onsdag, november 07, 2018

Latour Q3 rapport 2018


Igår rapporterade Latour för det tredje kvartalet 2018 och det ser ju riktigt bra ut det här. Jag brukar vara imponerad över den onoterade delens prestanda och den här rapporten är inget undantag. Per det tredje kvartalet växte omsättningen med 21 procent och rörelseresultatet med 29 procent. De bolag som förvärvats under året har från dag ett presterat bra och i linje med Latours mål. Orderingången är upp 21 procent och den ser ni även i den fina grafen överst här.

Substansvärdet steg till 108 kronor per siste september och per den 5 november var det 106 kronor. Nedgången till 106 kronor beror på den noterade delen och den skakiga tid vi haft på börsen efter kvartalets utgång.


Den noterade delen har presterat riktigt bra och i grafen ovan är prestandan under de nio första månaderna 2018. Latours portfölj med noterade innehav har avkastat 15,5 procent medan breda börsindex avkastat 11,3 procent.

Jag tycker att Latours noterade innehav generellt sett är riktigt bra bolag och anser att det är mycket hög kvalitet på börsportföljen. Den noterade delen är i mitt tycke helt fantastisk med god prestanda på alla sätt och vis. Latour gör löpande förvärv i den onoterade delen och över tid har de uppvisat mycket god förmåga att göra bra affärer med förvärv som presterar bra och bidrar till ökad omsättning och lönsamhet.

I den här sista bilden ser vi de förvärv Latour gjort hittills under 2018. De är 5 st till antalet och har kommit igång från start med bra prestanda. Latours VD Jan Svensson uttryckte sig så under presentationen av rapporten.

I skrivande stund handlas Latour till 109 kronor vilket betyder en premie om 2,8 procent mot det rapporterade substansvärdet om 106 kronor. Jag är generellt sett skeptisk till att pynta en premie för investmentbolag men brukar tillåta en mindre premie i Latour då jag tycker de är värda det. Latour har presterat makalöst bra, långt bättre än alla andra investmentbolag och förtjänar en värdering därefter. Beräknat på den senaste utdelningen om 2,25 kronor är direktavkastningen nu cirka 2 procent. Våren 2019 betalar de nästa utdelning och då skall vi räkna med en rejäl höjning. Utdelningen baseras på mottagna utdelningar från de noterade innehaven och resultatet i den onoterade delen. Well, den onoterade delen presterar mycket högre resultat och utdelningarna i de noterade innehaven var mycket större i år jämfört med året innan.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).


7 kommentarer:

 1. Är du köpare Petrusko?
  Jag köper inte nu, även om kursen backar idag, pga Premie men även då jag tror att vi står inför en lågconjak inom 1-2 år. Tror att vi kan komma in lägre närmsta året. Hur går dina tankar här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Jag tycker att Latours nuvarande värdering är helt okej och jag köper regelbundet mer. En svagare konjunktur är inget som avskräcker. De har gått igenom flertalet sådana och prestandan på lång sikt är mycket bra. Att försöka tajma någon sorts konjunkturläge är dömt att misslyckas. Det förutsätter att man skall gissa rätt när det är läge att sälja och att man skall gissa rätt om när det är läge att köpa igen. Det krävs extrem tur för att lyckas med det där.

   Jag är långsiktig ägare i Latour, ett bra bolag som kommer vara värt mer om 10 år.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra Petrusko. Investor. Latour. Industrivärden. Lundberg. En del Kinnevik . Avanza Global eventuellt Avanza Zero är allt som behövs långsiktigt. Då kan man låta proffesen och billig/ gratis indexfonder göra jobbet åt en. Tar varken tid eller kunskap. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 3. Hej! 7% back idag!? Något jag missat i rapporten? Är det VD Jans ord som spökar idag? "Konjunkturen har varit fortsatt stark även under tredje kvartalet, men vi upplever att det finns ett antal marknader som uppvisar en viss tveksamhet och något lägre aktivitet än tidigare, främst gäller detta Storbritannien, Tyskland, Mellanöstern och Kina. Även i Nordamerika finns tecken på en viss avmattning", kommenterar vd Jan Svensson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Leif,
   Latour backar idag på sänkt rek från ett par analytiker, bla Danske Bank som rekar sälj och riktkurs om 102 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jamen då är ju bara att fylla på. :)

   Radera
  3. Haha, ja precis. Så tänker jag med.

   Mvh petrusko

   Radera