substansvärdet i Sampo? På hemsidan står det något på 20 medans kursen är över 40.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Sampo har ett eget kapital kring 22 Euro. Jag misstänker att du ser på dem som ett investmentbolag men det tycker jag inte att man skall göra. De har i huvudsak en rad helägda bolag med inriktning försäkring och de har en stor stek i Nordea samt några småinnehav.
   pe/-tal är lämpligt att titta på för Sampo likt andra rörelsedrivande bolag. Kring 14-15 är p/e-talet.

   Mvh petrusko

   Radera